MEB'de beş ana yönetmelikte değişiklik yapıldı
05/04/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 29/5/1995 tarihli ve 22297 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinin değişik 6 ncı maddesinin (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"e) Özel kesimce hazırlama:
1) Baskıya hazır nüshanın 2 (iki) adedi, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitapları ile birlikte takım hâlinde her yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında incelenmek üzere Başkanlığa teslim edilir. Ancak hangi ders kitaplarının öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabı ile birlikte takım hâlinde verileceği Yönergede belirtilir.
Ders kitabının yeniden yazımını gerektiren program değişikliklerinde; baskıya hazır nüshaların incelenmek üzere Başkanlığa ilk başvurusu, incelenmesi, değerlendirilmesi ve bunlardan ders kitabı olarak kabul edilenlere ait listenin Tebliğler Dergisinde duyurulması ile ilgili takvim, Kurul kararı ile bu Yönetmelikte belirtilen sürelere uyulmaksızın belirlenebilir.
2) Mayıs ayının üçüncü haftasının son iş gününe kadar Kurulca kabul edilen, okutulma süresi devam eden ve süresi uzatılan ders kitaplarının listesi, Tebliğler Dergisinde yayımlanmak üzere Mayıs ayının sonuna kadar Daire Başkanlığına gönderilir.
3) Azınlık okulları, kendi dillerinde okutulmak üzere hazırlattıkları kitapları, yeminli mütercimlerce tercüme edilmiş bir nüshası ile birlikte Başkanlığa teslim ederler.
4) Başvuruları yapılan eserlerin incelenme sırası Başkanlığın web sitesinde duyurulur.
5) İnceleme ve değerlendirme sonuçları, inceleme raporları ve puanları ile birlikte ilgilisine gönderilir."
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinde geçen "yayın evine" ibaresi "başvuru sahibine" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen "yayın evi yetkilileri" ibaresi "başvuru sahipleri", son fıkrasında geçen "yayın evi" ibaresi ise "varsa yayın evi" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin son fıkrası hükmü, 2005 yılına mahsus olmak üzere, "Kabul edilen ders kitaplarının adları, yazarı-yazarları ve varsa yayın evi listesi 24/5/2005 tarihinde; aynı liste ders kitabı fiyatları ile birlikte 2005 Ağustos ayı içinde Tebliğler Dergisinde yayımlanır." şeklinde uygulanır.
GEÇİCİ MADDE 7 ? Bu Yönetmelik ile değiştirilen 6 ncı maddenin (e) bendinin (1) nolu alt bendi 2005 yılına mahsus olmak üzere, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında incelenmek üzere Başkanlığa teslim edilecek baskıya hazır nüshalar için başvuru, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden Ağustos ayının son iş gününe kadar kabul edilir. Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğine göre 17/3/2004 tarihinden sonra başvurusu yapılan baskıya hazır nüshaların incelenmesi ve değerlendirilmesine, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren devam edilir."
Yürürlük
MADDE 5 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 6 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
Millî Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 10/1/1999 tarihli ve 23579 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Fen Liseleri Yönetmeliğinin 21 inci maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
" Nakiller için kontenjan tespiti ve nakil başvurularının değerlendirilmesi
Madde 21 ? Öğrenci nakillerine esas olacak açık kontenjanları tespit etmek ve öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere; okul müdürünün başkanlığında bir müdür yardımcısı, bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulur.
Seviye belirleme sınavı ve nakil sebepleriyle bütün sınıflarda oluşacak açık kontenjanlar, şube öğrenci sayısı 24'ü aşmayacak şekilde komisyonca tutanakla tespit edilir. Bu kontenjanlar, okulun ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin web sayfalarında güncelleştirilerek ilân edilir.
Bu okullar arasında öğrenci nakilleri, açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gitmek istediği okulun sınavını kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğü esaslarına göre yapılır.
Resmî ve özel orta öğretim kurumlarından resmî fen liselerine öğrenci nakli yapılmaz.
Ancak resmî fen liselerinden, resmî ve özel diğer orta öğretim kurumlarına geçiş, Millî Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumu öğrencileri için uygulanan ilgili mevzuat hükümleri ile okulların ilgili yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılır.
Nakil için başvuru, öğrenci velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesi ile yapılır (EK-1).
Nakil başvuruları, Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesinin nakil gidilecek okulun evrak kaydına girişini izleyen üç iş günü içinde komisyonca; açık kontenjan, okula en son giriş puanı ve puan üstünlüğü esaslarına göre değerlendirilir. Sonuç, öğrenci velisine ve ilgili okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.
Naklin yapılmasının uygun bulunması hâlinde öğrencinin tasdiknamesi ve öğrenci dosyası okulundan istenir."
Yürürlük
MADDE 2 ? Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
ekleri için 05/04/2005 tarihli Resmi Gazeteye bakınız
Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Bilimler Liseleri Yönetmeliğinin dördüncü bölüm başlığı ve 11 inci maddesi, başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kontenjan, Başvuru, Giriş Sınavı, Kayıt-Kabul, Nakil ve Okuldan Ayrılan Öğrenciler
Nakil ve Okuldan Ayrılan Öğrencilerin Durumu
Madde 11 ? Öğrenci nakillerine esas olacak açık kontenjanları tespit etmek ve öğrenci nakillerini değerlendirmek üzere; okul müdürünün başkanlığında bir müdür yardımcısı, bir rehber öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen bir öğretmen ve okul-aile birliğini temsilen bir veliden meydana gelen bir komisyon oluşturulur.
Seviye belirleme sınavı, alanlara yönelme ve nakil sebepleriyle bütün sınıflarda oluşacak açık kontenjanlar, şube öğrenci sayısı 24'ü aşmayacak şekilde komisyonca tutanakla tespit edilir. Bu kontenjanlar, okulun ve il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin web sayfalarında güncelleştirilerek ilân edilir.
Bu okullar arasında öğrenci nakilleri, açık kontenjan bulunması, öğrencinin giriş puanının naklen gitmek istediği okulun sınavını kazandığı yıldaki giriş taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğü esaslarına göre yapılır.
Resmî ve özel orta öğretim kurumlarından Sosyal Bilimler Liselerine öğrenci nakli yapılmaz.
Ancak Sosyal Bilimler Liselerinden, resmî ve özel diğer orta öğretim kurumlarına geçiş, Millî Eğitim Bakanlığı orta öğretim kurumu öğrencileri için uygulanan ilgili mevzuat hükümleri ile okulların ilgili yönetmeliklerinde yer alan nakil şartlarına göre yapılır.
Nakil için başvuru, öğrenci velisi tarafından öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesi ile yapılır (EK-1).
Nakil başvuruları, Öğrenci Nakline Esas Durum Belgesinin nakil gidilecek okulun evrak kaydına girişini izleyen üç iş günü içinde komisyonca; açık kontenjan, okula en son giriş puanı ve puan üstünlüğü esaslarına göre değerlendirilir. Sonuç, öğrenci velisine ve ilgili okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.
Naklin yapılmasının uygun bulunması hâlinde öğrencinin tasdiknamesi ve öğrenci dosyası okulundan istenir.
Kendi istekleriyle okuldan ayrılan öğrenciler on gün içinde okula geri dönebilirler. Hazırlık sınıfı öğrencileri, kayıt döneminde ayrıldıkları takdirde geri dönemezler.
Hazırlık sınıfından ayrılan veya ilişiği kesilen öğrenciler, kayıt-kabul süresi içinde kayıt-kabul şartlarını taşıdıkları diğer orta öğretim kurumlarına kayıt yaptırabilirler."
Yürürlük
MADDE 2 ? Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 3 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
ekleri için 05/04/2005 tarihli Resmi Gazeteye bakınız
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Akşam Liseleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 17/11/2003 tarihli ve 25292 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Akşam Liseleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?b) Okul: İş günlerinde çalışma saati bitiminden sonra, gerektiğinde çalışma saati bitiminden önce veya cumartesi/pazar günleri de öğretim yapılan özel akşam liselerini?
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 5 ?Bu okulların amacı, gündüz orta öğretim kurumlarına devam edemeyenler ile orta öğretim kurumlarından ayrılanlara eğitim-öğretim imkânı sağlamaktır.?
MADDE 3 ?Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 8 ?Bu okullarda öğretime, çalışma saati bitiminde başlanması esastır. Gerektiğinde çalışma saati bitiminden önce veya cumartesi/pazar günleri de öğretim yapılabilir.
Günlük ve haftalık çalışma saatleri, bölgenin ve okulun özellikleri de dikkate alınarak okul müdürlüğünce hazırlanan il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce onaylanan çalışma saatleri çizelgesine göre düzenlenir.?
MADDE 4 ?Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 9 ?Bu okullara kayıt-kabulde öğrencilerde; ilköğretim okullarını bitirmiş veya orta öğretim kurumlarından ayrılmış olma şartları aranır.?
MADDE 5 ?Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 12 ?Bu okullara kayıt için başvuran adaylardan;
a) Öğrenim belgesinin aslı,
b) İki adet vesikalık fotoğraf,
c) Nüfus cüzdanı örneği,
d) Askerlik çağındaki adayların askerlikle ilişiklerinin olmadığına dair belge,
e) 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin veli göstermesi
istenir.?
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 13 ? Öğrenci başarısının tespitinde; Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.?
MADDE 7 ?Aynı Yönetmeliğin 14, 15, 16 ve 17 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 8 ?Bu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9 ?Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.
Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1 ? 8/1/2005 tarihli ve 25694 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği"nin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45 inci maddesi ile 22/5/2002 tarihli ve 24762 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vakıf Meslek Yüksekokulları Yönetmeliğinin 14 üncü maddesine göre, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olup da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından sınavsız olarak Meslek Yüksekokuluna yerleştirilmek isteyen öğrenciler"
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 35 ? Bir üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünün önlisans ve lisans programlarına kayıtlı öğrenciler; Meslek Yüksekokulundaki önlisans programlarında sunulan derslere, her iki yükseköğretim kurumunun yetkili kurullarının kararı ve Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde özel öğrenci olarak kabul edilebilirler. Ancak, özel öğrenci statüsünde ders alanlar, Meslek Yüksekokulunda diploma veya statüye yönelik öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Ancak, kayıtlı oldukları dersleri ve varsa aldıkları notları gösteren bir belge verilebilir. Özel öğrenciler Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdürler. "
Yürürlük
MADDE 3 ? Bu Yönetmelik 2004-2005 eğitim-öğretim yılından geçerli olmak üzere
yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 4 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür