7 annenin düşük yaptığı mahallede yüksek gerilim hattı şüphesi
AYDIN HIZLICA
Konya'nın Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi'nde 7 kadının düşük yapması, yüksek gerilim hattının geçtiği yöre halkını tedirgin etti. Mahalle muhtarı ve aileler düşüklerin sebebini zararlı radyasyon ışınları yayan gerilim hatlarına bağlarken, il sağlık müdürlüğü bölgede inceleme başlattı.
Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olduğu belirtilen 'yüksek gerilim hatları'nın zararları yeniden gündemde. Konya'nın merkez Meram ilçesine bağlı Hasanköy Mahallesi'nde 7 kadının düşük yapması, yüksek gerilim hattının geçtiği bölge halkını tedirgin etti. Mahalle muhtarı ve aileler, düşüklerin sebebini yüksek gerilim hatlarına bağlarken, il sağlık müdürlüğü inceleme başlattı.
Düşük vakalarının görüldüğü mahallenin muhtarı Ali Özbek, 7 anne adayının 4-5 aylık hamile iken sebepsiz yere düşük yaptığını söylüyor. Kendi eşinin de üçüncü çocuğa hamile kaldıktan 4 ay sonra düşük yaptığını anlatan Özbek, "Üç çocuk babasıyım. 2009 yılına kadar bir sorun yoktu. Geçen yılın başından itibaren düşük olayları başladı. Şu ana kadar 6-7 ailede bu olay meydana geldi. Mahalle içinde bulunan yüksek gerilim hatlarından şüpheleniyoruz." diyor. Bütün gebelerin doktor kontrolünde olduğuna dikkat çeken Özbek, "Aileler, düşük korkusuyla çocuk yapmaktan korkuyor." ifadelerini kullanıyor.
Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Opr. Dr. Jule Esen, yapılan araştırmaların yüksek gerilim hatlarının düşüklere sebep olduğunu doğruladığına dikkat çekiyor. Yeditepe Üniversitesi'nde bu yönde çalışmalar yapıldığını anlatan Esen, "İyonize radyasyon denilen klasik x ışınları, röntgen ışınlarıdır. İyonize radyasyonun, kromozom kırıkları ve düşükler ile bağlantılı olunduğu bilinmekte. Noniyonize ışınlar ise cep telefonları, elektromanyetik dalgalar, yüksek gerilim hatları, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, kablosuz modemler gibi teknolojik aletlerden yayılabiliyor. Bir yüksek gerilim hattının altında oturmak ve çok fazla elektromanyetik alan yayan ortamlarda uzun süre kalmanın da gebelik kayıpları, düşükler, çocuklarda öğrenme bozuklukları ve hiperaktif çocuklara neden olduğu gözlenmektedir." bilgisini veriyor.
150 metrelik güvenlik koridoru şart
Avrupa standartlarına göre yüksek gerilim hattı geçen alanlarda 150 metrelik bir güvenlik koridoru oluşturularak yerleşime müsaade edilmemeli. Mevcut yerleşim alanlarının üzerinden geçen yüksek gerilim hatlarının da projelendirme yapılarak yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor. İnsan vücudunda kansere yol açabilecek özelliğe sahip hasarlı hücrelerin, yüksek gerilim hatları sebebiyle elektromanyetik radyasyona maruz kalması sonucu vücudun bağışıklık sistemi bozuluyor. Bu durum kanserin hızlı bir şekilde gelişmesine yol açabiliyor. Amerikan Bilimler Akademisi tarafından 1996'da yapılan bir araştırmaya göre yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çocuklarda lösemi görülme riski diğerlerine göre 1,5 kat daha fazla.