Nüfusun yüzde 30'u ayakta uyuyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2011 23:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilebilir olduğunu belirterek, "Günlük faaliyetleri engelleyecek derecede uykululuk hali nüfusun yüzde 30'unda görülmektedir" dedi.

TUTD Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uyku tıbbının ülkemizde dünya standartlarında uygulanabilmesi için gerek kongre gerek kurslar yoluyla eğitim yaptıklarını, tüm hastanelere uyku tıbbı ve narkolepsi hastalığına dikkat çeken bilgilendirici posterler asıldığını söyledi.

Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilebilir hastalıklardan olduğunu, doğru teşhis ve tedavinin kişisel ve toplumsal hayat açısından çok büyük önem arz ettiğini belirterek, "Derneğimizin ana hedefi, uyku tıbbının ülkemizde dünya standartlarında uygulanabilmesidir. Hem hekimleri hem de halkı uyku hastalıkları ve bunların sonuçları ve tedavileri ile ilgili olarak bilgilendirmek, gerek şahsi gerekse toplumsal sağlığa katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

Uykuyla ilişkili hastalıkların uykunun yapısında bozukluğa sebep olarak gece ya da gündüz bazı belirtilere yol açtığını belirten Karadeniz, uyku hastalıkları kronik hastalıklar olduğu için, hastaların belirtileri genellikle fark etmediğini ifade etti. Ancak uyku hastalıklarının kalp ve beyin damar hastalıkları başta olmak üzere diğer birçok hastalığı tetiklemekte olduğunu anlatan Karadeniz, "Uyku hastalıkları 6 farklı grupta 75'ten fazla hastalığı kapsar. Uykusuzluk şikayeti nüfusun yüzde 20 ile 35'inde

görülebilmektedir. Uyku apne sendromu ve huzursuz bacak sendromu nüfusun yüzde 4 ile 10'unda görülmekte, nöromusküler hastalık, inme, obezite, böbrek hastalıkları, hipertansiyon ve kalp hastalıkları mevcudiyetinde ise daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir kimsenin günlük faaliyetlerini engelleyecek derecede uykululuk hali nüfusun yüzde 30'unda görülmektedir" diyerek uykusuzluğun büyük bir halk sağlığı meselesi olduğuna işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber