KPSS yerleştirmelerine ilişkin soru ve cevaplar (1)
2010 yılı Kasım ayında yapılması gereken ancak 24 Ocak 2011'e ertelenen KPSS tercih işlemlerine ilişkin olarak ziyaretçilerimizden gelen soruları cevaplıyoruz. Dünden bu yana gelen ve önemli gördüğümüz bazı konuları bu bölümde cevaplıyoruz. Sonraki mezuniyetler KPSS puanını iptal eder mi?, Memur olarak atanalar daha sonra nasıl öğretmen olabilir?, Sınava girdiği düzeyden hala mezun olamayanlar tercih yapabilecek mi?... Seçtiğimiz 10 adet soru ve verlen cevaplar için başlığa tıklayınız.
Sınava lise düzeyinden girdim. Önlisans veya lisans mezunu olunca puanım iptal oluyor mu?
2010 KPSS'ye hangi düzeyden girilmesi gerektiği sınav kılavuzunda açık bir şekilde yer almıştır. Sınav kılavuzunda yer alan talimatlara uygun olarak sınava girenlerin, daha sonra, sınavın geçerlilik süresi içinde, bir üst öğrenimden mezun olması halinde, girmiş olduğu sınav puanı iptal olmaz. Aday, girmiş olduğu sınav puanını, 2012 yılında yapılacak sınava kadar kullanabilecektir.
Sınava önlisans düzeyinden giren ancak daha sonra lisans düzeyinden mezun olan kişi, lisans düzeyinden tercih yapabilir mi?
Sınava hangi düzeyden girilmiş ise o düzeyden tercih yapılmalıdır. 2010 KPSS'ye başvuru yapıldıktan sonraki mezuniyetler, adaya bir üst öğrenim düzeyinden tercih yapma hakkı tanımaz. Örneğin 2010 KPSS'ye önlisans düzeyinden giren bir aday, 1 Ocak'ta resmi olarak bir lisans programından mezun olsa dahi, tercih işlemlerini yine de önlisans düzeyinden yapması gerekmektedir.
Memur olarak atanırsam daha sonra öğretmenliğe geçebilir miyim?
Yapılan düzenlemeler gereğince, çalışmakta olan kamu personeli de, öğretmenlik atamalarına KPSS10 puanıyla başvuru yapabilmektedir. Ancak, 657'e tabi kadrolara atanmış olanların, öğretmenliğe başvuru sırasında, çalıştıkları kurumlardan izin (muvafakat) alması gerekmektedir. Bu izni alamayan adaylar, dava açma hakları olsa dahi, öğretmenlik atamalarına başvuramamaktadır. Ancak kılavuzda 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar da yer almaktadır. Karşılarında sınıfı veya derecesi boş gösterilen kadrolar, 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlardır. Bu kadrolara atanan adaylar için, memurlar gibi sınırlama bulunmamaktadır. Bu kişiler, muvafakat almaksızın öğretmenliğe başvuru yapabilmekte ve KPSS10 puan üstünlüğüne göre atanabilmektedir.
Sınava ... düzeyinden girdim ama hala mezun olamadım.
Kılavuzda
da açık olarak yer aldığı üzere, adayların başvuru tarihinin son günü itibariyle,
sınava girmiş oldukları öğrenim düzeyinden mezun olması gerekmektedir. (Madde
2)
Örneğin sınava önlisans düzeyinden girmesine rağmen, 2 Şubat'ta hala mezun olmamış
adayın, başvuru yapıp yerleşse dahi ataması yapılmayacak, iptal edilecektir.
Askerde iken atanırsam ne olur?
Uzun hukuki süreçlerden sonra bu sorun çözülmüştür. Buna göre askerde iken yerleşenlerin haklı saklı tutulmaktadır. Yerleşen adayların, kamu kurumlarına başvurarak askerde olduklarını belirtmeleri ve terhis sonrasında da yerleştiği kamu kurumuna başvurması gerekmektedir.
Yerleştirmede tercih üstünlüğü var mıdır?
Soru: Ben Fransizca Mut.-Tercumanlik mezunuyum ve KPSS'den 72 puan aldim.Turkiye genelinde brans siralamasinda 4. sirada yer aliyorum. Benim onumde en yuksek puanla 1. olan kisi 76 puan almis. Sormak istedigim konu su ; bizim bransimizdan Ankara - Istanbul ve Izmir olmak uzere toplam 3 kisilik kadro acildi diyelim.Ben 72 puanla Istanbulu ilk sirada yazdim. 76 alan arkadas ise Istanbulu 2. siraya yazmis diyelim. Bu durumda atamalar yapilirken benim puanim daha dusuk olmasina ragmen Istanbul ilk tercihim oldugu icin o kadroya ben mi atanirim ? Yoksa 2. tercihi olmasina ragmen puani benden daha yuksek oldugu icin 76 alan arkadas mi atanir.
Cevap: Tercih listenizde yer alan kadrolara sizden daha düşük puanlı birisi atanamaz. Yukarıdaki örnekten gidecek olursak, eğer 76 puan alan kişi ilk tercihine yerleşememiş ise, 2. tercihine yerleşecektir. Siz yine açıkta kalırsınız.
Yanlış tercih yaparsam ne olur?
ÖSYM, lise düzeyindeki kadrolara yapacağı atamalarda, bölüm/alan kontrolü yapmayacağını kılavuzda açıklamıştır. Bu şu anlama gelmektedir. Herkes çok dikkatli tercih yapmalıdır. Zira, ÖSYM'nin sonuçları açıklandığı gün yerleşmiş sayılan ancak gerek bölüm, gerekse de diğer şartlar yönünden gerekli nitelikleri taşımayanların ataması yapılmayacaktır. Bu kişiler, 2012 yılında yapılacak KPSS sınavına kadar, ÖSYM tarafından yapılacak (memur ve 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar) KPSS tercih işlemlerine katılamayacaktır.
Ne zamana kadar tercih yapılabilecek?
Kılavuzda yer alan açıklamaya göre 2 Şubat 2011 tarih saat 00:00'a kadar internet üzerinden tercih yapılabilecektir. Yine bu vakte kadar girilmiş tercihlerde de değişiklik yapılabilecektir.
Derecede sıfır yazıyor, bu ne demek?
Derece sıfır yazaması, o kadronun sadece 399'a tabi sözleşmeli bir pozisyon olduğunu gösterir. Maaş, güvence gibi başkaca hiçbir anlamı bulunmamaktadır.
Örgün eğitimde bilgisayar dersi görenler, Bilgisayar işletmenliği sertifikası sahip kabul edilecek
Kılavuzun 31.10 maddesinde "Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar, ?M.E.B.'dan Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak? niteliğine ve aynı şekilde daktilo dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar da, ?M.E.B.'dan Onaylı Daktilo Sertifikasına Sahip Olmak? niteliğine sahip olarak değerlendirilecektir." açıklaması yer almaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.