Danıştay'dan 60 bin avukatı üzecek karar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2011 12:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yaklaşık 60 bin avukatı üzecek bir karar aldı. Kurul, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümler Tebliği'nin 12. maddesinin yürütmesini durdurdu.

Avukatlık Ücret Tarifesi'nde, konusu para olan Sulh, Asliye ve Tüketici mahkemelerinde yüzde 12 vekalet ücreti uygulanıyordu. Bu oran, davanın miktarı büyüdükçe azalıyordu. Ücret, davanın görüldüğü mahkemeye göre belirlenen alt sınır, yüzde 12'den az olamıyordu. Avukatlar, sulh mahkemelerinde takip edilen davalar için 550 TL, asliye mahkemelerinde bin 100 TL, tüketici mahkemelerinde 550 TL ücret alıyordu. Danıştay, yüzde 12'lik alt sınırı kaldırdığı için, vatandaşın küçük davalara bakacak avukat bulamayacak. Özellikle 5 bin TL'nin altındaki davalarda ciddi ekonomik kayıp yaşayacak avukatlar, dava alırken de titiz davranacak.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Genel Müdürlüğü, Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanıp Adalet Bakanlığı tarafından onaylanan ve 3 Aralık 2010 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 12. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurdu. Danıştay 8. Dairesi'nin ret kararı vermesi üzerine MKEK, İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etti. Kurul, tarifenin 12. maddesinin, "Belirlenen ücret tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümüne göre tespit edilen ücretten az olamaz." kısmının yürütmesinin durdurulmasına oy çokluğuyla karar verdi. Kararda, avukatların mesleklerini icra ederken ekonomik açıdan zarar görmemesi için çeşitli sözleşmeler yapmalarının normal karşılandığı belirtildi. Konusu parayla değerlendirilen davalarda hükmedilecek avukatlık ücretinin asıl alacak miktarı gözönünde bulundurulmadan, sadece maktu vekalet ücretiyle sınırlandırılması ve özellikle çok küçük miktarlı alacaklar için açılan davalarda, karar aleyhine sonuçlanan taraf açısından ölçüsüz bir yükümlülük getirilebileceğini savunan kurul, şunları kaydetti: "Seri davalar için yalnızca karşı taraf vekalet ücretine dayanan avukatlık sözleşmeleri yapılarak mesleğin itibarının zarar görmesine, kısmen kabul veya kısmen retle sonuçlanan davalarda ise tarafların haklılık oranları arasında büyük bir fark bulunmasına rağmen adalet ve hakkaniyetle bağdaşmayacak bir şekilde eşit miktarda avukatlık ücretinden sorumlu tutulmalarına yol açılması da mümkündür."

Av. Evran Kırmızı, bu kararın ilk bakışta vatandaş lehine gibi görünmesine rağmen onları da mağdur edeceğini söyledi. Bu karardan sonra vatandaşın küçük meblağlı davaları avukatla takip etmesinin imkansız hale geleceğini savunan Av. Kırmızı, "Önceden 600 liralık dava kazanıldığında sulh hukuk mahkemesinde 550 lira karşı yan vekalet ücreti alındığından avukatlar, karşı yandan alınacak ücreti de gözönünde bulundurarak makul bir ücrete davayı üstleniyordu. Şimdi ise 600 liralık bir dava kazanıldığında, karşı yandan 72 lira alınacak. Hiçbir avukat, aylarca yıllarca sürecek bir davayı bu ücrete takip edemez. Bu durumda vatandaş, ya avukata dava değerinin çok üzerinde bir ücret vermek ya da çoğunlukla hakkından vazgeçmek zorunda kalacaktır. Bu sadece yürütmeyi durdurma kararıdır, Danıştay'ın, nihai kararı verirken bu hususları gözönünde bulunduracağını ümit ediyorum." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber