Vergi Denetim Kurulu Başkanı, hangi meslek grubundan olacak?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Temmuz 2011 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye'de dört denetim biriminin tek çatı altında toplanması ?süper başkanlık' yarışının başlamasına yol açtı. Her birim, başkanın kendi bölümünden çıkması için yoğun kulis yapıyor.

Hüseyin Özay

MALİYE Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren dört birimin tek çatı altında toplanmasına ilişkin düzenleme, bakanlık içinde ?süper başkanlık' yarışının başlamasına yol açtı. Dört denetim birimi de başkanın kendi mesleklerinden olması için kulis çalışması başlattı. Hükümetin, vergi denetim sistemini kökten değiştiren reformda yer alan Vergi Denetim Kurulu'nun oluşturulmasına yönelik çalışmalar başladı. Kurulda ilk etapta başkan ve başkan yardımcıları atanacak. Başkanlıkta, dört başkan yardımcılığı bulunuyor. Söz konusu başkan yardımcılıklarına her denetim biriminden bir kişinin atanması planlanıyor. Başkan yardımcıları ve başkanlık için denetim birimlerinden birçok adayın çıktığı öğrenildi. Özellikle ?başkanın' kim olacağı konusunda ise yoğun bir yarışın yaşandığı bildirildi. Hesap uzmanları ve Maliye Teftiş Kurulu'nun, kurul başkanının kendi mesleklerinden birisinin olmasını istediği kaydedildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve bakanlık üst düzey yönetiminin ise olası tartışmalara son noktayı koymak için dört meslek grubundan da olmayan bir kişiyi kurul başkanı olarak atamayı planladıkları kaydedildi.

12 bin kişilik denetim ordusu

Vergi Denetim Kurulu Başkanı, süper yetkilere sahip olacak. Doğrudan bakana bağlı olarak çalışacak olan başkan, vergi denetimlerinden sorumlu olacak. Başkanın 12 bin 687 kişilik bir denetim ordusu bulunacak. Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde illerde denetim birimleri oluşturulacak. Böylece personel sayısının daha da artması söz konusu olacak. Bu nedenle çok sayıda bürokrat süper başkan olmak için yarışıyor.

Başkanlıklar gidince unvan farkı bitti

HÜKÜMET pazar günü Resmi Gazete'de yayınladığı kanun hükmünde kararname ile ?vergi denetim sistemi'ni sil baştan değiştirmişti. Kararname ile Maliye bünyesinde yıllardır faaliyet gösteren, Hesap Uzmanları Kurulu, Maliye Teftiş Kurulu, Gelirler Kontrolörleri tasfiye edildi. Bu kurumların başkanı da görevden alınarak, bakanlık müşavirliğine atandı. Maliye Bakanlığı bünyesindeki tüm denetim birimleri tasfiye edilirken yerine ise süper yetkilerle donatılmış Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı oluşturuldu. Başkanlık, doğrudan Maliye'ye bağlı faaliyet gösterecek. Hesap uzmanları, Maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ve denetmenlerin tamamı Denetim Kurulu Başkanlığı'na kaydırıldı. Unvan farklılığına da son verildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber