Bulaşıcı hastalıklar için çocuğun doktor kontrolünü ihmal etmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2011 12:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocuğun genel sağlık durumunun iyileştirilmesiyle bir çok hastalığa maruz kalınması riski azaltılabiliyor. Bunun, aşılarının yapılması, düzenli doktor kontrolleri, iyi beslenme ve genel hijyen kurallarına uyarak sağlanabileceğini belirten uzmanlar, çocuğun bulaşıcı hastalığı olan kişilerle temasının engellenmesinin önemli olduğunu belirtiyor.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocuklar için büyük risk oluşturan suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıklara karşı ebeveynlerin duyarlı olması gerektiğini kaydetti. Daha çok kış aylarında görülen hastalığın tüm mevsimlerde görülebileceğini anlatan Uzm. Dr. İsmail Özcan, ?Çoğu kişi bu hastalığı çocukluk döneminde geçirir. Oldukça bulaşıcıdır. Etkeni bir virüstür. Damlacıklar yoluyla havadan bulaşır. Bulaşıcılık süresi alttaki lezyonlar kabuk tutana kadar devam eder. Kuluçka dönemi 14-16 gün kadardır. Mikrop bulaştıktan sonra, ilk bulgular hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ve kaşıntıdır. Kısa süre içerisinde özellikle yüzden ve saçlı deriden başlayan, önce kırmızı leke şeklinde olup sonradan sivilceye dönüşen ortası sulu vesiküller belirir ve vücuda yayılır. Tanının doğrulanması için doktorun görmesi gerekir. Ateş için aspirin verilmez, ateş düşürücüler verilmelidir. Aşıyla korunulabilen bir hastalıktır, 12 aydan büyük çocuklara aşı yapılmalıdır.? dedi.

Yine kış aylarında görülen Kızamık hastalığı hakkında da bilgi veren Dr. İsmail Özcan, aşılanmamış herkesin hastalık riski taşıyabileceğini kaydetti. Hastalığın, vücuttaki döküntüler başlamadan 2 gün önce ve döküntüden 4 gün sonrasına kadar bulaşıcı döneminin devam ettiğine dikkat çeken Dr. Özcan, ?Kuluçka dönemi 8-12 gün kadardır. Döküntü öncesinde 1-2 gün süreyle ateş, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve kuru öksürük görülür, bazen ishal olabilir. Ağız içinde yanakların iç kısmında küçük beyaz lekeler (koplik lekeleri) oluşur. Bunun hemen ardından, yüzden başlayan ve vücuda yayılan kırmızı döküntüler görülür. Hastalık, yaklaşık 1 hafta kadar sürer. Tanı için mutlaka doktor kontrolü şarttır. Özellikle komplikasyonları izlemek açısından çocuk yakından takip edilmelidir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber