GSM haracına hayır!

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2872 sayılı Çevre Yasasının değişikliğine ilişkin yasa çalışmasını değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz; "GSM. hizmetinden alınan vergiler, haraç niteliğine dönüşmüştür" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştır:

Halen TBMM. ilgili komisyonlarında görüşülmekte olan yasa taslağının 13. maddesi ile 2872 sayılı Çevre Yasasının 18. maddesinde değişiklik yapılarak, ?GSM mobil telefon abonelerinden ayda bir defa abone başına 1 Türk Lirası? çevre katkı payı alınması öngörülmektedir.

Her türlü yasa tasarısı, teklifi ve soru önergelerinin, Türkiye Büyük Millet Meclis'nin resmi internet sitesi olan www. www.tbmm.gov.tr adresindeki sitede yayınlamasına rağmen, 2872 sayılı Çevre Yasasının Değişikliğine ilişkin söz konusu yasa taslağına ilişkin hiçbir bilgi yayınlanmamakta, adeta bu taslakla ilgili yasama organının çalışmaları, kamuoyunun dikkatinden kaçırılmak istenmektedir.

Öncelikle TBMM.nin internet sitesinde yayınlanmayarak, kamuoyunun dikkatinden kaçırılmak istenen yasa taslağının bir an önce kamuoyuna açıklanarak, hangi konularda, ne gibi yükümlülüklerin tüketicinin sırtına yükleneceğinin kamuoyu tarafından bilinmesinin sağlanmasını talep ediyoruz.

Ülkemizde GSM iletişimi ile ilgili olarak alınan vergilerin dünyada bir örneği bulunmamaktadır. 1999 Depremi sonrası ?geçici? kaydıyla konulan ve ancak şimdiki siyasi iktidar tarafından kalıcı hale getirilen % 25 oranındaki özel işlem vergisi, % 18 katma değer vergisi ve sabit ücret toplamı ile ülkemiz tüketicisi, GSM iletişimini dünyada en pahalıya satın alan tüketici durumundadır.

Bir çok mal ve hizmet satışından alınan katma değer vergisi oranları düşürülürken, 35 milyonluk GSM abonesini ?kümesteki kazlar? olarak gören anlayış, her GSM abonesi için ayda 1 Türk Liralık yeni bir yükümlülük ihdas etmek istemektedir. Yasayla getirilecek olan bu yeni yükümlülük, tüketici için bir yeni haraç niteliğindedir.

Taslakta geçen ?1 Türk Lirası? ifadesinde yer alan teknik yanlışlıktaki ironik durumu yasa yapıcıları dikkatine sunuyor, herhangi bir şekilde ve miktarda GSM hizmeti satın alan tüketiciye getirilen yeni yükümlülüğe karşı çıkıyor, TBMM. Üyesi olan ?tüketicinin vekillerin? bu yeni yükümlülüğe geçit veren düzenlemeye ?hayır? oyu vermesini istiyoruz.

Deli Dumrul haracına dönüşen ek yükümlülüklerin yasalaşması halinde, bu yasada emeği geçen milletvekillerini millete şikâyet edecek, yasa ile ilgili gerekli tüm hukuki girişimler derneğimizce başlatılacaktır.

Av. M. Bülent Deniz

Genel Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber