Sağlık Bakanlığı'nın kitabı doktorları kızdırdı/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Mayıs 2011 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ'ın baş editörlüğünde Türkçeye çevrilen bir kitapta, sağlık reformlarının halka kabul ettirilmesi için belirlenen stratejiler ve bazı ifadeler, hekimlerin tepkisini çekti.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü tarafından çıkarılan ve ABD'li bilim insanlarının imzasını, Bakan Recep Akdağ'ın da baş editörlüğünü yaptığı 'Sağlık Reformunun Doğru Yapılması' adlı kitap, reforma karşı duranları düşman ilan ettiği ve etik olmayan önerilerde bulunduğu gerekçesiyle hekimleri kızdırdı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer ve Başkan Yardımcısı Ceyhun Balcı, kitaptaki bazı ifadelerden kaygı duyduklarını dile getirdiler.

KİTAP DESTEKLEYENLERE 'PARA VER' DİYOR

Kitapla ilgili bilgi veren Ceyhun Balcı, özellikle kitaptaki "Güç kaynaklarının dostları güçlendirmek ve Düşmanları Zayıflatmak İçin Dağıtılması" başlığına dikkat çekerek "Görüldüğü gibi iş artık dost-düşman meselesine getirilmiş. Bu da düşündürücü bir durum" dedi. Bu başlık altında "Reformu destekleyen gruplara para, personel ve tesis vermek, müttefiklere ve anahtar karar vericilere lobicilik yapması için geniş erişim sağlamak" gibi önerilerin yapıldığını aktaran Balcı, "Yeni dostlar oluşturmak ve düşmanların cesaretini kırarak oyuncuların sayısını değiştirmek" başlığının da dikkat çektiğini söyledi.

"GRUBUN DÜRÜSTLÜĞÜNE SALDIR"

Balcı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Kitapta muhalif, düşman olanlara yönelik öneriler de yapıldı. Bunlar, bilgi sağlamayarak muhaliflerle işbirliği yapmayı reddetmek, bunları bilgisiz ve devre dışı bırakmak, insanları onlar için çalışmaması yönünde teşvik ederek kaynaklarını azaltmak, bunu yaparken grubun dürüstlüğüne ve meşruiyetine saldırmak, medyayı muhaliflerden bahsetmeme konusunda yönlendirmek olarak sıralanmış. Zaten biz de bu dönemde söz konusu bütün taktiklerin kullanıldığını yaşayarak gördük. Demek ki bu reform içinde tehdit ve rüşvetle hayata geçecekmiş. Biz sağlık hizmetlerinin ticari olmadığı, hastayla aramıza paranın, puanın girmediği bir sistem istiyoruz."

ÖZER: ARTIK NİYET OKUYORUZ

Hükümet yetkililerinin doktorlara yönelik düşmanca söylemler geliştirdiğini dile getiren Erdener Özer, "Biz artık iktidar temsilcilerinin söylediği sözlerin ardındaki niyeti okuma dönemi yaşıyoruz. "Tuzu kuru doktorlar' gibi her söz bizleri kamuoyunda kötü insanlar olarak gösteriyor ve bunun sonucu her gün bir arkadaşımız şiddet görüyor" diye konuştu. Hükümetin bu tavrını anlamaya çalışırken Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan "Sağlık Reformunun Doğru Yapılması" adlı kitaptaki ifadelerden kaygı duyduklarını vurgulayan Özer, "Kitapta projenin halka kabullendirilmesi için verilen taktikler, bizim bugün maruz kaldığımız haksızlıklarla birebir örtüşüyor. Demek ki bilimsel olduğu söylenen bu kitap hükümetin sağlıkta dönüşüm programında da klavuz olarak kullanılmış" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber