Çelik, özel eğitimin yaygınlaştırılması için düğmeye bastı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2005 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de özel sektörün eğitimdeki payının yüzde 2-2.5'lerde kaldığını, bunun yetersiz olduğunu belirterek, "Türkiye gibi serbest piyasa ekonomisiyle yönetilen bir ülkede bu durum kabul edilebilir değildir" dedi. Milli Eğitim Bakanı Çelik ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Niğde Milletvekili Mehmet Alkatmış, Ankara'nın Macunköy semtinde yaptırılan Özel Pınar İlköğretim Okulu ile Özel Çağlayan Pınar Lisesi'nin açılış törenine katıldı.

Bakan Çelik açılışta, özel eğitim kurumlarının önemine ve bu kurumların devletin üzerindeki eğitim yükünü hafiflettiklerine ilişkin bir konuşma yaptı. Türkiye'de 20 milyon öğrencinin bulunduğunu, bunlardan 14.5 milyonunun ilk ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerden oluştuğunu kaydeden Çelik, bu öğrencilerin eğitimi için özel sektörün yatırımının şart olduğuna işaret etti. Türkiye'de özel öğretim kurumlarında okuyan öğrenci sayısının sadece 250 bin olduğunu, bu rakamın da genel eğitim içinde yüzde 2-2.5'e denk geldiğini belirten Çelik, "Bu da Türkiye gibi serbest piyasa ekonomisiyle yönetilen bir ülkede kabul edilebilir değildir" dedi.

Çelik, özel sektöre yatırım çağrısında bulundu ve iktidar olarak eğitime yatırım teşviki amacıyla vergi muafiyeti öngören bir yasa çıkardıklarını, son olarak da kendisinin yayınladığı bir genelgeyle daha kolay özel eğitim kurumu açılması için düzenlemeler gerçekleştirdiğini söyledi. Çelik eğitim konusunda devletin, özel sektörün ve vakıflarla derneklerden oluşan üçüncü sektörün işbirliğinin şart olduğunu belirterek, "Devlet, özel sektör, vakıflar ve dernekler el ele verirse eğitim problemi gündemimizden çıkacaktır" dedi. Yönetimin merkezden yapılmasına son verdiklerini reform olarak niteleyen Çelik, "Artık minare gölgesi, davul tozu gibi gerekçeler tarihe gömüyoruz. Merkezden yönetime son veriyoruz. Özel eğitimde okuyan öğrencilerin devletin ayıracağı kaynak, devlet okullarında okutulmakta olan öğrencilere ders araç gereci, bina gibi yansıyacak" diye konuştu.

İçişleri Bakanı Aksu ise hükümet olarak eğitime öncelik verdiklerini, bu doğrultuda son iki yıl bütçeden en fazla payı eğitime ayırdıklarını söyledi. Aksu, "Yatırımların en hayırlısı insana yapılandır, milli eğitime yapılan yatırımda insana yapılan yatırımdır" değerlendirmesinde bulundu. Konuşmaların ardından iki Bakan okulu gezerek bahçesine fidan dikti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber