İşçilere ilişkin esnek istihdam ve deneme süreleri maddeleri, torba tasarıdan çıktı
TÜRK-İŞ çalışma hayatını ilgilendiren bu maddelerin geri çekilmesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'i aradan çıkararak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmelerle sağladı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(TÜRK-İŞ), "Torba yasa tasarısı" içerisinde yer alan çalışma hayatını ilgilendiren "Denkleştirme", "Deneme sürelerinin uzatılması" ve "Evden çalışma ve uzaktan çalışma" maddelerinin geri çekilmesini verdikleri mücadeleler sonucunda sağladıklarını duyurdu. TÜRK-İŞ çalışma hayatını ilgilendiren bu maddelerin geri çekilmesini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'i aradan çıkararak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmelerle sağladı.
TÜRK-İŞ'den yapılan yazılı açıklamada, torba yasada TÜRK-İŞ ısrarlı girişimlerinin kısmen de olsa sonuç verdiği ifade edilerek, "Genel kurulun dünkü oturumunda istenen tekriri müzakere ile "denkleştirme', "deneme sürelerinin uzatılması' ile "evden çalışma ve uzaktan çalışma' gibi esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıran maddeler geri çekildi" denildi.
TÜRK-İŞ'in, Torba Yasa Tasarısı'nın TBMM'ye sevkinden itibaren tasarıya ilişkin çekincelerini raporlar halinde ilgili her kesime gönderdiği ve çalışan hak ve çıkarlarını geriye götüren maddelerin değiştirilmesi ya da geri çekilmesi için her türlü girişimler de bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, "TÜRK-İŞ aynı dönemde bir eylemlilik sürecine de girmiştir. Emek ve meslek örgütlerinin yaptığı eylemlere destek veren TÜRK-İŞ, 26 Ocak 2011 tarihinde tüm il ve bölgelerde AK Parti İl Binaları önünde düzenlediği kitlesel basın toplantıları ile Torba Yasa Tasarısı'nı protesto ederken, diğer yandan da sakıncalı maddelerin değiştirilmesi ya da geri çekilmesi için Hükümetle yaptığı görüşmeleri sürdürmüştür" ifadeleri kullanıldı.
-ÇALIŞMA BAKANI YERİNE, ÇALIŞMA HAYATINI İLGİLENDİREN MADDELER DİĞER BAKANLARLA MÜZAKERE EDİLDİ-
TÜRK-İŞ 11 Şubat tarihinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Devlet Bakanı Faruk Çelik görüştüklerini söyleyerek, bu toplantıda Çiçek ve Çelik'e çalışanların tepki duydukları maddeleri bir kez daha anlattıklarını ve gerekli girişimlerde bulunmalarını istediklerini belirtti. TÜRK-İŞ açıklamasına şöyle devam etti:
"O görüşmede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek, soruna çözüm arayacağını bildirmiştir. Aynı gün ve 12 Şubat 2011 Cumartesi günü TÜRK-İŞ Yöneticileri TBMM'de AK Parti Grup Başkan Vekilleri ve AK Parti Yöneticileri ile bir araya gelerek, taleplerini anlatmış ve yazılı halde bir kez daha iletilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda, AK parti TBMM Grubu, bazı maddelerin geri çekilmesi önerisini gündeme getirmiş, çalışanların hassas olduğu üç maddenin tekriri müzakere ile geri çekilmesi önerisi TBMM Genel Kurulu'na götürülmüş ve oy birliği ile kabul edilmiştir."
-"EYLEMLERİN ETKİSİNE İNANIYORUZ"-
Genel Kurul görüşmelerinde evden çalışma, uzaktan çalışma gibi esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıran 76. maddenin; deneme süresini dört aya çıkartan 77'nci madde ile turizm sektöründe çalışan işçilerin denkleştirme süresini dört aya kadar uzatan 78'inci maddenin oy birliği ile metninden çıkarıldığını belirten TÜRK-İŞ, çalışma hayatının sorunlarının çözümünde yapılan eylemlerin etkisine inandıklarını belirtti. TÜRK-İŞ, "Ancak bu eylemlerin yanı sıra Hükümet nezdinde sorun çözücü diyalogların gerçekleştirilmesini de zaruri görmektedir. Bu inançla yol haritasını belirleyen TÜRK-İŞ' in girişimleri sonucunda söz konusu üç maddenin geriye çekilmesi çalışma yaşamımız açısından önemli bir kazanç olmuştur" dedi.
-"MUAHLEFET DE SÜRECE OLUMLU KATKI VERDİ"-
Emek ve meslek örgütlerinin eylemleri ve verdikleri önergelerle konuya karşı duyarlılığı sürdüren muhalefet partilerinin girişimlerinin de bu sürece olumlu katkı yaptığına inandıklarını ifade eden TÜRK-İŞ, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın süreç boyunca sergilediği ısrarlı olumsuz tavra karşın, başta Başbakan olmak üzere Hükümet ve Parti yetkililerinin son anda da olsa sergilediği sağduyulu yaklaşım bu sonucun alınmasına olanak sağlamıştır. TÜRK-İŞ sonuç alamadığı haklı talepleriyle ilgili olarak bundan böyle de girişimlerini sürdürecek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bir mektup yazarak, sakıncalı maddelerin yeniden görüşülmek üzere TBMM'ne iadesini talep edecektir" dedi.