Çelik'ten öğretim üyelerine: Hükümete laf yetiştirmeyin
Bahçeşehir Üniversitesi'nin "Siyaset ve Liderlik Okulu" programı çerçevesinde Conrad Otel'de düzenlenen konferans, Bakan Çelik'in de katılımıyla gerçekleştirildi. "Türkiye'nin Eğitim Politikaları" konulu bir konuşma yapan Çelik, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çelik bir soru üzerine, Türkiye'de dershaneciliğin patlamasının en temel nedenlerinden birinin lisede okutulan derslerin müfredatı ile üniversite sınavında sorulan soruların birbiriyle örtüşmemesi olduğunu belirterek, "Maalesef üniversite sınavında ne tür sorular sorulması gerektiğine karar veren Milli Eğitim Bakanlığı değil. Bunun kapsamının ne olup olmadığına da biz karar veremiyoruz" dedi. Üniversite sınavında çıkan sorular ile lise müfredatının mutlaka örtüşmesi gerektiğini belirten Çelik, "Böyle bir komedi yeryüzünde yok. Bugün YÖK Yasası önünde büyük bir engel teşkil eden insanlar, bence bu ülkeye en büyük kötülüğü yapan insanlar oldular. Bugün yükseköğretim mevzuatı, maalesef böyle bir sonuç doğuruyor. Türkiye'de 77 üniversite var. 77 üniversite de 40 vilayete dağılmış durumda.
Geriye kalan 41 ilin bir kısmında üniversitelere bağlı yüksek okul, meslek okulu veya fakülteler bulunuyor. Yeni üniversite açmadan, alt yapısı olan, yani üniversitesi olmayan, ancak üniversitelere bağlı yüksek okul veya fakülteleri olan illerde, mesela Çorum'da rektörlük birimlerini oluşturacağız. Onlara akademik ve idari kadro vereceğiz. Bunların müstakil bütçeleri de olacak ve kendi ayakları üzerine durarak yollarına devam edecekler" açıklamasında bulundu. Bakan Çelik, şunları söyledi:
"Bugünkü şartlarda Şırnak, Mardin, Iğdır ve Ardahan'da üniversite açmak mümkün değil. Türkiye'nin 70 bin öğrencisi yurtdışında eğitim görüyor. Kırgızistan, Moldavya, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra 18-19 bin ile de en çok KKTC'de olmak üzere bir çok ülkede Türk öğrenci bulunuyor. Devlet üniversitelerine geçen yıl verilen bütçedeki artış oranı yüzde 41.5 idi. Buna karşılık bakanlıkların artış oranı ise yüzde 10-15 civarındadır."
Konuşması sırasında öğretim üyelerine seslenen Çelik, "Hükümet mensuplarına laf yetiştirme çabasında olmayın. Eğer siyaset yapmak istiyorsanız sırtınızdaki cüppenizi çıkartın benim gibi, çıkın halkın karşısına. Desteğinizi alın, milletvekili olun. Üniversite bilim yapacak, araştırma yapacak. Bir bakıyorum bir üniversiteden bir ses yükseliyor, tamamen siyasi söylem. Üniversiteyi politize etmememiz lazım" dedi