Sözleşmeli Sağlık Personeli Memurlar Gibi Hastalık İzni Alabilir mi?
Sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışanlar, 24/07/2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan "Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" hükümlerine göre istihdam edilmektedir. Sitemize gelen sorulardan, sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışanların memur gibi heyet raporu alıp alamayacağı konusunda sorun yaşadıkları anlaşılmaktadır. Sitemiz uzmanlarının hazırladığı dosya için başlığa tıklayın.
SORU: Sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışıyorum. Memurlar gibi ben de heyet raporu alabilir miyim?
CEVAP: Sözleşmeli sağlık personelinin tabi olduğu ana emvzuat 4924 sayılı Kanunundur. Bu Kanunun "Hizmet sözleşmesi" başlıklı 5. maddesinde "Sözleşmeli personelin, kazanç getirici başka bir iş yapamayacağı, resmi veya özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak görev alamayacağı, serbest olarak sanat ve mesleklerini icra edemeyeceği, 657 sayılı Kanunda Devlet memurları için yasaklanmış bulunan fiil ve eylemlerde bulunamayacağı ve siyasi partilere üye olamayacağı" belirtilmiştir. Ayrıca, yine aynı maddede sözleşmeli personelin, istihdam edildikleri hizmet birimlerinin bulundukları yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) sözleşme süresince ikamet etmelerinin esas olduğu belirtilmiştir. Maddenin altıncı fıkrasında ise "Sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresinin kırk saat olduğu belirtilmiş", yedinci ve fıkrasında ise "Sözleşmeli personelin izinleri hususunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır. Ancak, otuz günü aşan hastalık izinlerinde sözleşmeli personele yarım sözleşme ücreti ödenir. Ayrıca, sözleşmeli personelin yıllık izinleri birleştirilemez ve bu personele yıllık izinden düşülmek üzere mazeret izni verilemez." hükmüne yer verilmiştir.
Sözleşmeli sağlık personelinin "Malî haklar ve ödül" hususu ise kanunun 6. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede "Sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır. " hükmüne yer verilmiştir.
Tüm düzenlemelerin yanında, kanunun "Kanunda hüküm bulunmayan haller" başlıklı 8. maddesinde "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna tabi personel hakkında diğer kanunlarda aksine bir hüküm bulunmadıkça 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü yer almıştır.
Buna göre, sözleşmeli sağlık personelinin izinlerine ilişkin olarak sadece bir düzenleme yapılmıştır. Bu düzenlemede de sözleşmeli sağlık personelinin izinleri konusunda 657 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Bu düzenlemenin yer aldığı fıkranın devam eden cümlesinde ise otuz günü aşan hastalık izinlerinde sözleşmeli personele yarım ücret verileceği belirtilmiştir. Her iki cümlenin birlikte değerlendirilmesi halinde, sözleşmeli personele, tek doktor raporu veya heyet raporu hasatlık izni verilmesinin mükün olduğunu, ancak 30 günü aşan hastalık izinlerinde yarım sözleşme ücreti verilebileceğini düşünmekteyiz.