Döviz ve altın sert düştü

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 01 Ağustos 2011 14:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Piyasaları rahatlatan haber nihayet geldi....Daha düne kadar dünya arenasında ve Türkiye'de kriz söylemleri almış başını giderken bir biri ardına gelen hamleler dövizin ve güvenli liman altının ateşini almaya yetti. Ve stresin tavan yaptığı piyasalarda ise rahat bir nefes alındı. ABD borç tavanına yönelik kaygıların giderilmesi kendini ilk önce hisse senetleri piyasasında gösterdi. Asya ve Avrup piyasaları yüzde 1'e yakın artış kaydederken, İMKB de haftaya pozitif bir başlangıç yaptı. Buna karşılık altın fiyatları ise global piyasalarda yüzde 1'e yakın değer yitirmiş durumda ve 1.618 dolar/ons seviyelerinden işlem görüyor. Yurtiçi döviz piyasası bu haberle rahatladı.

DÖVİZDE SERT DÜZELTME

Kur cephesindeki hızlı gevşeme dikkat çekiyor. Hatırlanacağı gibi daha bir hafta önce dolar/TL kuru 1.74 sınırına ve bir gün sonra da Euro/TL kuru 2.49'a dayanmıştı. Kriz söylemleriyle dövizde yaşanan artış ve oynaklık karşısında hükümetin en üst kanadından ve Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamalar gündeme damgasını vurmuştu. 26 Temmuz'da önce Merkez Bankası 'dövize çift dalarak' hem döviz alım ihalesine ara verdi hem de dövizde karşılık oranlarını düşürdü. Bundan bir gün sonra, Başbakan Erdoğan, "Kriz bu kez teğet bile geçmeyecek" açıklaması yaparak piyasları rahatlattı. Ardından TL'de 'orta yolun bulunacağı' yönde yaptığı mesaj ise dövizin ateşinin alınmasına yetti. Ve 1.74'e dayanan dolar hızla gerileyerek 1.70'in altına kadar indi.

DÜNYA RAHAT BİR NEFES ALDI

Yurtiçi kaynaklı tedirginlikler giderilmişti giderilmesine fakat ABD ve Avrupa kaynaklı gelişmelere bağlı olarak piyasalardaki riskler tam anlamıyla ortadan kalkmamıştı.

Avrupa'dan sonra özellikle ABD'nin borçlanma tavanına yönelik belirsizlik global piyasalarda derin bir endişe yaratmıştı. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar günlerdir süren görüşmelerde bir plan üzerinde anlaşma sağlayamamıştı.

Global piyasalar pür dikkat kesilmiş kritik tarih olan 2 Ağustos'a kadar krizin çözülüp çözülmeyeceğini sorguluyordu. Bu tarihe saatler kala mutlu haber ise Obama'nın ağzından dünyaya duyuruldu. Tavan limitinin artırılmasını ve bütçe kesintilerini içeren bir plan etrafında uzlaşma nihayet sağlanmıştı. İşte bu anlaşma hamlesi global piyasalara rahat bir nefes aldırırken güvenli liman altında satışların hızlandığı görüldü. Kararın ilk yansıması Asya borsalarında kendini gösterdi. Ardından Avrupa ve Türkiye borsaları da yüzde 1'e yakın artışlar kaydetti.

İSTİFLARIN ETKİSİ SINIRLI KALDI

Cuma günü G. Kurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanının istifasıyla tekarar 1.70 sınırına sıçrayan dolar, piyasalarda oluşan bu iyimserliğin etkisiyle 1.67'ya kadar gevşedi. Yani istifaların etkisi sınırlı kaldı. Dolarda zirveye göre yüzde 4'lük bir kayıp oluştu. Doların bir önceki kapanışına göre kaybı ise yüzde 1 seviyesinde. Euro da bugün yaklaşık 1'lik bir kayıp yaşayarak 2.41'e çekildi. Zirveye göre kayıp ise böylecek yüzde 3'e ulaştı. Sepet kurdaki düşüş ise yüzde 1'i geçerken 2.04 TL'ye gelindi.

ALTIN DÜZELTME YAŞIYOR

Altın elektronik işlemlerde yaklaşık 13 dolarlık kayıpla 1.618 dolar/ons'tan işlem görüyor. Spot piyasada ise kayıp yüzde 0.5 olurken 1.615 dolar/onstan işlem yapılıyor. 29 temmuz tarihinde tüm zamanların rekoru olan 1,632.80 dolara ulaşan spot altın, ABD ve Avrupa'nın borç krizi sebebiyle geçtiğimiz ay yüzde 8.5 yükseliş kaydetmişti.

KAPALIÇARŞI FİYATLARI DA DÜŞTÜ

Dolar kurundaki gevşeme ve altın fiyatlarındaki düşüş Kapalıçarşı'da da fiyatları aşağı çekerken, Cumhuriyet Altını 590 lira, çeyrek altın 144 lira, gram altın ise 87 liradan satılıyor. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 1.3'lük yükselişle 97 doların üzerinde seyreddiyor.

AVRUPA GEÇİCİ RAHATLATTI

Euro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin borç krizine yönelik atılan adımlar geçici bir rahatlama oluşturdu fakat bu kanserli hücrenin diğer büyük ülkelere (İspanya ve İtalya) yansıma olasılı hâlâ gündemde. Bu da soru işaretlerini henüz ortadan kaldırmış değil. Durumun ötelenmiş olması şimdilik piyasalar açısından bir sıkıntı yaratmıyor. Fakat heran kanamaya hazır bir yara konusunda uzmanların ve uluslararası kuruluşların uyarıları devam ediyor.

Öte yandan, çarşamba günü gelecek Temmuz enflasyonunun yakından takip edildiği piyasada bu veriye kadar yatay bir seyrin hakim olabileceği tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber