Sözleşmeliye yolluk davasında bir karar da Adana'dan...
657 sayılı Yasanın 4-B maddesi uyarınca sözleşmeli öğretmen olarak görev yapan Eğitim Bir Sen üyesinin Konya ilinden Ağrı iline eş durumu özrü ile yer değiştirmesinin ardından talep ettiği harcırahın ödenmemesi üzerine açılan idari davada iptal kararı verilmiştir. Görev yeri değişen sözleşmeli personele bu esnada katlandığı zorunlu giderlerin karşılığı olarak yolluk ödenmesi gerektiği ve bunun aksi yönünde bir düzenlemenin sözleşme metinlerinde yer alamayacağı belirtilmiştir.
Sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken, eş durumu özründen yer değiştirme döneminde naklen ataması yapılan Türk Eğitim Sen üyesinin yolluk talebinin reddine ilişkin işleme karşı Adana 2. İdare Mahkemesi'nde açılan davada, mahkeme, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.
T. C.
ADANA
2. İDARE MAHKEMESİ
ESAS NO : 2010/1587
KARAR NO : 2011/72
DAVACI : AHMET ÖLMEZ
VEKİLİ : AV. MUHSİN ÖZKALE
İnönü Caddesi, Günep Plaza, Kat:1-No:102-Seyhan/ADANA
DAVALI : SARIÇAM KAYMAKAMLIĞI-Sarıçam/ADANA
DAVANIN ÖZETİ: Kars İli, Sarıkamış İlçesi, Köroğlu İlköğretim Okulunda sözleşmeli sınıf öğretmeni (4-B) olarak görev yapmakta iken, Adana İli, Sarıçam İlçesi, ÇEAŞ Sofulu İlköğretim Okuluna Sözleşmeli Sınıf Öğretmeni (4-B) olarak atanan davacının, bu atama nedeniyle ödenmeyen yolluğunun ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Sarıçam Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 22.07.2010 tarihli ve 120/06036 sayılı işleminin; Danıştay 5. Dairesinin 25.06.2010 tarih ve E:2010/683 sayılı kararı ile yürürlüğü durdurulan hükmüne dayanılarak tesis edildiği, hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek iptali ile bu işlem nedeniyle ödenmeyen yolluğun yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ: Savunma süresinde verilmemiştir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Adana 2. İdare Mahkemesince önceden belirlenerek taraflara bildirilen 28.01.2011 günlü duruşmaya davacı vekili Av. Muhsin ÖZKALE ve davalı idareyi temsilen Ahmet YAVAN'ın geldikleri görülerek taraflara usulüne uygun söz hakkı verilip yaptıkları açıklamalar dinlendikten sonra duruşmaya son verilip dosyadaki belgeler incelenerek işin gereği görüşüldü:
Dava; Kars İli, Sarıkamış İlçesi, Köroğlu İlköğretim Okulunda sözleşmeli sınıf öğretmeni (4-B) olarak görev yapmakta iken, Adana İli, Sarıçam İlçesi, ÇEAŞ Sofulu İlköğretim Okuluna Sözleşmeli Sınıf Öğretmeni (4-B) olarak atanan davacının, bu atama nedeniyle ödenmeyen yolluğunun ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin Sarıçam Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 22.07.2010 tarihli ve 120/06036 sayılı işleminin iptali ile bu işlem nedeniyle ödenmeyen yolluğun yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4 maddesinde: kamu hizmetlerinin, memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği; (B) fıkrasında, sözleşmeli personelin, kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlediği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere Özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri olduğu belirtilmiştir.
7/19754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına ilişkin Esasların 2. maddesinde, sözleşmeli personelin, mevzuatına uygun olarak birinci maddede belirtilen kuruluşlarda sözleşme ile çalıştırılan ve İşçi sayılmayan kamu görevlileri olduğuna yer verilmiş; 4. maddesinde, personelin sözleşmelerinde belirtilen görev yeri dışında çalıştırılamayacağı, görev yeri dışında geçici olarak gönderilenlerin gündelik ve yol giderlerinin 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerinde saptanan süreyi ve 1 inci derece Devlet memurlarına ödenen harcırah miktarını aşmamak üzere sözleşmelerde belirtileceği; sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenemeyeceği hükmü getirilmiştir.
Temel ve asli fonksiyonları kamu hizmetini yürütmek olan kamu görevlileri, kamu hizmetinin iyi işlemesi için, ya kendi isteklerine dayalı olarak, ya da re'sen kanunlarda yer alan kurallar çerçevesinde, yetkili idari makamlarca bulundukları yerden başka bir yere atanabilmekte, bu atamaya bağlı olarak da yeni görev yerlerinde göreve başlayabilmek için bazı giderler yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yolluk ödemesi, kamu hizmetinin gerektirdiği durumlarda bu hizmet için görevlendirilen kişilerin katlanacakları giderleri karşılamak üzere yapılan parasal ödemeyi içeren bir idari işlem olup, atama İşlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlisinin karşı karşıya kaldığı külfetin kamu hizmetinin yürütmesinden kaynaklanması nedeniyle, Kanun koyucu tarafından bu külfetin kamuca karşılanması amacıyla yasal düzenlemeler yapılmıştır, Öte yandan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Deşiktik Yapılmasına Dair Esasların 5. maddesi ile söz konusu Esaslara Ek 3. madde eklenerek, sözleşmeli personelin belirli şartları taşıması koşuluyla naklen atanmasına yönelik düzenleme getirilmiştir.
Dava dosyasının incelenmesinden; Kars İli, Sarıkamış İlçesi, Köroğlu İlköğretim Okulunda sözleşmeli sınıf öğretmeni (4-B) olarak görev yapmakta iken, eş durumu özrü dikkate alınarak Adana İli, Sarıçam İlçesi, ÇEAŞ Sofulu İlköğretim Okuluna Sözleşmeli Sınıf Öğretmeni (4-B) olarak atanan davacının, bu atama nedeniyle ödenmeyen yolluğunun ödenmesi istemiyle 16.07.2010 tarihinde yaptığı başvurunun Sarıçam Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 22.07.2010 tarihli ve 120/06036 sayılı işlemi ile reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Kars İli, Sarıkamış İlçesi, Köroğlu İlköğretim Okulunda görev yapmakta iken eş durumu nedeniyle 25.06.2010 tarihinde Adana İli, Sarıçam İlçesi, ÇEAŞ Sofulu İlköğretim Okuluna naklen atanan davacıya yolluk ödenmesi gerektiğinden başvurusunun reddine ilişkin dava işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.
Öte yandan, Anayasanın 125. maddesindeki idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğuna dair hüküm uyarınca da, hukuka aykırılığı yargı kararıyla sabit olan dava konusu işlem nedeniyle ödenmeyen yolluğun idareye başvurunun yapıldığı tarihten itibaren hesaplanarak işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesi gerekeceği de tabiidir.
Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin İPTALİNE, bu işlem nedeniyle davacının yolluğun idareye başvuru tarihinden itibaren hesaplanarak yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine, tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine, aşağıda dökümü yapılan 64,05 TL yargılama giderlerinin ve Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 1.100 ,00 TL avukatlık ücretinin davalı idare tarafından davacıya ödenmesine, posta ücreti avansından artan miktarın istemi halinde davacıya iadesine, kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 28/01/2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan MESUT GÜNGÖR 33205
Üye HALİT BAŞYURT 38004
Üye HAKAN MANAV 103144
Bu konudaki diğer haberlerimiz için tıklayınız
Sözleşmeli personelin yer değiştirmesi ve kadroya geçmesinde yolluk verilir mi?
MEB: Sözleşmeli öğretmene yolluk verilmez
Sözleşmeli öğretmenin yolluk davaları kazanılıyor
Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu