Sağlıkta 'Evde bakım' dönemi başladı

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, gelişmiş Avrupa ülkelerinde uygulanan, 'Evde Bakım Hizmetleri' sistemini başlattı. Yeni uygulamaya göre, hastalara, rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tüm tıbbi tedavi hizmetleri yaşadıkları ortamda verilecek. 'Uygunluk Belgesi'ne sahip Evde Bakım Merkezleri, hastanın talebine göre gece gündüz, hafta sonu ve tatil günleri dahil olmak üzere gerektiğinde 24 saat kesintisiz hizmet verecek. Hastanın her türlü tıbbi ihtiyaçlarından Evde Bakım Merkezleri sorumlu olacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkındaki Yönetmelik' Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, fertlerin ve toplumun sağlığını korumak maksadıyla, evde bakım hizmeti veren sağlık kuruluşlarının açılması, çalışması ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Evde bakım hizmetlerini, bağımsız, işyerleri, tıp merkezleri, dal merkezleri, özel hastane bünyesinde evde bakım hizmeti sunmak amacıyla açılan sağlık kuruluşları verebilecek.

Uygulama kapsamında Sağlık Bakanlığından yetki alan Evde Bakım Merkezi'nde görevli sağlık ekibi, hasta kişilere, aileleriyle yaşadıkları ortamda tıbbi ihtiyaçları'nı karşılayacak şekilde sağlık ve bakım ile takip hizmetleri sunacak.

Merkezler, tüzel kişiler ve gerçek kişilerce müstakil olarak açılıp işletilebilecek.

Evde Bakım Merkezlerinde hekim olan bir mesul müdür bulunacak. Mesul müdürün bulunmadığı ve merkezin hizmet verdiği saatlerde yetki devri yaptığı bir doktor görev yapacak.

HASTAYA EVİNDE 1 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET

Evde bakım hizmeti; hakimlerin önerileri doğrultusunda, hastalara yaşadıkları ortamda rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tıbbi tedavisi ve bakımı devam edecek hastalara verilecek hizmetleri kapsıyor. Yönetmeliğe göre, evde bakım hizmetinde devamlılık esas olacak.

SAĞLIK GÖREVLİLERİ EVLERE ÜNİFORMALARIYLA GİRECEK

'Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkındaki Yönetmelik'e göre, sağlık kuruluşları evde bakım hizmeti sundukları kişilerin acil durumlarında ambulans de en uygun bir sağlık kuruluşuna naklini yapmakla yükümlüdür. Evde bakım merkezi bünyesinde ambulans bulundurabilir veya bur türlü acil durumlarda başvurulması için bir ambulans şirketi ile sözleşme yapabilir. Evde bakım hizmeti veren sağlık personeli, ev ziyaretlerinde mesleğine ve hizmetlerine uygun önlük vay üniforma giymek, adını, soyadını, unvan veya mesleğini belirten fotoğraflı ve mesul müdür imzasını taşıyan bir 'yaka' kartı takmak zorunda. Uygulama kapsamında sağlık kuruluşundan hizmet alan her kişinin bir dosyası bulunacak. Açılacak dosyanın içerisinde hastanın tanısını koyup ve tedavisini planlayan hakim veya hekimlerin istekleri, tanıları, 'bakım hizmeti' veren sağlık ekibinin takip notları, görüşleri, laboratuar ve görüntüleme tetkik sonuçları ve diğer tıbbi bilgiler olacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber