Yargıtay: Cinsellikten kaçınan eş boşanmam diyemez

Haber Giriş : 02 Nisan 2005 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eşler arasında cinsel ilişki kurulamamasını yerleşik içtihat olarak boşanma nedeni sayan Yargıtay, cinsel ilişkiden kaçınan eşin boşanmaya karşı çıkamayacağına ve bunun ?iyi niyetli bir davranış olarak yorumlanamayacağına' karar verdi.

DAVA konusu olay Diyarbakır'da geçti. S.T. adlı koca, karısı B.T. uzun süre cinsel ilişkiye girmekten kaçınınca, başka bir kadınla ilişki kurdu. Bir süre sonra genç çiftin arasındaki anlaşmazlık iyice arttı ve S.T. evden ayrılarak karısına karşı boşanma davası açtı.

Davaya bakan yerel mahkeme, ?kadının boşanmaya karşı çıkmasını' ve ?davacı kocanın bir başka kadınla ilişkisi' nedeniyle ?kusurlu taraf' olmasını dikkate alarak, boşanma istemini reddetti. Bunun üzerine davacı koca S.T. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'ne başvurarak kararı temyiz etti. Dosyayı inceleyen 2. Hukuk Dairesi, yaşanan olaylardan sonra evlilik birliğinin temelden sarsıldığını belirterek, ?evliliğin korunmasında hukuki yarar kalmadığına' karar verdi. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararında özetle şöyle denildi:

?Davalı kadının cinsel ilişkiden kaçındığı, davacı kocanın başka kadınla ilişki kurduğu, çiftin 2001 Temmuz ayından itibaren ayrı yaşadıkları anlaşılmıştır. Tarafların davranışları sonucunda, evlilik birliği temelinden sarsılmıştır. Davalı kadın, davacı kocaya göre daha az kusurlu ise de bu evliliğin korunmasında hukuki yarar kalmamıştır. Kadının boşanmaya karşı çıkması da iyi niyetli bir davranış olarak yorumlanamaz. Bu nedenle boşanmaya karar verilmesi gerekirken, talebin reddi usul ve yasaya aykırıdır.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber