İngiliz öğretmenlere 'orantılı dayak' izni
Devlet okullarında şiddetin önüne geçemeyen İngiltere bir yönetmelik yayınlayarak, öğrenciye 'makul dayağın' önünü açtı. Yönetmeliğe göre okulun tek hakimi öğretmen olacak. Türkiye'den uzmanların görüşleri farklı: Disiplin için gerekli olduğunu düşünen de var, 'her alanda şiddete karşıyız' diyen de...
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere'de Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı yeni yönetmelikle, devlet okullarında öğretmene disiplini sağlamak amacıyla 'makul ölçüde dayak atma' izni çıktı. İngiliz The Telegraph'ın haberine göre, ülkede 21 bin devlet okulunda günde yaklaşık bin öğrenci ders sırasında ya da dışarda arkadaş ve öğretmenlerine karşı kötü muamelede bulunmak suçlamasıyla okuldan uzaklaştırılıyor. Yapılan araştırmaya göre, 2010'da öğrencilerin, öğretmen ve diğer okul çalışanlarına yaptığı saldırılar son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yıl öğrencilerin saldırılarında 42 öğretmen yaralandı. Tüm bunları önlemek amacıyla Eğitim Bakanlığı bir yönetmelik yayınladı. 600 sayfalık yönetmeliğin 52 sayfasında bulunan maddelerden bir kısmı şöyle: Öğretmen öğrenciye 'makul' ölçüde şiddet uygulayabilir veya darp edebilir; öğrencileri şikayet etmek için polis çağırabilir; alkol, uyuştyurucu gibi bahanelerle öğrencinin çantasını karıştırabilir; aşırı şiddet uyguladığı iddia edilen öğretmen görevinden hemen alınmaz.
DAHA RAHAT GÖREV
Yönetmeliğin hazırlanmasında önemli katkısı olan Öğretmen Sendikası Başkanı Charlie Taylor, 'Öğretmenler, dersleri bölünmeden görevlerini daha rahat yapabilecek. Kötü davranışların önüne geçmek için yönetmelikten güç alacaklar' dedi. İngiltere Eğitim Bakanı Nick Gibb de, yeni yönetmeliğin öğretmenlerin okul içinde kendilerine olan güvenlerini arttıracağını ve düzenin sağlamasına yardımcı olacağını belirtti.
Disiplin yoksa başarı omaz
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Dayak öğrencinin psikolojisini bozduğu gibi okuldan soğumasına da neden olur. Ancak Türkiye'de öğretmenler öğrenciler üzerindeki etkinliklerini yitirdiler. Dayak atılsın demiyorum ama İngiltere'dekine benzer bir uygulamanın Türkiye'de tartışılması gerekir. Öğretmenin disiplini sağlamak için küçük de olsa fiziki güç kullanması hemen şikayet konusu ediliyor. Disiplinin olmadığı yerde başarı olmaz.
Türkiye'de bunun fazlası var
AKŞAM Gazetesi Eğitim Yazarı Turgay Polat: Amerika'da ve İngiltere'de fiziksel temas kesinlikle yasaktı. Öğretmenin öğrencinin yanağını okşaması, omzuna dokunup dönüşünü sağlaması bile yasaktı. Uzun süredir bunun öğretmenle öğrenci arasındaki iletişimi azalttığına inanıyorlardı. Bununla ilgili yasal düzenlemelere gideceklerdi. Burada kast edilenin şiddet değil, fizik temas olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de de zaten fiziksel temasın fazlası var.
Öğretmene yapılan şiddete de karşıyız
Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Okullarda fiziki şiddetin olmasını istemek demokratik topluma uygun olmaz. Ancak öğretmene de şiddet uygulanmasını istemem. Bazen sabrı taşan öğretmenler olduğunda hepsi böyleymiş gibi algılanıyor. Bu sefer velilerde öğretmenlere karşı bir alerji oluşuyor. Evinde bir çocuğuna söz geçiremezken, yüzlercesine rehberlik yapan öğretmeni anlayamıyorlar. Öğretmenlerin fiziki şiddet uygulamak gibi bir istekleri yok.
Sınırlısına dahi onay vermeyiz
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız: Biz sadece okullarda değil hayatın her alanında şiddete karşıyız. Şiddetin sınırlı bir biçimde dahi kullanılmasına asla onay vermeyiz. Demokrasinin beşiği denilen İngiltere eğitimde böyle bir yola başvuruyorsa aslında kapitalizmin kendi yaratmış olduğu krizi çözmek açısından geldiği yeri de göstermesi açısından önemlidir. Biz çocukların da hakları olduğunu ve bu haklarla eğitim almaları gerektiğini düşünüyoruz.
Kimliği gizlenecek
Yeni yönetmelikle, öğrencilere aşırı şiddet uyguladığı iddiasında bulunulan öğretmenlerin kimliklerinin anonim kalmasına dikkat edilecek. Ancak olay mahkemeye taşındığında söz konusu öğretmenin kimliği kamuoyuyla paylaşılacak