Okullar açıldı, çocukların ağız ve diş sağlığını ihmal etmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2011 10:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yeni eğitim-öğretim dönemi başladı, 16 milyon öğrenci ders başı yaptı. Çocuklarının sağlığı için beslenme çantalarını özenle hazırlayan ailelerin ağız ve diş sağlığını imal etmemesi öneriliyor. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, beslenme çantası hazırlanırken ağır ve diş sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Okul çağındaki çocukların diş sağlığı için beslenme çantasında yer alması gerekenleri hatırlatan Kışlaoğlu, kantinlerdeki yeni düzenlemenin önemli olduğunu kaydetti. Kışlaoğlu, "Okullarda gıda satışı konusunda yapılan yasal düzenlemeyle artık kantinlerde gazlı içecek, cips ve kızartma satışı yasaklandı. Bunların yerine öğrenciler süt ve süt ürünleri, taze sıkılmış meyve suları ve tane ile satılan meyvelere teşvik edilecek." diye konuştu.

Diş gelişiminin doğru ilerlemesi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Kışlaoğlu, "Karbonhidrat ağırlıklı beslenme düzenine sahip bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altındadır. Özellikle nişasta, şeker içeren ve yapışkan gıdalar çok tehlikeli. Bunlar diş yüzeyine yapışarak çürük oluşumuna ortam hazırlar." şeklinde konuştu.

VİTAMİN VE KALSİYUMU İHMAL ETMEYİN

Diş sağlığı için tüm vitamin çeşitleri beslenmede yer almalı ve çocuğun aldığı gıdalar mutlaka kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içermelidir. Bu nedenle beslenme çantasında sıkça bulunması gereken gıdaların başında süt ve süt ürünleri geldiğini dile getiren Kışlaoğlu, sütlerin kutuları açılmadığı sürece oda sıcaklığında güvenle saklanabildiğini, yoğurt ve ayranın da sağlıklı seçimler olduğunu vurguladı.

Sebze ve meyvelerin mutlaka beslenme çantasında yer alması gerekmediğini belirten Kışlaoğlu, sandviçin içine domates, salatalık veya yeşilbiber koymanın ya da sebzeli böreği tercih etmenin çocuklar için daha uygun olacağını belirtti. Beslenme çantasında her gün bir meyve bulunması gerektiğini vurgulayan Kışlaoğlu çocuğun yemekten sonra tüketmese de teneffüslerde açlık hissedince meyvesini yiyebileceğini ifade etti. Sebze-meyvelerin doğrandıktan sonra bekletilmesi vitamin kayıplarına yol açtığı için Kışlaoğlu, meyvenin beslenme çantasına tek parça halinde konmasını önerdi.

ATIŞTIRMALIKLAR TEHLİKELİ

Çocukların tükettiği abur cuburlar diş sağlığı için son derece tehlikeli. Özellikle şekerleme, kurutulmuş meyve, tuzlu ve yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, asitli içecekler, cips ve kızartmalar dişlerdeki plakla birleşerek çürüğe neden oluyor. Bu gıdaların mümkün olduğunca az tüketilmesini öneren Kışlaoğlu, çocuğunuzun diş hekimi tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir aşı ya da ilacın henüz geliştirilemediğine işaret eden Kışlaoğlu, ancak çürük sayısını azaltmaya yönelik malzemelerin kullanıldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber