Vetolu hazine yardımı yasası aynen iade ediliyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2005 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği siyasi partilerde yapılacak Hazine yardımının yeniden düzenlenmesine ilişkin yasa, Anayasa Komisyonu'nda aynen kabul edildi.

Yasaya, AK Parti Denizli Milletvekili Ersönmez Yarbay ile Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar karşı oy kullandı.

Anayasa Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak yasayı yeniden ele aldı. Kuzu, toplantının açılışında, Cumhurbaşkanı Sezer'in haklı bazı gerekçeler ileri sürmesine karşılık dünyada Türkiye'dekine benzer kriter olmadığını söyledi.

AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, siyasi partilere yardımın belli kriterlere bağlanmasının anayasa aykırı olmadığını ifade etti. Akgün, bu çerçevede Cumhurbaşkanı Sezer'in gerekçesinin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü. AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay ise yasanın gündeme getirilme zamanının samimiyetsizliği ortaya koyduğunu öne sürdü. TBMM'deki siyasi partilerin yüzde 54'ü temsil ettiğini, yüzde 46'nın ise Meclis dışında kaldığını belirten Yarbay, "Onlar bizden adil kararlar almamızı bekliyor" dedi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar da bu yasanın getirilişindeki yaklaşımın, "Bir milletvekili benim partimden seçilir de nasıl başka görüşler açıklar, başka bir partiye gider" anlayışı olduğunu belirterek, milletvekili ile genel başkanı arasındaki ilişkinin, şeyh ile müridi arasındaki ilişkiye benzetilmek istendiğini iddia etti. Yasa, seçimlere katılabilmek için örgütlenme şartının yanı sıra en az 3 milletvekiline sahip partilerin de hazine yardımından yararlanmasına ilişkin Siyasi Partiler Kanunu'nun Geçici 16'ncı Maddesi'ni yürürlükten kaldırıyor.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle genel seçimlerde yüzde 7'nin üzerinde oy alan siyasi partiler, Hazine yardımından yararlanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber