Maden mühendislerinde işsizlik
Maden Mühendisleri Odası, maden mühendisleri arasında işsizlik ve meslek dışı işlerde çalışma oranının Oda kayıtlarına göre yüzde 39 düzeyinde bulunduğunu, fakat bu oranın daha fazla olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.
Maden Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, maden mühendisliğinde işsizlik oranının gittikçe arttığı, bu artışın genç nüfusta daha fazla olduğu kaydedildi.
Tüm bu olumsuz gelişmelere karşın üniversitelerde yeni maden mühendisliği bölümlerinin açıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi.
"Bugün ikinci eğitimlerle birlikte 25 maden mühendisliği bölümünden her yıl bin 200 civarında mezun verilmektedir. Mezun olan meslektaşlarımızın iş bulma olanakları ne yazık ki her geçen gün azalmaktadır. Bu kadar fazla maden mühendisinin bulunması işverenlerin iştahını kabartmakta, meslektaşlarımız çok düşük ücretlerle, iş güvencesinden yoksun olarak çalıştırılarak işgücü ordusu olarak görülmektedir. Bu koşullarda bir şekilde iş bulabilen 'şanslı' meslektaşlarımız da yoksulluk sınırının altında ücretlerle ve çok zor koşullarda çalışmaya mecbur bırakılmaktadır."
Kamu yatırımlarının azalması nedeniyle maden mühendislerinin kamuda da iş bulmasının zorlaştığı ifade edilen açıklamada, maden mühendislerinin jeotermal alanlarda, metro, tünel ve yeraltı yapılarında, zemin etütlerinde, yeraltı suyu projeleri ve uygulamalarında görev alabilmeleri için yoğun bir çalışma yürütülmekte olduğu, bu doğrultuda son zamanlarda Maden Tetkik Arama, Devlet Su İşleri ve Devlet Demiryolları gibi kuruluşlar ziyaret edilerek, maden mühendisi istihdam edilmesi konusundaki taleplerin iletildiği belirtildi.