Vergi denetmenlerinin YMM'lik hakları ellerinden alındı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Nisan 2005 01:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının Genel kuruldaki görüşmeleri geçen hafta tamamlanmıştır. Tasarının görüşmeleri sırasında verilen bir önerge ile geçici 3'üncü maddeye şu ekleme yapılmıştır.

"22.7.1998 tarihine kadar vergi denetmeni veya yardımcısı kadrosunda olup bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte halen bu kadrolarda veya kamuda görev yapanlardan bu unvanlarda fiilen en az üç yıl çalışmış olanlar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "ORTAK HÜKÜMLER" başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendi yönünden yeterlik sınavını vermiş sayılırlar. Bu hükmün 1.6.1989 tarihli ve 3568 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin son fıkrasına şümulü yoktur."

Maddede atıf yapılan 3568 sayılı Kanun, "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu"dur. Bu Kanunun 9'uncu maddesi yeminli müşavir olma şartını düzenlemektedir. Madde şu şekildedir:
"a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak,
b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak,
c) Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak,
şartları aranır.
Şu kadar ki, kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanların, bu yetkiyi aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında geçen hizmet süreleri ile hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında öğretim üyeliği veya görevliliği yapmış olanların bu hizmetlerinde geçen süreleri serbest muhasebeci mali müşavirlikte geçmiş süre olarak kabul edilir.
Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanlar ile yukarıda sayılan konularda profesörlük unvanı almış bulunanlar için sınav şartı aranmaz"

Yapılan değişiklik ile yeterlik sınavını vermiş sayılan vergi denetmenlerinin yeminli mali müşavir olabilmesi için sınava girmesi öngörülmüştür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber