Sözleşmeli öğretmenin yolluk davaları kazanılıyor
657 sayılı Yasanın 4-B maddesi uyarınca sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan Eğitim Bir Sen üyesinin Konya ilinden Ağrı iline eş durumu özrü ile yer değiştirmesinin ardından talep ettiği harcırahın ödenmemesi üzerine açılan idari davada iptal kararı verilmiştir. Görev yeri değişen sözleşmeli personele bu esnada katlandığı zorunlu giderlerin karşılığı olarak yolluk ödenmesi gerektiği ve bunun aksi yönünde bir düzenlemenin sözleşme metinlerinde yer alamayacağı belirtilmiştir.
Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken, eş durumu özründen yer değiştirme döneminde naklen ataması yapılan Eğitim Bir Sen üyesinin yolluk talebinin reddine ilişkin işleme karşı Erzurum 2. İdare Mahkemesi'nde açılan davada, mahkeme, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.
Mahkeme, iptal kararının gerekçesinde, ??Temel ve asli fonksiyonları kamu hizmetini yürütmek olan kamu görevlileri, kamu hizmetinin iyi işlemesi için ya kendi isteklerine dayalı olarak ya da re'sen kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, yetkili idari makamlarca bulundukları yerden başka bir yere atanabilmekte, bu atamaya bağlı olarak da yeni görev yerlerinde göreve başlayabilmek için bazı giderler yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal ödemeyi içeren bir idari işlem olup, atama işlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlisinin karşı karşıya kaldığı külfetin kamu hizmetinin yürütülmesinden kaynaklanması nedeniyle, kanun koyucu tarafından bu külfetin kamuca karşılanması amacıyla yasal düzenlemeler yapılmıştır.
29.03.2009 günlü 27184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar'ın 5. maddesi ile söz konusu esaslara Ek 3. madde eklenerek, sözleşmeli personelin belirli şartları taşıması koşuluyla naklen atanmasına yönelik düzenleme getirilmiştir.
Anılan esaslar ile günün gelişen koşullarına uygun olarak belirli durumlarda sözleşmeli personele nakil olanağı tanınması nedeniyle, görev yeri değişen personele bu esnada katlandığı zorunlu giderlerin karşılığı olarak yolluk ödenmesi gerekirken, sözleşmeli personele yapılan sözleşmede sürekli görev yolluğu ile ilgili herhangi bir ibare bulunmadığı ve yer değiştirme nedeniyle sözleşmenin feshedildiği gerekçesiyle davacının yolluk ödenmesi talebinin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır? ifadelerine yer verilmek suretiyle görev yeri değişen sözleşmeli personele bu esnada katlandığı zorunlu giderlerin karşılığı olarak yolluk ödenmesi gerektiği belirtilmiştir.
İşte 2010/808 Esas sayılı Erzurum 2. İdare Mahkemesi kararı
Türk Eğitim Sen üyelerinin eş durumu özrü ile yer değiştirmesinin ardından talep ettikleri harcırahın ödenmemesi üzerine açılan davalarda ise aşağıdaki kararlar alınmıştır.
2010/1092 Esas sayılı Bursa 3. İdare Mahkemesi kararı için tıklayınız
2009/1280 Esas sayılı Hatay İdari Mahkemesi kararı için tıklayınız.
2009/1283 Esas sayılı Hatay İdari Mahkemesi kararı için tıklayınız.
Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu