Kobay asker skandalda 2'nci perde/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2011 10:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

GATA Nöroloji Anabilim Dalı'nda görevli 6 doktorun, hareket bozukluğu hastası 20 Mehmetçiği kobay gibi kullanması Türkiye gündemine oturdu.

Skandalın bir benzerinin de aynı akademinin göz ve onkoloji servislerinde yaşandığı ortaya çıktı.

GATA Tıbbi Onkoloji servisinde görevli Prof. Dr. Fikret Arpacı'nın kemik kanseri tanısı konulan erlerde deneysel bir tedavi uyguladığı ve bunun için de etik kurula müracaatta bulunmadığı ileri sürüldü.

22 kişiye bu tedaviyi uygulayan Arpacı, çalışmasını daha sonra 'Cancer' adlı dergide yayımlandı.

Hakkındaki iddiaların bununla kalmadığı belirtilen Arpacı'nın, kök hücre nakli uygulanacak hastalara da normal ilaç dozundan daha düşük dozlarda ilaç vererek onları riske attığı da belirtildi.

Fikret Arpacı'nın aralarında asker ve genç kadınların olduğu 40 hastayı denek olarak kullandığı ve son derece tehlikeli bir tedavi şekli olan yüksek doz kemoterapi ve ardından kök hücre naklini uyguladığı da belirtiliyor.

Ve skandalın patlak verdiği bir servis daha; GATA Haydarpaşa Hastanesi Göz Kliniği. Burada görev yapan Dr. Ali Aydın'ın da 'Siklosporin' denen ve göze ciddi zarar verebilecek bir ilacı kullanarak benzer bir şekilde deney yaptığı ileri sürüldü. Gelişmiş ülkelerde deneyin hayvanlara bile yapılabilmesi için önceden izin alınması gerekirken, Dr. Aydın'ın resmi prosedürü dikkate almadan er ve erbaşlara bu deneyi uyguladığı kaydedildi.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada ise uygulamalar kabul edildi ancak deney değil teşhis amaçlı olduğu savunuldu.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: "Bu çalışma için 27 Ocak 2009'da GATA Etik Kurulundan onay alınmıştır. Sağlık Bakanlığından etik kurul onayı alınmasına gerek bulunmamaktadır.

Yapılan açıklamaya Sağlık Bakanlığı'nın tepkisi ise sert oldu. Bakanlık, askerden gelen açıklamanın geçerli bir içeriğe sahip olmadığını vurguladı.

SAĞLIK BAKANLIĞI: "Habere konu olan çalışmaya dair bakanlığımızdan alınmış bir izin ya da izin başvurusu bulunmamaktadır. Klinik araştırmalar hakkındaki mevzuata göre böyle bir klinik çalışma yapılabilmesi için bakanlıktan izin alınması gerekmektedir. Konuyla ilgili GATA Komutanlığından bilgi istenmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber