Kavaf: 34 bin çocuğumuza ailesinin yanında destek veriyoruz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2011 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türk toplumunun yüzde 94'nün ailesiyle birlikte yaşadığını söyledi. Bugün bu kapsamda bulunan 34 bin çocuğumuza ailesinin yanında destek vermeye devam ediyoruz.

Sakarya'nın Akyazı İlçesi Kuzuluk İhlas termal Otelde yapılan ?Toplumda ailenin yeri ve önemi' konulu toplantıda konuşan Kavaf, Türk toplumunun yüzde 94'ünün ailesiyle birlikte yaşadığı geriye kalan yüzde 6'lık kesimin de iş veya eğitim sebebiyle geçici bir süre için ailesinden uzakta yaşadığını belirtti. Bakanlığım bünyesinde yapılan 'Türkiye'de Aile Değerleri Araştırması'na göre toplumumuzda ailenin hala çok önemli bir yeri olduğunu, temel bir referans ve güven merkezi olarak kabul edildiğini net bir şekilde gördüğünü ifade eden Kavaf, "Bu araştırmaya baktığımızda, maddi ve manevi sorunlar olduğunda başvurulması gereken ilk yerin aile olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 84'tür. Ailesinin iyiliği için her türlü sıkıntıya katlanabileceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 90'dır. Bu sonuçlar toplumumuzun aileye verdiği önemi ortaya koymaktadır." dedi.

Bir başka çalışma ?Aile Yapısı Araştırması'nın sonuçlarına göreyse toplumumuzun yüzde 80'den fazlasının kuvvetli iletişimi olan, düzenli olarak bir arada zaman geçiren, sosyal ilişkileri birlikte kuran çekirdek aile yapısı gösterdiğini dile getiren Kavaf konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ayrıca anne-baba ve çocukların dışında kalan akrabalık ilişkileri de, çekirdek ailedeki kadar yakın sürdürülmektedir. Yani toplumumuz geniş aile ağına sahip çekirdek ailelerden oluşmaktadır.Yine aynı araştırma kapsamında bireylerin aileleriyle ilgili mutluluk algısı ölçülmüş ve yüzde 78'lik bir kesimin kendi ailesini mutlu olarak değerlendirdiği görülmüştür. Aile bağları Türk toplumunda huzur ve barışın korunmasında, sevgi ve kardeşlik duygularının ve ?biz' bilincinin gelişmesinde oldukça belirleyici bir rol oynamaktadır."

"2014 YILINA KADAR KOĞUŞ SİSTEMİNİ DE TAMAMEN SONLANDIRMIŞ OLACAĞIZ"

2005 yılından bu yana ekonomik sebeplerle koruma altına alınan çocukları ailelerinin yanına döndürdüklerini ve kendi ailelerinin yanında desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Kavaf, şu bilgileri verdi: "Bugün bu kapsamda bulunan 34 bin çocuğumuza ailesinin yanında destek vermeye devam ediyoruz.Kuruluş bakımında kalan çocuklarımızın da ev ve aile ortamının güvenliğini, sıcaklığını, toplumsal yaşamı, komşuluk ilişkilerini, örf ve adetleri yaşayarak öğrendikleri, 5-6 çocuğun bir arada kaldığı ?Çocuk Evleri' ve ?Sevgi Evleri' uygulamalarımızı yaygınlaştırıyoruz. Kuruluşlarımızda kalan yaklaşık 14 bin çocuğumuzun 8 bin 500 ?sevgi evlerimizde ve çocuk evlerimizde bir aile ortamında yaşamaktadırlar. Diğer çocuklarımız için de kuruluşlarımızın yüzde 85'ini yenileyerek koğuş sisteminden 2-3 kişilik oda sistemine geçtik. 2014 yılına kadar koğuş sistemini de tamamen sonlandırmış olacağız."

?300 BİN ÖZÜRLÜNÜN BAKIMI İÇİN ASGARİ ÜCRET TUTARINDA DESTEK VERİYORUZ?

2005 yılında başlatılan özürlü vatandaşların evde bakım hizmeti kapsamında yaklaşık 300 bin özürlünün bakımını üstlenen akrabası ya da vasisine her ay net bir asgari ücret tutarında destek verdiklerinin altını çizen Kavaf, şunları kaydetti: ? Bu uygulamayla bakıma muhtaç kişileri evlerine yük olmaktan çıkarıp, aileye katkı sağlayan bireyler durumuna getirdik. Ülke genelinde bugün 133 Toplum ve Aile Danışma Merkezimiz hizmet vermektedir. Bu merkezlerimizde 100 binden fazla vatandaşımız; özellikle aile içi iletişim ve sosyo-ekonomik yetersizliklerden kaynaklanan sorunların giderilmesi için eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanmıştır. ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber