16 yaşındaki hastaya yanlış kan mı verildi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2011 19:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Mersin'in Tarsus ilçesinde, 16 yaşındaki çocuğun ölümünde kusurlu bulunan 2 doktor, ''Hastaya yanlış kan verildiği'' iddiasının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

Ortopedi ve travmatoloji hastalıkları uzmanı Dr. Ömer S, hastanede düzenlediği basın toplantısında, İngiltere'de yaşayan Zeynep-Rahim Coşkun çiftinin, doğuştan omurgasındaki eğrilik nedeniyle yürüme engelli olan oğulları Cihan'ı (16) ölümü ile ilgili mahkemenin verdiği kararın nihai olmadığını, temyize gideceklerini belirtti.

Bazı gazetelerde ve internet sitelerinde ''Yanlış kan verilmesi sonucu öldü'' şeklinde yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunan Ömer S, Yüksek Sağlık Şurası'nın kararında da bunu belgelendiğini söyledi.

Hastanelerine tekerlekli sandalyede getirilen hastanın yapılan ameliyatın ardından tek koltuk değneğiyle yürümeye başladığını, daha sonra omurgasındaki eğrilik nedeniyle ameliyat edildiğini ve bir süre sonra taburcu edildiğini anlatan Ömer S, ancak bir süre sonra omuriliğindeki platinin zorlama, düşme gibi gerekçelerle kırıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Kırılma sonucu hastayı yeniden ameliyat ettik. Ameliyat sonrasında rabdomiyoliz olunca iki kez test ettirdiğimiz kanı vererek, hastayı MEÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine sevk ettik. 10 gün sonra hastanın öldüğünü öğrendik ve üzüldük.

Ancak olay, kamuoyuna bizim hastanemizde yanlış kan verilmesi sonucu öldüğü şeklinde yansıtıldı. Oysa gerçek böyle değil. Yüksek Sağlık Şurası'nın raporunda 'Akut böbrek yetmezliği nedeniyle' hastanın kaybedildiği belirtiliyor.

Tarsus 1. Asliye Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararı değil kısa kararı açıklanmıştır. Cihan Coşkun, bizim hastanemizde verilen kan nedeniyle ölmemiştir.''

Avukat Mehmet Ali Akgül de yerel mahkeme kararının nihai karar olmadığını, müvekkillerine hasta takibinde kusurları nedeniyle ceza verildiğini belirtti.

Cihan Coşkun'un bazı yayın organlarında iddia edildiği gibi hastanede verilen yanlış kan sonucu ölmediğini belirten Akgül, söz konusu haberleri yapanlarla ilgili olarak yasal haklarını kullanacaklarını kaydetti.

-OLAYIN GEÇMİŞİ-

Zeynep-Rahim Coşkun çifti, Cihan'ı çeşitli hastanelerdeki ameliyatlar sonrasında Tarsus'taki hastaneye getirmişti. Burada yaklaşık 6 yıl önce 2 operasyon geçiren Cihan, yürüteç yardımıyla yürümeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra bele takılan platinlerin kırılması üzerine çocuk, aynı hastanede, sonuncusu 10 Kasım 2005 tarihi olmak üzere 5 kez ameliyat olmuş, durumu ağırlaşınca kaldırıldığı Mersin Üniversitesi (MEÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 24 Kasım 2005'te hayatını kaybetmişti.

Ailenin şikayeti üzerine Tarsus 1. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan ve 7 Ocakta karar açıklanan davada, hastanenin sahibi Dr. Ömer S. ve Dr. Adil İ. ''Taksirle ölüme neden olma'' suçundan 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Doktorlara meslekten 6 ay men cezası da veren mahkeme, Ömer S'nin hapis cezasını 45 bin 500, Adil İ'nin cezasını ise 38 bin lira para cezasına çevirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber