24. dönem milletvekillerini yoğun bir maraton bekliyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Haziran 2011 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin yeni sivil anayasasını yapacak olan 24. dönem milletvekilleri, seçimleri takip eden 5. gün TBMM'de toplanarak yemin edecek. Meclis 1 hafta içinde başkanı ve vekillerini seçecek.

TBMM, 12 Haziran 2011 Pazar Günü yapılacak milletvekili genel seçimlerinin ardından 24. Döneme başlayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca, TBMM Genel Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu kanallarında ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00'de çağrısız toplanacak.

En yaşlı üyenin başkanlık edeceği birleşimde, önce milletvekillerinin andiçme töreni yapılacak. Birleşimde en genç 6 milletvekili de geçici katip üye olarak görev yapacak. Genel Kurul, bu birleşimde milletvekillerinin andiçmesinin bitimine kadar çalışacak. Yemin töreninden sonra, TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için çalışmalara ara verecek. Bu arada Meclis Başkanı adayları belirlenecek. Başkan seçimi, aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak.

İlk seçim Meclis Başkanlığı için

Gizli yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte ikisi, üçüncü oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak. Meclis Başkanı seçiminden sonra siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa sunacak. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.

TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasından sonra Meclis'te 61. Hükümet'in kuruluş ve güvenoyu süreci başlayacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa gereği bir milletvekilini (teamüllere göre seçimde çoğunluğu sağlayan partinin liderini) Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. Hükümeti'ni kurmakla görevlendirecek. STAR ANKARA

KABİNE'DEN BİR HAFTA SONRA

Yeni hükümete güven oylaması

Yeni Bakanlar Kurulu'nun programı, hükümetin kuruluş tarihinden itibaren en geç 1 hafta sonra TBMM'de okunacak. Bunun üzerinden iki tam gün geçtikten sonra program üzerinde görüşme açılacak; görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra güven oylaması yapılacak. 24. Dönem TBMM'de görev alacak milletvekilleri, daha sonraki süreçte, partilerinin grup başkanvekillerini ve TBMM komisyonlarında görev alacak üyeleri de seçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber