Milli Eğitim'in ardından ?Sağlık'ta da üst düzey dönüşüm kapıda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2011 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın teşkilat yasası, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden düzenlendi. Yeni KHK ile MEB'te taşlar yerinden oynarken, benzer bir değişiklik Sağlık Bakanlığı'nda olacak. Bakanlığın Başbakanlığa sunmak üzere son şeklini verdiği Kanun Hükmünde Kararname ile Hıfzıssıhha, Temel Sağlık, Tedavi ve Personel Genel Müdürlükleri kaldırılıyor. Kurumların yerine Türkiye Halk Sağlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Ürünler, Türkiye Kamu Hastane Birlikleri, Türkiye Sağlık Hizmetleri Kurumları kuruluyor.

Sağlık Bakanlığı teşkilat yasa tasarısında önemli değişiklikler yer alıyor. 2003 yılında başlayan dönüşüm programını genişletmek isteyen Bakanlık, yeni kurumları hayata geçirecek. Özellikle kamu hastanelerinin yönetimine ilişkin atılan Kamu Hastane Birlikleri için Kamu Hastane Birlikleri Kurumu hayata geçirilecek. Böylece hastanelerin yönetimi baştan aşağıya yenilenecek. Bakanlığın temel taşları olan genel müdürlükler de tarihe karışacak. Hıfzıssıhha Başkanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Personel Genel Müdürlükleri kaldırılacak. Bu düzenlemelerin ardından kurulacak yeni kurumların her biri kendi personelini kendi alabilme yetkisine sahip olacak.

DENETİMLERDE ZAAF OLACAK ENDİŞESİ

Sağlık Bakanlığı teşkilat yasa tasarısında yapılan en kritik değişikliklerden biri de milyonlarca liralık sağlık yolsuzluklarını ortaya çıkaran Teftiş Kurulu Başkanlığı ile ilgili olacak. Teftiş Kurulu Başkanlığı kaldırılacak, yerine Rehberlik ve Denetim Başkanlığı kurulacak.

Çocuğa AIDS'li kan verme, usulsüz ödeme, tıbbi cihaz, ve ilaç alımında yolsuzluklar, hastanın sağlam böbreğinin alınması gibi olayları ortaya çıkaran müfettişlerin durumları değişecek. Geçen yıl 153 suç duyurusu raporu, 221 inceleme raporu, 80 tazmin raporu hazırlayan ve devletin kasasından 2 milyar liranın çıkmasını önleyen müfettişlerin müşavir ve araştırmacı unvanıyla başka göreve atanacakları belirtiliyor. Yerlerine denetmenler görevlendirileceği kaydediliyor. Sektör temsilcileri bu durumun sağlıktaki yolsuzluklara dönük deneyimli incelemeyi tarihe karıştıracağı endişesi taşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber