İstanbul polisinin zanlıyı böyle yakaladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Mart 2011 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Teşekkür'lü operasyon

Tatlıses'e yönelik saldırı sonrası Abdullah Uçmak ve 13 kişinin yakalandığı operasyonun detayları ortaya çıktı. Olay aydınlatılana kadar Organize Şube'den 380 polis adeta uyumadı. Polis önce MOBESE'den saldırıda kullanılan aracı tespit etti. Kiralık aracın Uçmak tarafından, 'Abdullah Kaçmak' adıyla 11 Mart'ta kiralanıp 14 Mart'ta teslim edildiği belirlendi. Zanlılar bir ayrıntıyı hesaba katmamıştı. Araçta GPRS sistemi vardı.

Devrim TOSUNOĞLU

SANATÇI İbrahim Tatlıses'e yönelik saldırı sonrası, Abdullah Uçmak ve 13 adamının yakalandığı operasyonun detayları ortaya çıktı. İstanbul Organize Şube'de görevli 380 polis gece-gündüz uyumadı, 120 kameradan binlerce görüntü tek tek incelendi. İşte dev baskının ayrıntıları...

- Organize Şube, pazarı pazartesi bağlayan gece, 00.16'daki saldırı sonrası bölgedeki kamera kayıtlarını mercek altına aldı.

- Her türlü bilgi an be an Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'la paylaşıldı.

- MOBESE kayıtlarından saldırıda kullanılan aracın Anadolu yakasına geçtiği tespit edildi. Aracın, oto kiralama şirketine ait olduğu belirlendi. Polis, önemli bir bilgiye ulaştı. Uçmak, 'Abdullah Kaçmak' adıyla 11 Mart'ta kiraladığı aracı 14 Mart'ta teslim etmişti.

- Uçmak ve adamları önemli bir detayı atladı. Araçta GPRS vardı. Sistemle aracın saldırı anı Maslak'ta olduğu belirlendi. Otomobil daha sonra Pendik'e gitmişti. MOBESE kayıtları ve GPRS sayesinde Uçmak'ın izine ulaşıldı.

- Saldırı anında Nurol Plaza yakınında sinyal veren yaklaşık 30 telefon da mahkeme kararıyla incelemeye alındı. Telefonlardan birinin sinyalinin saldırıdan 5 saat sonra kesildiği anlaşıldı. Uçmak teknik takibe yakalanmamak için hattı olay sonrası atmıştı.

- Ekipler, Uçmak'ın ses kayıtlarını öncekilerle karşılaştırdı. 15 günde tamamlanabilen 'ses analiz' raporları 1 günde çıkarıldı. Telefondaki ses Uçmak'a aitti.

- Uçmak saniye saniye takibe alındı, Pendik'te tespit edilen adrese adeta mobil karakol kuruldu, zanlı 3 gün dinlendi. Olayda kullanıldığı iddia edilen kaleşnikofun sevgilisi N.E.'nin Pendik'teki evinde saklandığı belirlendi.

- BAŞBAKAN ARADI: Zanlıların 72 saatte yakalandığı haberini Rusya'da alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vali Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ı arayarak tebrik ve teşekkür etti.

19 KM HIZLA VURDULAR

- Saldırganlar 22.52'de Pendik'ten yola çıktı, 120 km hızla Boğaziçi Köprüsü'nü geçip Maslak'a gitti.

- Grup Nurol Plaza bitişiğine saat 23.49'da geldi. Zanlılar 40 km hızla, 5-6 tur atıp Tatlıses'i bekledi.

- Bir süre kontak kapatmadan bekleyen saldırganlar, Tatlıses aracına binince hızlandı.

- Araç 19 kilometre hızla giderken Tatlıses'e ateş açıldı.

- Zanlılar, 174 km hızla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne geldi, kaçak geçiş yapıp kaçtı. 00.33'te Yakacık'ta bir adrese gidilip 5 dakika beklendi. Otomobil 01.07'de Ömerli Barajı'na kadar gidip, 10 dakika sonra Kurtköy'e dönmüş.

BÖYLE BARIŞMIŞLARDI

İbrahim Tatlıses ile son saldırının şüphelisi olarak gözaltına alınan Abdullah Uçmak, 13 yıl önce aralarındaki husumete son vermek için bir araya gelmişti. Balık restoranda barış yemeği yiyen ikili, dostluk mesajı vermişti. O yemeğin görüntüleri dün akşam

Kanal D'de yayınlandı.

Kaçmaya çalışmış

- Uçmak'ın birçok kişiden 'Çok sıkıştım' diye panikle para istediği belirlendi.

- Polis, saldırıyı TAK'ın üstlenmesinin ardından terör örgütü bağını da araştırıyor. İddialara göre 2 terörist saldırıdan iki hafta önce Uçmak'ın evine geldi. Uçmak'ın bazı adamlarının 'Tanımadığımız iki kişi eve geliyordu, teröristlere benziyorlardı' dediği öğrenildi. Polis iki kişiyi arıyor, Uçmak'ın taşeron olarak kullanıldığı ihtimali üzerinde de duruyor.

- Zanlılarla biri kalaşnikof 4 silah ele geçirildi. Uçmak iddiaları reddederken. avukatı, 'O da araç kiralamış ama saldırıda kullanılan araç değil' dedi.

Yüzümüzün akıyla geldik

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın zanlıların yakalanmasının ardından hastanede Tatlıses'i ziyaret etti. Çapkın, 'Yüz akıyla gelip 'geçmiş olsun' diyebilmek için ziyarette geciktik. Asıl olaya karışan Abdullah Uçmak grubu 4 kişi görünüyor. Tetiği çeken de gözaltında' dedi. Tatlıses'in iyi olduğunu belirten Vali Mutlu, Uçmak'a ilişkin delillerin 'fevkalede yeterli ol-duğunu', araçtaki kişilerin de gözaltına alındığı belirtti. Mutlu, terör örgütü TAK'ın saldırıyı üstlenmesine ilişkin de şunları söyledi: Bu örgütün açıklamaları önemli. Değerlendiriyoruz, inceliyoruz. Bu aşamada 'doğrudur, yanlıştır' diye teyit edici bir şey söylemem mümkün değil.

Bilinci yerinde

Acıbadem Maslak Hastanesi'nin başhekimi Çağlar Çuhadaroğlu, 'Beslenme desteğini biz yapıyoruz ama iletişim kurulabiliyor. Aileyle düzenli olarak belli saatlerde görüşüyor' dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da dün hastaneye gelenler arasındaydı. Kılıçdaroğlu, 'Sağlığına kavuşuyor. Hastane doktoruna yaralandığında telefon etmiştim. Bugün bilinci yerinde. Umarım kısa sürede sağlığına kavuşur ve sahnelere döner. Bizler de güzel sesini dinlemiş oluruz. Yoğun bakımda olduğu için göremedik' dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber