Polis suçu seyredebilir mi?

Haber Giriş : 01 Nisan 2005 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Radara takıldığı için durdurdukları aracın çalınmasına 'seyirci kalan' polislerin durumu tartışılıyor. Emniyetçiler: Silahı ve kimliği üstündeyse müdahale etmeli. Hukukçular: Hiç değilse haber verir

Türkiye'deki en tuhaf hırsızlık vakalarından biri, polislerin "Bu benim alanım değil" deyip demeyecekleri ilgili tartışma başlattı. Hukukçular ve Emniyet yetkilileri polis memurlarının 'imkân olduğu takdirde' ayırım yapmaksızın suça müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

'Fıkra gibi' soygun
'Fıkralara konu olacak' cinsten soygun, salı gecesi (29 Mart) Pendik'te yaşandı. İş görüşmesi için Gebze'ye giden İsmail Fuat Özkan, hız limitini aştığı için radara takıldı. Kontrol noktasında aracını park ettikten sonra polis memurunun yanına giden Özkan'ın anahtarını içeride bıraktığı otomobili çalındı. Özkan'ın iddiasına göre, aracının gözünün önünde çalındığını gören Özkan, kontrol noktasındaki polis ekibinden aracı takip etmelerini istedi.

'Biz gidemeyiz'
Ancak sözk onusu ekipten "Biz görev yerimizi terk edemeyiz" yanıtını aldı. Özkan bunun üzerine Pendik Karakolu'na başvurdu. Ardından söz konusu olayda adı geçen iki polis açığa alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün görevden el çektirdiği iki polis hakkındaki idari soruşturma sürerken, hukukçular ve Emniyet yetkilileri benzeri durumlarda polisin tutumunun ne olması gerektiğini değerlendirdi.

Yönetmelikler açık
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kayıhan İçel, polislerin olaylar karşısında nasıl davranacağının Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nun (PVSK) yanı sıra Emniyet'in kendi iç yönetmelikleriyle belirlendiğini söyledi.

Buna göre polislerde görev dağılımı olduğunu ve memurların da o görev çerçevesinde hareket ettiğini söyleyen İçel, "İmkân olduğu durumda polis her olaya müdahale edebilir. Orada olan araba çalınması değil, cinayet de olabilirdi. Eğer imkânsızlık içinde değilse, polis müdahale etmelidir. Ama esas olarak polisin her olayda görev yerini terk edip, başka bir görevi üstlenmesi doğru değil. İlgili birimlere haber verebilir. Bu olayla ilgili olarak soruşturmanın sonuçlanması beklenmeli" dedi.
Emniyet yetkilileri ise polisin üzerinde kimliği ve silahı bulunduğu sürece resmi ya da sivil suça müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Yetkililer, polisin suça müdahale ederken trafik, narkotik, asayiş gibi ayrım yapmaması gerektiğini vurgularken, polislerin görevi ihmal edip etmediklerine dair kararın idari soruşturma sonucu verileceğini belirtti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber