Gümrükçüler, kamerayla izlenildiklerini bildikleri halde usulsüzlük yaptı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Mayıs 2011 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrükteki ikinci yolsuzluk soruşturmasına teknik takip damgasını vurdu. Gümrükçülerin kamerayla izlenildiklerini bildikleri halde usulsüzlük yapması dikkat çekti.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın, İstanbul ve beş ayrı ilde eş zamanlı olarak yürüttüğü ikinci gümrük soruşturmasında,

1 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı tespit edildi. Yapılan soruşturma kapsamında, bazı gümrükçülerin izlendiklerini bile bile usulsüz işlemlere imza atması, görevlileri bile şaşırttı.

Gözaltı sayısı giderek artıyor

Bu yılın başında gerçekleşen gümrüklerdeki rüşvet ve yolsuzluk operasyonun ikinci dalgası, önceki gün başladı. İstanbul başta olmak üzere beş ilde operasyon kapsamında gözaltına alınan kişilerin sayısı 77'ye ulaştı. Tutuklananların

11'i gümrükçülerden diğerleri ise firma yetkililerinden oluşuyor.

Maliye ve Gümrük hazırladı

Operasyon, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi ve Gümrük Müsteşarlığı müfettişlerinin, usulsüz işlemlerle ?hayali ihracat' yapıldığına yönelik incelemesi sonucunda başlatıldı. Her iki kurum tarafından yapılan incelemede, hayali beyannamelerde ve ağırlık ölçülerinde oynanarak bazı firmaların hayali ihracat yaptığı belirlendi. Hayali ihracat kapsamında 1 milyar dolarlık bir yolsuzluk yapıldığı tahmin ediliyor. Operasyon çerçevesinde, 44 firmanın tüm işlemleri de mercek altına alındı. Uzmanlar, firmaların gümrükteki hareketlerini tek tek inceliyor.

?Gizli kameralara dikkat edin' uyarısı

Maliye ve Gümrük Müsteşarlığı'nın suç duyurusu üzerine, operasyon için teknik çalışma da yapıldı. Yapılan çalışmada, gümrükçülerin faaliyetleri ve usulsüz işlemleri gizli kameralarla izlendi. Bu çerçevede yapılan teknik takip sırasında, gümrükçülerin ?gizli kameralar için birbirlerini uyarması' dikkat çekti. Gümrükçülerin birbirlerini ?Gizli kameralara dikkat edin, izleniyoruz? uyarılarının ardından yine de usulsüz işlemlere imza atmaları ise görevlileri bile hayrete düşürdü. HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber