Unakıtan: Bütçe elverirse KDV indirimleri sürecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2005 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergiler indirildiğinde daha çok vergi toplanacağı düşüncesiyle çalıştıklarını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, ?Bütçeye yük olmaksızın tekstilde KDV'yi halledebiliriz gibi geliyor. Bütçe disiplini elverdiği sürece KDV indirimlerine devam edeceğiz? dedi

?Çürükleri temizleyelim? diyen Unakıtan, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede TOBB yöneticileri ve özel teşebbüslerin yanlarında olduğunu belirterek, ?Kayıt dışılık haksız rekabete yol açıyor. Türkiye ilerlemek istiyorsa bunu çözmesi lazım? diye konuştu

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bakanlık olarak tekstil ve konfeksiyon sektöründe, ?KDV konusunda' çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve çeşitli opsiyonlar üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Unakıtan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB), Tekstil ve Konfeksiyon Sorunları konulu toplantının ardından, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Tekstilde KDV indirimine ilişkin soru üzerine Unakıtan, çeşitli opsiyonlar üzerinde çalıştıkların belirterek, ?Bütçeye de bir yük olmaksızın, bana bunu (tekstilde KDV konusu) halledebiliriz gibi geliyor. Bu hususlarda çalışmalar netleşince, daha ayrıntılı fikir verebilirim. Mümkün olduğu kadar erken bitirmek istiyoruz? dedi.

İrlanda örneği incelenecek

KDV indirimine ilişkin bir başka soru üzerine Unakıtan, şunları söyledi: ?Dikkat ettiğimiz pusula, bütçe disiplinidir. Türkiye bütçesi halen açık veren bir ülkedir. Bütçe disiplini el verdiği ölçüde, bu indirimlere devam edeceğiz. Zihniyet olarak, vergiler indirildiğinde daha fazla vergi toplanacağı düşüncesindeyiz. Bütçe disiplininden de vazgeçmeyeceğiz. İrlanda'da inceleme yapacağız. Çünkü vergiyi en çok indiren ülkelerden biri bu? dedi.

İşçisi kadar vergi vermiyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de yanında çalıştığı işçinin ödediği kadar vergi ödemeyen patronlar olduğunu belirtti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında soruları cevaplandıran Unakıtan, ?Beyanları inceliyorum. Bunları zaman zaman dile getiriyorum. Türkiye'nin gerçek durumunu yansıtmayan beyanlar var. Kayıt dışı derken, muhakkak suretle kayıt dışında kalmış, hiç beyanname vermemiş şeklinde söylemiyorum. Gerçek beyanname vermeyenlerden bahsediyorum. Yanında çalıştırdığı işçi kadar vergi vermeyenler var. Koskoca dükkan sahibi, iş yeri sahibi, asgari ücretli kadar vergi vermiyor. En büyük problem bu? diye konuştu.

Bizi böyle almazlar

Kayıt dışı için tüm toplumun karar vermesi gerektiğini belirten Unakıtan, ?Buna sadece Maliyenin, Bakanının kararlılığı yetmiyor. Bütün toplumun karar vermesi lazım. Bunu Türk milleti olarak artık gündemimizden çıkarmamamız icap ediyor. Bu bir süreçtir. AB'ye üye olduğumuzda, oradaki kayıt dışılıkla buradaki farklı olmaz. Bizi öyle almazlar. Yakında müzakereler başlayacak. Bu meselemizi, bu süreçte halletmemiz lazım? dedi. Özel teşebbüsün yanlarında olduğunu, içindeki çürükleri temizlemek istediğini belirten Bakan Unakıtan, ?Türkiye, ilerlemek istiyorsa, bunu çözmek istemesi lazım? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber