2005 Yılı Öğretmen Yer Değiştirme Kılavuzu

Öğretmenlerin 2005 yılı yer değiştirmelerine esas kılavuz yayımlandı. Öğretmenlerin il içi, iller arası, özür durumu ve alan değişiklikleri bu kılavuza göre yapılacaktır. Kılavuza göre ilk olarak ilk içi yer değiştirmelerde başvurular 27 Nisan -06 Mayıs 2005 tarihleri arasında kabul edilecek. Tüm yer değiştirme başvuruları, "Elektronik Başvuru Formu? kullanılarak, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan yapılacaktır. Kılavuzun internet sayfasınıza uyumlu halini görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2005 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.PGM.0.23.10.02-262 / 24713 25 NİSAN 2005
Konu : Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu

GENELGE
2005/27

2005 yılı yer değiştirme döneminde, öğretmenlerimizin yer değiştirme suretiyle atama işlemlerinin yürütülmesinde dikkate alınacak hususlar, kimlerin yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunabileceği, okul/kurum, il ve ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacak iş ve işlemler ?Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu?nda belirtilmiştir.

Bilgilerinizi ve yer değiştirme suretiyle atama işlemlerinin kılavuzda belirtilen açıklamalar çerçevesinde ve süresi içinde gerçekleştirilmesi için gereğini rica ederim.

EKLER:
1- Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu

DAĞITIM:
Gereği:
A Planı
B Planı

KARŞINDA DERS VERDİĞİN ÖĞRENCİLERİ, BUGÜNKÜ YAŞLARI VE SEVİYELERİ İLE GÖRMEYECEKSİN. ONLARI GELECEĞİN ÜNLÜ OLACAK BÜYÜK İNSANLARI VE BAŞARILI SANATKÂRLARI OLARAK GÖR VE HERBİRİSİNE BUNA GÖRE MUAMELE ET. BEN, ÖĞRETMENLERİMDEN EN ÇOK HATIRLADIĞIM VE DERSLERİNDEN FAYDALANDIKLARIM, BANA BÜYÜK MUAMELESİ YAPANLARDI.

A- İLGİLİ MEVZUAT VE İLKELER
1. İLGİLİ MEVZUAT

Bu Kılavuz;
a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu,
b) 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun,
c) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik,
d) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,
e) Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Nitelikleri, Seçimi, Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik,
f) Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik,
g) Talim ve Terbiye Kurulunun 119 sayılı Kararı,
çerçevesinde yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunacak öğretmenler için hazırlanmıştır.

2. İLKELER
a) İl içi ve iller arasında yer değiştirme başvuruları 2005 Yılı Yer Değiştirme Takviminde (EK-1) belirtilen süreler içinde, T.C. Kimlik Numarası ile http://ilsis.meb.gov.tr adresindeki ?Elektronik Başvuru Formu? kullanılarak, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan yapılacaktır.

b) Öğretmenlerin her tür yer değiştirme suretiyle atama ve alan değişikliği işlemleri, alanlarına göre norm kadro açığı ve tercihleri dikkate alınarak, hizmet puanı üstünlüğüne göre, puan eşitliği hâlinde hizmet süresi, eşitliğin devam etmesi hâlinde bilgisayar kurası ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir.

c) Öğretmenlerin, İLSİS (İl Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetim Bilgi Sistemi) veri tabanında kayıtlı özlük bilgileri doğrultusunda 30/09/2005 tarihi itibarıyla hesaplanan hizmet puanları dikkate alınacaktır.

B- YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMA ÇEŞİTLERİ
Yer değiştirmek isteyen öğretmenler için hazırlanan bu Kılavuz aşağıda belirtilen Yer Değiştirme Suretiyle Atama Çeşitleri'ni kapsamaktadır.
1. İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler
2. Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne Bağlı Yer Değiştirmeler
3. Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler
3.1. Sağlık
3.2. Eş
3.3. Öğrenim durumusa

1. İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
1.1. İl İçinde:

Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan veya bu yükümlülükten muaf olan öğretmenlerden 30/09/2005 tarihi itibarıyla bulundukları okul/kurum veya hizmet alanında en az 2 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar (adaylığın kalkmış olması durumunda norm kadro fazlası olan öğretmenler fazla bulundukları okul / kurum veya hizmet alanında çalışılması gereken 2 yıllık süre şartı aranmadan) il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Bunlardan;
a) Görev yaptıkları hizmet alanı (Büyükşehirlerde Büyükşehir belediye sınırları) içinde yer değiştirme isteğinde bulunacaklar en fazla 4 (dört) okul / kurum,
b) Görev yaptıkları yerleşim yeri dışına atanma isteğinde bulunanlar en fazla 2 (iki) yerleşim yeri,
tercih etmek suretiyle yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Bu kapsamda yer değiştirme isteğinde bulunacaklar yukarıda belirtilen seçeneklerden yalnızca biri için tercihte bulunabileceklerdir.

Örneğin; Ankara İli Nallıhan İlçesinin Osman Köyü Şehit Abdullah Ören İlköğretim Okulunda görevli bir öğretmen 2 (iki) yıllık çalışma süresini tamamladığında;
- Osman Köyü'nün bağımsız bir yerleşim yeri olması nedeniyle Nallıhan ilçe merkezi ile bu ilçeye bağlı başka bir yerleşim yeri olan Sarıyar Kasabası'nı belirtmek suretiyle 2 tercih yapabilecek veya Beypazarı ve Polatlı ilçe merkezleri şeklinde 2 farklı ilçe tercihinde veya Beypazarı ilçe merkezi ile Ankara Büyükşehir Belediye sınırları şeklinde tercihte bulunabilecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus her bir yerleşim yerinin bağımsız olarak değerlendirilmesi nedeniyle görev yapılan yer dışında en fazla 2 yerleşim yeri tercihinde bulunulmasıdır.

Okul / kurumların alanlara göre norm kadro açıkları belirlenecek ve http://ilsis.meb.gov.tr adresinde sıralı isim listeleri ilan edilecektir.

Öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerindeki tüm iş ve işlemlerde İLSİS Personel Atama Modülü kullanılacaktır. Öğretmenlerin il içinde yer değiştirmeye esas sıra durumunu belirlemek amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği eki Yer Değiştirme Formunun (EK-4) (D) bölümündeki hususlar (özrünün bulunduğu yerleşim yeri için geçerlidir) dikkate alınarak il millî eğitim müdürlüğünce düzenlenecektir.

Görev yaptıkları hizmet alanı içindeki okul/kurumlara yer değiştirme isteğiyle başvuruda bulunanların sıralaması, tercih ettikleri okul/kurum bazında; görev yaptıkları hizmet alanı dışındaki hizmet alanlarına yer değiştirme isteğiyle başvuruda bulunanların sıralaması ise tercih ettikleri hizmet alanları bazında yapılacaktır.

Her iki biçimde oluşturulacak sıra durumu http://ilsis.meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir. Okul/kurumların öğretmen ihtiyacı bu sıradan karşılanacaktır. Sıra durumu oluşturulduktan sonra öğretmenlerin tercih değişikliği istekleri hiçbir şekilde dikkate alınmayacaktır. Sıra listesi eğitim öğretim bütünlüğü dikkate alınarak takip eden yılın şubat ayı sonuna kadar geçerli olup dönem içinde oluşacak öğretmen ihtiyaçları bu sıra listesinde bulunan öğretmenlerden karşılanacaktır.

Özür durumu ve isteğe bağlı yer değiştirmelerde, yerleşim yeri bazında tek sıra oluşturulacaktır.

Öğretmenlerin il içi görev yerleri Norm Kadro Yönetmeliğine göre belirlenecektir. Buna göre; o alanda eğitim bölgesinde ihtiyaç oluşuncaya kadar öğretmen verilmeyecektir

a) Okul / Kurum Sırası
Aynı yerleşim yeri içindeki okul / kurumlar için yapılan yer değiştirme istekleri, alanlara göre norm kadro fazlası olanlarla norm kadro içinde olanlar yönüyle herhangi bir ayrım yapılmadan hizmet puanlarına göre birlikte değerlendirilerek sıra listeleri düzenlenecek ve yer değiştirmeleri bu sıra listeleri esas alınarak gerçekleştirilecektir.

b) Hizmet Alanı Sırası
Aynı hizmet alanı içinde bulunan okul / kurumlar arasındaki yer değiştirme işlemleri sonuçlandıktan sonra alanlarında norm kadro açığı olan, yerleşim yeri sırasında bulunan öğretmenler hizmet puanı esasına göre atanacaktır.

Herhangi bir okul / kuruma atanmak üzere aynı yerleşim yeri içindeki okul / kurumlardan sırada öğretmen varken yerleşim yeri sırasına dayalı olarak diğer yerleşim yerlerinden hiçbir biçimde yer değiştirme yapılmayacaktır.

c) Görev Yeri Belirleme
Yer değiştirme suretiyle il emrine yeni atanan öğretmenlerin görev yerleri il içindeki yer değiştirme işlemleri tamamlandıktan sonra belirlenecektir. Görev yeri belirlemelerinde öğretmenlerin dengeli bir şekilde dağıtılmasına azami özen gösterilecektir.

Görev yeri belirlemelerinde, öğretmenlerin aylık ve ücretle okutmakla yükümlü oldukları haftalık toplam ders saati sayısı esas alınarak herhangi bir alanda hiç öğretmeni olmayan kurumlara öncelik verilmek suretiyle norm kadro açığı olan okullar olacak şekilde belirlenecektir.

Örneğin herhangi bir ile 3 matematik öğretmeninin görev yerleri;
1. Haftada 30 saat Matematik dersi olmasına karşılık hiç matematik öğretmeni bulunmayan X Lisesine 1 öğretmen,
2. Haftada 74 saat matematik dersine karşılık 2 öğretmeni bulunan Y Lisesine 1 öğretmen,
3. Norm kadro hesaplamaları çerçevesinde ders bütünlüğüne göre 21 saat civarında ders açığı olan Z Lisesine de 1 öğretmen,
il merkezinden başlayarak, ilçe merkezi, belde ve köyler olacak şekilde özür durumları da dikkate alınmak suretiyle hizmet puanı esasına göre belirlenecektir.

Yeni görev yerleri belirlenen öğretmenlerin bilgileri İLSİS veri tabanına işlenecektir.

1.2. İller Arasında:
a) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan veya bu yükümlülükten muaf (eşi şehit veya emekli olanlar) olan öğretmenlerden bulundukları ilde 3 (üç) yıllık çalışma süresini,
b) Zorunlu çalışma yükümlülüğü nedeniyle; ikinci hizmet bölgesi kapsamındaki illerde 4 (dört) yıl, üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illerde 3 (üç) yıl, son görev yaptığı ilde en az 2 (iki) yıl olmak üzere her iki bölge kapsamındaki illerde toplam 4 (dört) yıllık süreyi, 30/09/2005 tarihi itibarıyla tamamlayanlar yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabileceklerdir.

Özür durumu nedeniyle zorunlu hizmetini yapmayanlar/ertelenenler iller arası isteğe bağlı olarak birinci hizmet bölgesi kapsamındaki iller arasında yer değiştirme talebinde bulunamayacaktır (eşi şehit veya emekli olanlar hariç).

Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerinde görevliyken muvazzaf askerlik hizmetlerini yapmak üzere ayrılanların askerlikte geçen süreleri zorunlu çalışma yükümlülüğüne esas sürelerin hesabında değerlendirilecektir.

Örneğin;
a) Zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerinde öğretmen olarak görevliyken, muvazzaf askerlik hizmetlerini yapmak üzere herhangi bir ile gidenlerin bu illerde geçen askerlik süreleri zorunlu çalışma yükümlülüğüne esas sürelerin hesabında değerlendirilecektir.

b) Birinci hizmet bölgesi kapsamında bulunan illerde öğretmen olarak görevliyken muvazzaf askerlik hizmetlerini yapmak üzere gidenlerin askerlik süreleri hizmet sürelerine dâhil edilmeyecektir.

Bulundukları görev yerinde, yerleşim yerinde veya ilde yukarıda belirtilen süreleri tamamlama şartı aranmadan;
1) Genel hayatı etkileyen deprem, su baskını, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle kendileri veya bakmakla yükümlü olduğu yakınları maddî veya manevî zarara uğrayanlar ile özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini verimli biçimde yerine getirme olanağının kalmadığını belgelendiren veya bu durumu bildirilenler,
2) Eşinin öldüğünü veya eşinden boşandığını olay tarihinden itibaren en geç 1 (bir) yıl içinde belgelendirenler,
3) Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı federasyonlar ile Futbol Federasyonunca Millî takımı antrenörü veya sporcusu seçildiği veya uluslararası düzeyde hakem olduğunu belgelendirenler,
yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabilirler.

İsteğe Bağlı Yer Değiştirmelere İlişkin Diğer Hususlar:
İsteğe bağlı olarak sıraya alınan öğretmenlerden; bu sırasından yazılı olarak vazgeçtiğini belirtenler il içi veya iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Atamalar norm kadro ölçüsünde yapıldığından öğretmenler il içi veya iller arası isteğe bağlı yer değiştirmelerden sadece birisi için başvuru yapabileceklerdir.

Aylıksız izinli olarak muvazzaf askerlik hizmetine alınanlardan 30/09/2005 tarihinden sonra terhis olacaklar isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunamayacaklardır.
İl içi yer değiştirmelerde öğretmenlerin görev yerleri belirlenirken Norm Kadro Yönetmeliğine göre; eğitim bölgelerindeki alanında norm kadro fazlası öğretmen varken, eğitim bölgesine o alanda bölge kapsamındaki okul/kurumlara, eğitim bölgesinde norm kadro açığı oluşuncaya kadar atama yapılmayacaktır.

2. ZORUNLU ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
Öğretmenlik görevine ilk defa 11/06/2000 tarihinden sonra atananlar zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerdir.
Bunlardan;
a) Birinci hizmet bölgesi kapsamında bulunan illerde görevli olanlar adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla istemeleri hâlinde zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere ikinci veya üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illere,
b) Zorunlu çalışma yükümlülüğü nedeniyle ikinci veya üçüncü hizmet bölgesi kapsamında bulunan illerde görevli olup, bulunduğu ilde 30/09/2005 tarihi itibarıyla en az 2 (iki) yıllık çalışma süresini dolduranlar ikinci veya üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illere,
yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
Bunlardan (a) bendinde yer alanların hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine atamaları yapılamayanlar, 3 (üç) yıllık süreyi tamamlayıncaya kadar bulundukları yerde görevlerine devam ederler.
c) Birinci hizmet bölgesi kapsamında bulunan illerde, en az 3 (üç) yıllık çalışma süresini 30/09/2005 tarihi itibarıyla dolduran öğretmenler tercihleri de dikkate alınmak suretiyle zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan hizmet bölgeleri kapsamındaki illere yer değiştirme suretiyle atanacaklardır.
d) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlardan bu bölgelere atanmak üzere elektronik başvuru formu doldurmayanlar Bakanlıkça uygun görülen zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan hizmet bölgeleri kapsamındaki illere yer değiştirme suretiyle atanacaklardır.
e) Yönetmeliğin 15/c-1 ve 2'nci maddesine göre birinci hizmet bölgesi kapsamındaki iller arasında görev yeri değiştirilmiş zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden son görev yaptığı ilde 30/09/2005 tarihi itibarıyla en az 1 (bir) yıl çalışmış olmak kaydıyla bu bölge illerinde toplam 3 (üç) yılını tamamlayanlar zorunlu çalışma yükümlülüğü yerine getirmek üzere zorunlu hizmet bölgeleri kapsamındaki illere yer değiştirme suretiyle atanacaklardır.
f) Eşi aday öğretmen olanlar ile kendisi veya eşi öğretmen olup askerde olanlar 30/09/2005 tarihinden sonra terhis olacaklara zorunlu çalışma yükümlülüğünden dolayı elektronik başvuru formu doldurmaları istenmeyecektir.
Hizmet bölgeleri ve bu bölgeler kapsamındaki iller Hizmet Bölgeleri Çizelgesi'nden (EK-2) görülebilecektir.

Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü Bulunan Öğretmenler Hakkında Diğer Hususlar:
a) Yönetmeliğin 7'nci maddesine göre; 11/06/2000 tarihinden sonra ?Bakanlık kadrolarına ilk defa öğretmen olarak atananlar ikinci hizmet bölgesi içindeki illerde en az 4 (dört) yıl, üçüncü hizmet bölgesi içindeki illerde en az 3 (üç) yıl veya her iki bölgede en son görev yaptığı ilde 2 (iki) yıldan az olmamak üzere toplam 4 (dört) yıl çalışmakla yükümlüdürler? denilmektedir.
b) Bu yer değiştirme döneminde eş durumu özründen iller arası yer değiştirme başvurusunda bulunacak zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden, özür durumu başvurularının takvimde (EK-1) belirtilen sürelerde alınacak olması dikkate alınarak eş durumu özürlerini belgelendirmek şartıyla zorunlu yer değiştirme formunun doldurulması istenmeyecektir.
c) Özür durumuna bağlı olarak zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenen öğretmenlerin bu durumlarına ilişkin belgeleri okul/kurum müdürlüğüne teslim edilecek ve okul/kurum müdürlüğünce sisteme işlenecektir. Bu durumdaki öğretmenlerden elektronik başvuru formunun doldurulması istenmeyecektir.
d) İlk defa sağlık kurulu raporu ibraz ederek zorunlu çalışma yükümlülüğünü erteletmek isteyen öğretmenler, elektronik başvuru formu dolduracaklardır. Raporda belirtilen hastalığın tedavi edilebileceği sağlık ünitesi ve uzman doktor bulunup bulunmadığı atandığı il sağlık müdürlüğüne sorulacak, sağlık ünitesi ve uzman doktor bulunmuyorsa yer değiştirme işleminin iptali ilgili atama dairesine teklif edilecektir.
e) Sağlık durumu özrü nedeniyle görev yeri değiştirilmiş, zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş ya da iptal edilmiş öğretmenler, aynı özürlerini belgelendirdikleri (son 6 ay içinde alınmış sağlık kurulu raporu) takdirde zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulmayacaklardır.
f) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan öğretmenlerin yer değiştirme için başvuru yapmaları sağlanacaktır. Bu kapsamda olup başvuru yapmayanların elektronik başvuru formları okul/kurum müdürlüklerince tercihte bulunmaksızın doldurulacak, bu durum öğretmene yazılı olarak bildirilecektir.
g) Her ikisi de öğretmen olan eşlerden biri zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış veya muaf ise diğer eş zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi tutulmayacağından yer değiştirmesi için elektronik başvuru formu doldurulmayacaktır.
h) Eş durumu özrüne bağlı olarak görev yerleri birinci hizmet bölgesi kapsamındaki illere değiştirilmiş olanlardan özürlerinin devam ettiğini belgelendirenler, 3 (üç) yıllık çalışma süresi sonunda eksik hizmetlerini tamamlamak üzere bulundukları ilin (D) ve (E) sınıfı ilçeleri içindeki yerleşim yerlerine atanacaklardır.
i) Eşi şehit veya emekli olanlar ile bedensel engeli olup Bakanlıkta kurulan sağlık komisyonunca değerlendirmeye alınan öğretmenlerden özel yaşamında desteğe ihtiyacı olduğu belirtilenler zorunlu çalışma yükümlülüğünden muaftır.
j) Özürlerini belgelendiremeyenlerden; eksik kalan zorunlu çalışma süreleri 1 (bir) yıl veya daha fazla olanlar, eksik hizmetlerini tamamlamak üzere ikinci ve üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illere tercihleri doğrultusunda veya bilgisayar kurası yoluyla atanacaklardır.
k) Her ikisi de zorunlu çalışma yükümlüsü olan öğretmen eşlerden; 30/09/2005 tarihi itibarıyla askerden terhis olacaklar ile birinci hizmet bölgesi kapsamındaki illerde 3 (üç) yıllık süreyi doldurmamış olanlar (aday öğretmen olanlar hariç) 3 (üç) yıllık süreyi doldurmuş eşe tabi olarak birlikte zorunlu hizmet bölgesi kapsamındaki illere atanacaklardır.
l) Birinci hizmet bölgesinde görevli olup zorunlu çalışma yükümlüsü olanlardan, askerlikte geçen süre, hizmet süresine dâhil edilmediğinden 3 (üç) yıllık süreyi doldurmamışsa, bu öğretmenlere başvuru formu doldurulmayacak, doldurulması da istenmeyecektir.
m) Alanlarında norm kadro açığı bulunmaması ya da hizmet puanı yetersizliği nedeniyle ortak tercihlerinden herhangi birine birlikte atanamayan zorunlu çalışma yükümlüsü eşler, zorunlu hizmet bölgesi kapsamındaki illerden alanlarında ihtiyaç bulunan bir ile bilgisayar kurasıyla atanacaktır.

3. ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
Öğretmenler; zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığına veya bulundukları görev yerinde, hizmet alanında ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle aşağıda belirtilen şartlarda yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabileceklerdir.

3.1. Sağlık Durumu Özrü:
Öğretmenlerimizin sağlık durumu özründen yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için temel ve hazırlayıcı eğitimlerini başarı ile tamamlamış olmaları şartıyla; kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla vasi tayin edilmesi kaydıyla kardeşinin tedavi gerektiren bir hastalığa yakalandığının son 6 (altı) ay içinde alınmış sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi ve bu hastalığın tedavisi süresince ailesinin bakım ve desteğine ihtiyaç duyulduğunun son altı ay içinde tam teşekküllü hastanelerden alınmış sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.

Sağlık durumu özrüne bağlı olarak yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin, özür durumuna esas olan sağlık raporları görüş alınmak üzere il millî eğitim müdürlüklerince il sağlık müdürlüklerine gönderilecektir. Belirtilen görüş doğrultusunda, öğretmenin görev yaptığı ilde hastalığın tedavi imkânı bulunmadığının tespit edilmesi hâlinde başvurusu internet ortamında alınacaktır.

Atanmak istedikleri illerde tedavi imkânı veya öğretmen ihtiyacının bulunmaması nedeniyle yer değişikliği yapılamayanların yer değişikliği istekleri, tedavi imkânı ve öğretmen ihtiyacı bulunan bir başka il olacak şekilde değerlendirilir. Sağlık durumu özrü kapsamında yapılacak yer değiştirmelerde bu Yönetmeliğin yer değiştirme dönemine ilişkin hükümleri uygulanmaz.

3.2. Eş Durumu Özrü:
Eşi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışanlar ile eşi şehit ya da emekli olanlar bu özür durumundan yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.
a) Eşi 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname kapsamına giren bir kamu kurumunda memur, sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar (926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu, özel kanunlarla kurulmuş kurum ve kuruluşlar kapsamına girenler dâhil),
b) Eşi 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlar için başvuru tarihi itibarıyla geriye dönük 1 (bir) yıl içinde en az 240 gün ya da son 3 (üç) yıl içinde 480 gün sigortalı hizmeti olduğunu belgelendirenler,
c) Eşi 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında tarımsal faaliyette bulunanlar için başvuru tarihinden itibaren geriye dönük 1 (bir) yıl içinde en az 8 (sekiz) ay veya son 3 (üç) yıl içinde 16 (on altı) ay sigortalı hizmeti olduğunu Bağ-Kur'dan alacakları belge ile belgelendirenler,
d) Öğretmenin göreve başlamasından sonra eşinin emekliye ayrıldığını veya şehit olduğunu belgelendirenler,
e) İş yeri merkezi belli bir ilde olup ülke genelinde şubeler/bölgeler organizasyonu ile faaliyet gösteren kuruluşlarda çalışanların öğretmen olan eşlerinin eş durumu özrüne bağlı yer değiştirme istekleri diğer belgelerle birlikte eşinin görev yaptığı (yer değiştirmek istediği) ildeki iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir vergi dairesinden veya ilgili meslek kuruluşundan alınacak belge ile belgelendirenler, adaylık eğitimi süreçlerinden temel ve hazırlayıcı eğitimlerini başarı ile tamamlamış
olmaları şartıyla eş durumu özrüne bağlı olarak il içinde veya iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler (Eşi şehit olanlar için temel ve hazırlayıcı eğitimi tamamlamış olma şartı aranmaz).

3.3. Öğrenim Durumu Özrü:
Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık ve yabancı dil hazırlık dönemi dâhil yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler; öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.

Öğretmenin Yükseköğretim Kurumunun lisansüstü öğrenim programında kayıtlı ve ders döneminde olduğunu, devam zorunluluğu bulunduğunu belgelendirmesi gerekir. Özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını 1 (bir) yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. (Memurlar.net)

Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme İsteğinde Bulunan Öğretmenler İçin Diğer Hususlar:
Özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atamaları yapılanlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, özürlerinin devam ettiğini yer değiştirme suretiyle atama döneminde belgelendirirler. Belgelendiremeyenler eksik hizmetlerini tamamlamak üzere eğitim öğretim bütünlüğü de dikkate alınarak yer değiştirme döneminde zorunlu hizmet bölgeleri kapsamındaki illere atanırlar.

Sağlık durumu özrüne bağlı olarak istedikleri illere tedavi olanağı veya öğretmen ihtiyacının bulunmaması nedeniyle yer değişikliği yapılamayanlar, tedavi olanağı ve öğretmen ihtiyacı bulunan bir başka il emrine atanmak istediklerinde bu istekleri ihtiyaç ölçüsünde değerlendirilir.

Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler, eğitim öğretim bütünlüğü dikkate alınarak yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılacaktır (sağlık durumu özrü hariç). Başvurular da bu sürelere uygun zamanlarda kabul edilecektir.

Özür durumuna bağlı olarak yarıyıl ve yaz tatilinde iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin toplam hizmet puanlarına, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği eki Yer Değiştirme Formunun (EK-4) (C) bölümünde belirtilen özür durumlarının gerektirdiği puanlar da Bakanlıkça bilgisayar ortamında eklenerek, bulunacak puan üstünlüğü ve tercihlerine göre yer değiştirmeleri işleme alınacaktır.

Özür durumuna bağlı olarak yaz tatilinde yer değiştirmeleri yapılamayanlar yarıyıl tatilinde yeniden başvuracaklardır.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanlardan asker dönüşü sigortalı olarak çalışmaya başlamaları hâlinde;
a) Askerlik öncesi ve sonrasındaki sigortalılık süreleri birlikte değerlendirilecektir.
b) Askerlikte geçen süreler keseneği yatırılmış veya borçlanılmış ise, prim gün/ay sayısının hesabından sayılacaktır.
Eşleri Bağ-Kur'a tabi olarak çalışanlardan, diğer şartları taşımaları kaydıyla prim borcu olmadığına ilişkin Bağ-Kur'dan alınacak belge istenecektir.

Eşleri 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20'nci maddesine göre; banka personeli için kurulmuş bulunan özel emeklilik sandığına bağlı olarak bankalarda görevli olanlardan, bankadan alınacak görev yeri belgesi istenecektir.

4855 sayılı Kanuna göre il bazında toplam norm kadrosunun %5'i oranında ayrılmış olan kadronun dolmuş olması hâlinde, bu Kanun kapsamında yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin durumları norm kadro çerçevesinde değerlendirilecektir.

4. İHTİYAÇ FAZLASI ÖĞRETMENLERİN YER DEĞİŞTİRMELERİ
Okul, kurum ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla dersi kaldırılan, istihdam alanı daralan ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde;
a) Okul, kurum veya bölüm kapatılması sonucunda bu okul/kurumlarda görevli öğretmenler, yeni okul açılarak öğrencilerin taşınması hâlinde bu okul veya kurumlara, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan okul/kurum veya bölümlerde görevli olanlar ise norm kadro açığı bulunması hâlinde öncelikle öğrencilerin taşındığı okullar olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına,
b) Görevli oldukları okul veya kurumlarda program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararı ile alanı kaldırılan öğretmenler, il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına,
tercihleri ve özür durumları da dikkate alınmak suretiyle atanacaklardır.

Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde, bu durumdaki öğretmenler öncelikle il içinde okullarının bulunduğu yerleşim yerlerindeki öğrenimleri ve alanları itibarıyla atanabilecekleri eğitim kurumlarına norm kadro fazlası olarak atanacaklardır.

Herhangi bir nedenle istihdam alanı daralan öğretmenler ile görevli oldukları okullarda norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması hâlinde norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, görevli oldukları okullarda norm kadro fazlası olarak görevlerine devam ederler. Bu öğretmenler ders ve ek ders görevlerini de ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde görevli oldukları yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarında yerine getirirler.

Bunlardan istekli olanlar alanlarında ihtiyaç bulunması hâlinde öncelikle il içinde, ihtiyaç bulunmaması hâlinde ise alanlarında ihtiyaç duyulan illere tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanabilirler.

5. FEN, SOSYAL BİLİMLER VE ANADOLU LİSESİ ÖĞRETMENLERİNİN YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ
5.1. Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerinde görev yapan öğretmenlerin il içi veya iller arası yer değiştirme işlemleri mevzuatı gereği Bakanlığımız tarafından aşağıdaki maddeler çerçevesinde yapılmaktadır.
a) Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri öğretmenleri; bu iki tür eğitim kurumuna veya Anadolu Liseleri hariç diğer eğitim kurumlarına,
b) Anadolu Liseleri öğretmenleri; Anadolu Liselerine veya Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liseleri hariç diğer eğitim kurumlarına,
c) Anadolu Liselerinin Resim-İş/Müzik Öğretmenleri; Anadolu Liselerine veya Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liseleri hariç diğer eğitim kurumlarına,
d) Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Resim-İş/Müzik Öğretmenleri, Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine veya Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liseleri hariç, Anadolu Liseleri ile diğer eğitim kurumlarına,
e) Öğretimi Türkçe yapılan Anadolu Öğretmen Liseleri ile Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji öğretmenleri; bu iki tür eğitim kurumlarına veya Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liseleri hariç diğer eğitim kurumlarına,
atanabileceklerdir.

5.2. Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerinde görev yapan öğretmenlerin il içi görev yeri değişikliği elektronik başvuru formları ?Anadolu Liselerine sıraya giriyorum? veya ?Anadolu dışı eğitim kurumlarına sıraya giriyorum? seçeneklerini içermekte olup, atamalar Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 15'inci maddesinin a)1 ve 2'nci bendi çerçevesinde değerlendirilip sıra listeleri elektronik ortamda alan bazında puan üstünlüğüne göre ayrıca oluşturularak atama işlemleri Bakanlıkça yürütülecektir.

a) Tercihleri doğrultusunda il içi görev yeri değişikliği aynı tür okula sıra işleminden gerçekleştirilen öğretmenlerin kararnameleri illere Bakanlığımızca elektronik ortamda gönderilecektir.
b) Tercihleri doğrultusunda il içinde diğer eğitim kurumlarına sıra işleminden ataması uygun hâle gelen öğretmelerin, valiliklerce görev yeri değişikliğinin yapılabilmesi için Bakanlığımızdan ?il emri öğretmenliğine? atama kararnameleri istenecektir.
5.3. Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu Liselerinde görev yapan öğretmenlerin iller arası yer değişikliği için elektronik başvuru formu doldurulmadan önce 5.1'inci maddeler çerçevesinde http://personel.meb.gov.tr adresinden alanlarında açık kontenjanları inceledikten sonra tercihte bulunmaları gerekmektedir.
a) Puan üstünlüğüne göre kontenjanlara ataması gerçekleştirilemeyen bu okulların öğretmenleri için, ?yerinde kalma, il emrine de puanıyla yarışma veya sadece il emrini tercih etme? (alanında açık il olması şartıyla) seçenekleri bulunmaktadır.
b) İller arası elektronik başvuru formu dolduran bu eğitim kurumu öğretmenlerine eşleri tabi olup, tercihlerinin geçerli olabilmesi için mutlaka eşinin alanında açık il olması gerekmektedir.

6. ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE İLİŞKİN İŞLEMLER
İl içi ve iller arası yer değiştirme işlemlerinin tamamlanmasından sonra ve öğretim yılı başlangıcı da dikkate alınarak alan değişikliği işlemleri Ekim ayında yapılacaktır.
Öğrenimlerine göre birden fazla alan öğretmenliğine atanabilecek olanlar ile yeni bir öğrenim görerek yeni bir alanda yetişen ya da öğrenimine uygun alanı dışındaki bir görevi yürütmekte olan öğretmenler;
a) Adaylıklarının kaldırılmış olması,
b) Lisans öğrenimi itibarıyla 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki Çizelge'de kaynak olarak gösterildiği alana,
il içinde alanlarının değiştirilmesini isteyebilirler.

Başvurular ilin norm kadro açığı ve tercihler de dikkate alınarak takvimde belirtilen süreler içinde Bakanlıkça değerlendirilecektir.

Başvurular; ?Alan Değişikliğine İlişkin Elektronik Başvuru Formu? kullanılarak takvimde belirtilen süre içinde il millî eğitim müdürlüğünce alanları itibarıyla ilan edilen ve norm kadro açığına göre belirlenen en fazla 4 eğitim kurumu tercih edilerek yapılacaktır. Alan değişikliği başvurusunda bulunan okul/kurum yöneticileri (müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı), görev yaptığı okul/kuruma alan değişikliğine bağlı olarak atamasının yapılması hâlinde yöneticilik görevi devam edecektir. Başka bir okul/kuruma ataması yapılanların yöneticilik görevi sona erecektir.

İhtiyaçtan fazla başvuru bulunması hâlinde hizmet puanı üstünlüğüne göre, hizmet puanının eşit olması hâlinde ise öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olana öncelik verilecektir. Görevden ayrılma ve başlama işlemleri de bu takvime göre tamamlanacaktır.

Dersi kaldırılan ya da istihdam alanı daralan öğretmenler, 119 sayılı Karar eki Çizelge'de aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine isteklerine bakılmaksızın atanacaklardır.

Alan değişikliği yapılanların iptal istekleri dikkate alınmayacaktır.

C- YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMA İŞLEMLERİ
1. BAŞVURULAR

a) Yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenler T.C. Kimlik Numarasını girerek; il içinde ve iller arasında http://ilsis.meb.gov.tr adresindeki ?Elektronik Başvuru Formu?nu kullanarak, takvimde belirtilen süreler içinde, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayardan yapacaklardır.
b) Öğretmenlerin başvurularının geçerli olabilmesi için; elektronik başvuru formunun çıktısı alınarak öğretmen tarafından imzalanacaktır. Gerekli şartları taşıyanların başvuru formlarının ilgili bölümleri okul/kurum müdürlüklerince de imzalanarak varsa ekleri ile birlikte, ilçe millî eğitim müdürlüklerine takvimde belirtilen süre içinde ulaştırılacaktır. Onaylanan elektronik başvuru formunun (A) Bölümü ilçe millî eğitim müdürlüklerinde bırakılacak, (B) Bölümü ise öğretmene verilecektir.

Mevzuat hükümlerine göre başvurusu kabul edilen ve edilmeyenlerin listesi ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylandıktan sonra, eğitim kurumu müdürlüklerince öğretmenlere imza karşılığında duyurulacaktır.

c) İlgili mevzuatı çerçevesinde yurt dışında geçici olarak görevlendirilen öğretmenler ile hastalık ve aylıksız izin sürelerini (muvazzaf askerlik dâhil) 30/09/2005 tarihine kadar bitirecek olanlar durumlarını belgelendirmeleri ve gerekli şartları taşımaları kaydıyla yer değiştirme isteğinde bulunacaklar ve başvurularını internet ortamındaki yönteme göre yapacaklardır. Bu öğretmenler, başvurularını, vekâlet (noterden alınacak) verdikleri kişiler aracılığıyla da yapabilirler. Onay işlemleri için, elektronik başvuru formu ve eklerini kadrolu bulundukları eğitim kurumu müdürlüklerine başvuru süresi içinde kendileri veya vekâlet verdiği kişilerce ulaştıracaklardır.

Bu durumdaki öğretmenler için; imzasız, vekâlet olmadan (zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar için okul/kurum müdürlüklerince doldurulacak formlar hariç) başkasının adına düzenlenmiş, gerçeğe aykırı bilgi/belgeler içeren elektronik başvuru formu ile posta yoluyla yapılan başvurular işleme alınmayacak, varsa yapılan herhangi bir işlem iptal edilecektir. 2005 yılı yer değiştirmelerine ilişkin duyurular ve iller arası atama sonuçları Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr adresinden yayınlanacaktır.

2. BAŞVURULARIN GEÇERSİZ SAYILACAĞI DURUMLAR
a) Gerekli şartları taşımadan,
b) İl içi ve iller arasında http://ilsis.meb.gov.tr adresinde yer alan ?Elektronik Başvuru Formu? dışında bir belgeyle,
c) Asılsız, gerçeğe aykırı, yanlış bilgi ve belgeyle,
d) Posta yoluyla,
e) İstenilen bilgileri uygun biçimde işaretlemeden,
f) ?Elektronik Başvuru Formu? çıktısı imzalanmadan/onaylanmadan,
g) Başkasının adına, vekâlet olmadan (zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanların okul/kurum müdürlüklerince doldurulacak formları hariç) yapılan başvurular işleme alınmayacak, geçersiz sayılacak ve yer değiştirmeleri yapılmış olsa dahi iptal edilecektir.

Elektronik Başvuru Formuna bilgilerin gerçeğe uygun olarak girilmesi ve işaretlenmesinden başvuru sahibi sorumludur. Öğretmenlerin kendilerine ait bölümlere girdiği ve işaretlediği bilgilerindeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlarla ilgili itirazları dikkate alınmayacaktır.

3. YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALARDA İSTENECEK BELGELER
Yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvurularında istenecek belgeler; ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği?nde belirtilmiştir.

İstenen belgeler okul/kurum müdürlüklerince incelenecek, onaylanacak ve ilçe millî eğitim müdürlüklerine teslim edilecektir. İlçe millî eğitim müdürlüklerince incelenen bu belgeler il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

Sağlık durumu özrüne bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin; özür durumuna esas olan sağlık raporları görüş alınmak üzere il millî eğitim müdürlüklerince il sağlık müdürlüklerine gönderilecektir. Belirtilen görüş doğrultusunda, öğretmenin görev yaptığı ilde hastalığın tedavi imkânı bulunmadığının tespit edilmesi hâlinde başvurusu internet ortamında alınacaktır.

İl millî eğitim müdürünün başkanlığı ve sorumluluğunda; ilgili bölümden bir millî eğitim müdür yardımcısı, bir şube müdürü ile bir şeften Belge İnceleme Komisyonu oluşturulacaktır. Komisyon, yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlere ait belgeleri inceleyerek mevzuata göre geçerli olanları onaylayacaktır. Bu belgeler yer değiştirme suretiyle atanan öğretmenlerin yeni görev yerlerine de gönderilecektir. Öğretmenlerin belgelerindeki hatalı işlemlerden ve yanlış uygulamalardan bu komisyon sorumlu olacak, sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktır.

4. TERCİHLER
Yer değiştirme suretiyle atanmak için başvuru yapacak öğretmenler; il içinde alanına göre okul/kurumları gösteren listeyi http://ilsis.meb.gov.tr, iller arasında alanına göre norm kadro açığı olan illeri gösteren listeyi ise http://personel.meb.gov.tr adreslerinden görebileceklerdir.

a) Yer değiştirme suretiyle atanma isteğinde bulunacak öğretmenler;
? İl içinde http://ilsis.meb.gov.tr adresinde belirtilen; görevli oldukları hizmet alanı içinde en fazla 4 (dört) okul / kurumu veya hizmet alanı dışında 2 (iki) hizmet alanını,
? İller arasında; http://personel.meb.gov.tr adresinde belirtilen alanında norm kadro açığı olan en fazla 5 (beş) il,
? Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan öğretmenler de en fazla 5 (beş) il,
? İkinci ve üçüncü hizmet bölgesi kapsamındaki illerde görevli olup bulunduğu ilde çalışılması gereken hizmet süresini tamamlamış öğretmenlerden, norm kadro yetersizliği nedeniyle tercihlerine atanamayanlar, istemeleri hâlinde birinci hizmet bölgesi kapsamındaki illerden alanında norm kadro açığı bulunan herhangi bir ile bilgisayar kurasıyla atanmayı,
tercih edebileceklerdir.
b) İsteğe bağlı yer değiştirmelerde öğretmen olan eşlerin,
? Her ikisinin de yer değiştirme şartlarını taşıması hâlinde;
- Birlikte görev yeri tespitinin yapılabilmesi için tercihlerini alanlarında her ikisine de açık ilan edilen illere, aynı sıralama ile yapacaklardır.
- Eşlerden birinin başvurmaması durumunda diğer eşin başvurusu da geçersiz sayılacaktır.

Atama işlemi sırasında;
- Farklı tercihlere atanan eşlerden hizmet puanı düşük olan eş, hizmet puanı yüksek olan eşin atandığı ilde,
- Eşlerden birinin atanamaması durumunda atanamayan eş atanan eşin atandığı ilde,
birleştirilecektir .

? Eşlerden birinin yer değiştirme şartlarını taşıyıp diğer eşin taşımaması durumunda, şartları taşıyan eş diğer eşin alanına da açık olması şartıyla yer değiştirme isteğinde bulunabilecek, atanması hâlinde diğer eş Yönetmelikte belirtilen şartları taşıması ve özür durumu yer değiştirme döneminde eş durumu özrü ile başvurması hâlinde isteği işleme alınacaktır.

UYARI: İLSİS Özlük Modülü'nde öğretmen eşine ait bilgileri eksik olan öğretmenlerin gerekli güncellemeleri yapmadan başvuruda bulunup atanmaları hâlinde daha sonra yapacakları eş durumuna bağlı yer değiştirme başvuruları 1 (bir) yıl süreyle dikkate alınmayacaktır.

5. ATAMALARIN DUYURULMASI, TEBLİGAT VE GÖREVE BAŞLAMA
a) Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atama sonuçları il içinde http://ilsis.meb.gov.tr, iller arasında ise http://personel.meb.gov.tr adreslerinden duyurulacaktır.
b) İller arası atama kararnameleri takvimde belirtilen süre içinde il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.
c) Atanan öğretmenlerin, takvimde belirtilen süre içinde görevlerinden ayrılma ve başlama işlemleri tamamlanacaktır.

6. YER DEĞİŞTİRME İŞLEMİNİN İPTALİ
Bu Kılavuz kapsamında yer değiştirme işlemleri gerçekleştirilen öğretmenlerden;
? Gerek isteğe bağlı gerekse zorunlu çalışma yükümlülüğü nedeniyle yer değiştirmeleri yapılıp başvuru tarihinden sonra ortaya çıkan özür durumlarını belgelendirenler,
? Özür durumuna göre yapılan yer değiştirmelerde ise, özür durumlarının ortadan kalktığını belgelendirenler,
yer değiştirme takviminde belirtilen süre içinde başvurmaları hâlinde iptal istekleri değerlendirilecektir.

UYARI: Yer değiştirmelerde illerin norm kadro durumu ve öğretmenlerin tercihleri eş zamanlı olarak değerlendirildiğinden, görev yeri değiştirilen öğretmenlerin Yönetmelikte belirtilen belgeye dayalı sonradan oluşan özrü bulunmaması hâlinde iptal istekleri kesinlikle dikkate alınmayacaktır.

7. ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRMESİ YAPILAMAYANLAR
Yer değiştirme suretiyle atama dönemlerinde özürlerinin gerektirdiği iller emrine yer değiştirmeleri gerçekleştirilemeyenlere, yazılı olarak istemeleri durumunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 72 ile 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un değişik 61'inci maddesi uyarınca aylıksız izin verilebilecektir. Buna ilişkin işlemler Millî Eğitim Bakanlığının 13/10/2000 tarih ve 2000/98 sayılı Genelgesi çerçevesinde yürütülecektir.

D- OKUL/KURUM, İL VE İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
Tüm okul/kurum, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun çıktısını alarak, herkesin görebileceği uygun bir yerde başvuru süresince asılı bulunduracaklardır. Okul/kurum müdürlükleri öğretmenlere zamanında duyuru yaparak, başvurularla ilgili bilgi isteklerinin zamanında ve doğru olarak karşılanması yönünde gerekli önlemleri alacaklardır. Bu hizmetler için ücret alınmayacaktır.

Yer değiştirme işlemlerindeki tereddütlerin giderilmesinde Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğünün EK-3'te belirtilen ilgili birimleriyle e-posta, telefon, faks ile iletişimkurulacaktır.

Okul/kurum, il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri, başvuru tarihi öncesinde;
- İl millî eğitim müdürlüklerinde; ilgili müdür yardımcısı/şube müdürünün sorumluluğunda,
- İlçe millî eğitim müdürlüklerinde; ilçe millî eğitim müdürü veya şube müdürünün sorumluluğunda,
- Okul/kurum müdürlüklerinde; okul/kurum müdürünün sorumluluğunda,
yeteri kadar personel görevlendirilecek, Elektronik Başvuru Formlarının ve eklerinin kontrolünün yapılması sağlanacaktır.

İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri, okul müdürlüklerinden ulaşan elektronik başvuru formlarını aynı gün kontrol edip gerekli şartları taşıyanların başvurularını onaylayacaklardır.

Hatalı ve gerçek dışı başvurulardan ilgili öğretmenle birlikte, görevlendirilen personel de sorumlu olacaktır.

1. OKUL/KURUM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
a) Kılavuzda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmen tarafından doldurulan; elektronik başvuru formunun eksiksiz, doğru olarak doldurulup doldurulmadığından birinci derecede öğretmen ve okul/kurum müdürü sorumlu olacaktır. İstenen belgelerin gerçeğe uygun olup olmadığı kontrol edilecek,
varsa yanlışlar düzeltilerek, eksikler giderilecektir.
b) Öğretmenlerin, İLSİS veri tabanındaki bilgilerinin sürekli güncel tutulması sağlanacaktır.
c) Yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin, başvurularını süresi içinde yapmalarına yardımcı olunacaktır.
d) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan öğretmenlere duyuru yapılarak başvuru yapmaları sağlanacaktır. Bu kapsamda olup, başvuru yapmayanların elektronik başvuru formları tercih yapılmaksızın okul/kurum müdürlüklerince doldurulacak, bu durum ilgili öğretmenlere yazılı olarak bildirilecektir.
e) Kılavuzda yapılan açıklamalar çerçevesinde doldurulan elektronik başvuru formunun öğretmen tarafından imzalanması sağlanacaktır.
f) Elektronik başvuru formları ile varsa ekleri (tüm belgelerin güncel olması) okul/kurum müdürlüklerince de imzalanıp, onaylandıktan sonra; ilçe millî eğitim müdürlüklerine teslim edilecektir.
g) İlçe millî eğitim müdürlüklerince başvuruları mevzuat hükümlerine göre kabul edilen veya edilmeyenlerin listesi alınarak, ilgili öğretmenlere imza karşılığında duyurulacaktır.
h) Yeni görev yeri belirlenen öğretmenlerin görevden ayrılma ve başlama işlemleri eğitim öğretim bütünlüğü dikkate alınarak takvimde belirtilen süreler içinde yapılacaktır.
i) Ataması yapılan öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmalarından sonra atanmaya esas belgeleri ile özlük dosyaları 1 (bir) ay içinde atandığı okul/kurum müdürlüklerine gönderilecektir.
j) Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan öğretmenlerden, varsa özür durumlarını gösterir belgelerini incelemek üzere teslim alacaklar/takip edeceklerdir.

2. İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
a) Elektronik başvuru formu ile varsa ekleri ilçe millî eğitim müdürlüklerince kontrol edilecektir. Bilgi ve belgelerinde eksiklik görülenlerin belgeleri tamamlanmak üzere eğitim kurumu müdürlüklerine iade edilecektir.

b) Gerekli şartları taşıyanların başvuru listeleri internet ortamında düzenlenip, çıktısı alınarak onaylanacak, okul/kurum müdürlüklerine aynı gün teslim edilecektir.

c) Öğretmenler Bakanlıkça düzenlenen en son atama kararnamesindeki alanında yer değiştirme başvurusunda bulunabilecek, Valiliklerce görevlendirildiği alanda yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaklardır. Bu nedenle öğretmenlerin Bakanlıkça düzenlenen en son atama kararnamesindeki alan ile İLSİS Özlük Modülü'ndeki ?Bakanlık Atama Alanı? kontrol edilip varsa hata düzeltilmek üzere ilgili atama dairelerinde kurulan Değerlendirme, Denetleme ve Planlama şubelerine e-posta yoluyla bildirilecek, durumu düzeltildikten sonra elektronik başvuru formları onaylanacaktır.

d) İlçeye bağlı bağımsız müdürü bulunmayan ilköğretim okullarında görevli öğretmenler ile okul/kurum müdürlerinden öğretmen olarak yer değiştirme isteğinde bulunacakların başvurularını süresi içinde yapmalarına yardımcı olunacaktır.

e) İl içi ve iller arası yer değiştirmeleri yapılanlardan yeni görev yerleri belirlenen öğretmenlerin bilgileri İLSİS veri tabanına işlenecektir. Ancak, eğitim öğretim bütünlüğü de dikkate alınarak görevden ayrılma ve başlama işlemleri takvimde belirtilen sürede sonuçlandırılacaktır.

f) Yer değiştirme başvurusu kabul edilmeyen veya hizmet puanında yanlışlık olan öğretmenlerin itirazları değerlendirilip, sonuçlandırılacaktır.

g) Okul/kurum müdürlülerinden gelen elektronik başvuru formu ve ekleri (tüm belgelerin güncel olması) 2 (iki) yıl süreyle saklanacak, herhangi bir nedenle istenildiğinde gösterilmek üzere hazır hâlde bulundurulacaktır.

h) Okul/kurum müdürlüklerince gönderilen başvuru formlarının ekindeki belgelerin birer örneği il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

3. İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
a) Okul/kurumların alanlara göre norm kadro açıkları belirlenecek ve http://ilsis.meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir.

b) Öğretmenler Bakanlıkça düzenlenen en son atama kararnamesindeki alanında yer değiştirme başvurusunda bulunabilecek, Valiliklerce görevlendirildiği alanda yer değiştirme başvurusunda bulunamayacaklardır. Bu nedenle öğretmenlerin Bakanlıkça düzenlenen en son atama kararnamesindeki alan ile İLSİS Özlük Modülündeki ?Bakanlık Atama Alanı? kontrol edilip varsa hata düzeltilmek üzere ilgili atama dairelerinde kurulan Değerlendirme, Denetleme ve Planlama Şubelerine e-posta yoluyla bildirilecek, durumu düzeltildikten sonra elektronik başvuru formları onaylanacaktır.

c) Merkez ilçeye bağlı bağımsız müdürü bulunmayan ilköğretim okullarında görevli öğretmenler ile okul/kurum müdürlerinden öğretmen olarak yer değiştirme isteğinde bulunanların başvurularını süresi içinde yapmalarına yardımcı olunacaktır.

d) Öğretmenlere yer değiştirme sonuçları duyurulduktan sonra Yönetmelikte belirtilen özür durumlarını belgelendirmeleri ve görev yerlerinden ayrılmamış olmaları kaydıyla, takvimde belirtilen süre içinde başvuranların atama iptal istekleri değerlendirilip, Bakanlığa bildirilecektir.

e) Yer değiştirme başvurusu kabul edilmeyen veya hizmet puanında yanlışlık olan öğretmenlerin itirazları değerlendirilip, sonuçlandırılacaktır.

f) İl içi ve iller arası yer değiştirmeleri yapılanlardan yeni görev yerleri belirlenen öğretmenlerin bilgileri İLSİS veri tabanına işlenecektir. Ancak, eğitim öğretim bütünlüğü de dikkate alınarak görevden ayrılma ve başlama işlemleri takvimde belirtilen süre içinde sonuçlandırılacaktır.

g) İllerine atanan öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlüsü olanların özür durumlarının devam edip etmediği izlenerek bilgileri İLSİS veri tabanına işlenecektir.

h) İlçe millî eğitim müdürlüklerince gönderilen başvurularda istenen belgeler (tüm belgelerin güncel olması), il millî eğitim müdürlüklerince elektronik ortamda kayda alınacaktır.

i) Gerekli şartları taşıdığı hâlde yapılan başvuruların zamanında incelenmemesinden ve onaylanmamasından il millî eğitim müdürü sorumlu olacaktır.

E- ATAMA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR
a) Yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler; herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmamak için, başvurulardan önce http://ilsis.meb.gov.tr adresinden bilgilerini kontrol edeceklerdir. Bilgilerinde eksik ve hata bulunanlar görevli oldukları okul/kurum müdürlüklerinden eksiklerini giderecek, hatalı bilgilerini düzelttireceklerdir.

b) Soruşturma sonucunda hizmetin gereği olarak görev yeri değiştirilenler 3 (üç) yıllık süre dolmadan eski görev yerlerine yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

3 (üç) yılını tamamlayanların yer değiştirme istekleri atanmak istedikleri ilin valiliği tarafından uygun görülmesi kaydıyla değerlendirilecektir.

EK-1
2005 YILI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ

İL İÇİ YER DEĞİŞTİRMELER
? BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ 27 Nisan - 06 Mayıs 2005
? SIRA LİSTELERİNİN İNTERNET ORTAMINDA İLAN EDİLMESİ 09 - 12 Mayıs 2005
? ATAMALARIN YAPILMASI VE SONUÇLARININ İLAN EDİLMESİ 13 Mayıs 2005
? TEBLİGAT, GÖREVDEN AYRILMA VE BAŞLAMA İŞLEMLERİNİN TAMAMLANMASI 10 Haziran -01 Temmuz 2005

İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRMELER
? BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ 02-13 Mayıs 2005
? İL/İLÇE MEM ONAY SÜRESİ 02-20 Mayıs 2005
? BAKANLIKÇA BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 20-25 Mayıs 2005
? ATAMALARIN YAPILMASI VE SONUÇLARIN İNTERNET ORTAMINDA İLAN EDİLMESİ 25 Mayıs 2005
? İLLERİN ATANAN ÖĞRETMENLERİN GÖREV YERLERİNİ BELİRLEMESİ 26 Mayıs-10 Haziran 2005
? ATAMA İPTAL İŞLEMLERİ 10-30 Haziran 2005
? TEBLİGAT, GÖREVDEN AYRILMA ve BAŞLAMA İŞLEMLERİNİN TAMAMLANMASI 10 Haziran-01 Temmuz 2005

ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER (Yarıyıl ve Yaz Tatilinde Yapılacaktır)
1- YAZ TATİLİ

? BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ VE ATAMALARIN İLAN EDİLMESİ (İL İÇİ ÖZÜR GRUPLARI DA DÂHİL) 01 Haziran - 29 Ağustos 2005
? ATAMALAR 01 Temmuz -31 Ağustos 2005 tarihleri arasında 15 günlük periyotlarda
? TEBLİGAT, GÖREVDEN AYRILMA VE BAŞLAMA İŞLEMLERİNİN TAMAMLANMASI 01 Temmuz - 09 Eylül 2005
2- YARIYIL TATİLİ
? BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ 01-31 Aralık 2005
? ATAMALARIN YAPILMASI VE SONUÇLARIN İLAN EDİLMESİ (İL İÇİ ÖZÜR GRUPLARI DA DÂHİL) 16 Ocak 2006
? TEBLİGAT, GÖREVDEN AYRILMA VE BAŞLAMA İŞLEMLERİNİN TAMAMLANMASI Tebligat Tarihinden İtibaren 15 Gün İçinde

ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ
? BAŞVURULARIN KABUL EDİLMESİ 12-30 Eylül 2005
? İŞLEMLERİN SONUÇLANDIRILMASI Ekim 2005

EK-2
HİZMET BÖLGELERİ ÇİZELGESİ
BİRİNCİ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ/ İKİNCİ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ (*)/ ÜÇÜNCÜ HİZMET BÖLGESİ İLLERİ (**)
Adana Adıyaman Ağrı
Afyonkarahisar Aksaray Ardahan
Ankara Amasya Batman
Antalya Artvin Bingöl
Aydın Bartın Bitlis
Balıkesir Bayburt Diyarbakır
Bilecik Çanakkale (Gökçeada, Bozcaada) Erzurum
Bolu Çankırı Hakkari
Burdur Çorum Iğdır
Bursa Elazığ Kars
Çanakkale Erzincan Mardin
Denizli Gaziantep Muş
Edirne Giresun Siirt
Eskişehir Gümüşhane Şırnak
Hatay İstanbul Tunceli
Isparta Kahramanmaraş Van
Mersin Karabük
İzmir Karaman
Kayseri Kastamonu
Kırklareli Kırıkkale
Kocaeli Kırşehir
Konya Kilis
Kütahya Malatya
Manisa Nevşehir
Muğla Niğde
Sakarya Ordu
Tekirdağ Osmaniye
Uşak Rize
Yalova Samsun
Düzce Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Tokat
Trabzon
Yozgat
Zonguldak
(*) 4 yıllık zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan 2'nci hizmet bölgesi illeri.
(**) 3 yıllık zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan 3'üncü hizmet bölgesi illeri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber