Aracı ?Ülkücüyüm' diyerek almış, otoparkçıya vermiş

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2011 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milliyet'in aldığı bilgiyere göre, saldırıda kullanılan 06 BS 099 plakalı, Renault Laguna marka araç, bir süre önce bir galeriden satın alındı. Galeriye N.K. adlı kadın tarafından Eylül başında satılan aracı, 13 Eylül'de sahte kimlikle satın alan kişi, kendisini ?ülkücü, vatansever biriyim? diye tanıtarak, pazarlık yaptı ve aracı ruhsatı üzerine geçirmeden aldı. Patlamadan yaklaşık 5 dakika önce Kumrular Caddesi'ne gelen kişi, önceden belirlediği, Namık Kemal İlköğretim Okulu'nun karşısındaki bölgeye yanaşarak, araçtan indi. Acele tavırlarla anahtarını, caddedeki otoparkçıya vererek, ?Sen park et, işim acele? diyen bir kişi, caddeden ayrıldı. Otoparkçının, geri geri yanaşarak park ettiği araba ise yaklaşık 5 dakika sonra patladı. Otoparkçı, kamera görüntülerine yansıyan kişilerin teşhisi ve bu kişileri tanıyıp tanımadığının anlaşılması için gözaltına alındı. Olaydan sonra, Ankara Otogarı'nda tıraş olan ve üzerini değişen bir kişinin tuvalette gözaltına alındığı da iddia edildi. Ancak bu iddia doğrulanmadı.

Çifte eylem önlendi

Terör uzmanları, Siirt Kurtalan'dan İstanbul Haydarpaşa Garı'na giden ve bomba ihbarı üzerine Kırıkkale'de durdurulan Güney Ekspresi'nden çıkan 1 kilogramlık patlayıcının da Ankara Garı'nda patlatılarak, El Kaide tarzı çifte eyleme imza atılmak istendiğini ancak bombanın bulunmasıyla bu eylemin önlendiğini tespit etti. Trendeki bombanın düzenekli olduğu saptandı. Şüpheli 11 kişi gözaltına alındı. 11.45'te Kırıkkale Garı'nda durdurulan trendeki bombanın yaklaşık 1 saat sonra ulaşılacak garda patlatılacağı bildirildi.

TOLGA ŞARDAN TÜRKER KARAPINAR SERTAÇ KOÇ Ankara Fotoğraflar: Yavuz Özden Altan Burgucu

Terör, bu kez, başkent Ankara'nın kalbi Kızılay'ın en hareketli caddelerinden, hergün binlerce kişinin kullandığı, yüzlerce esnafın çalıştığı, binlerce kişinin otobüs, dolmuş ve metroya gitmek için geçtiği Kumrular Caddesi'ni vurdu. Caddeye park edilen araçtaki bombanın patlamasıyla 3 kişi öldü, 10'u ağır 34 kişi yaralandı. Plastik, zaman ayarlı ve parça tesirli olduğu belirlenen bombanın patlaması, Ankara'nın merkeze yakın hemen her yerinden duyulurken, patlamanın meydana geldiği aracın Namık Kemal İlköğretim Okulu'nun tam karşısına park edilmesi, okula başlayan yüzlerce öğrenciye de büyük tehlike yaşattı.

Saldırıyı üstlenen olmadı

Bir süre önce, okulları hedef alacağı yönünde istihbaratlar alınan PKK'nın, terörist Abdullah Öcalan'la avukatlarının görüştürülmemesi, hava operasyonlarının sürdürülmesi ve olası kara harekatı nedeniyle eylemi düzenlediği tahmin edilirken, terör örgütü, geç saatlere kadar saldırıyı üstlenmedi.

PKK'nın, bu eyleme paralel olarak, El Kaide tarzı ikinci bir eylem için Siirt'ten İstanbul'a giden ve öğle saatlerinde Ankara Garı'na ulaşacak olan Güney Ekspresi'ne de 1 kilogramlık bomba yerleştirdiği, bombanın Kırıkkale'de bulunmasıyla eylemin önlenebildiği anlaşıldı.

Uzun süredir bir terör olayının yaşanmadığı Ankara, dün öğle saatlerinde patlayan bombayla sarsıldı. Başkentin insan ve araç trafiğinin en yoğun olduğu, çevresinde Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, yeni Başbakanlık gibi stratejik kurumların bulunduğu Kumrular Sokak'ta saat 11.04'te şiddetli bir patlama oldu.

Tavanı ağaca yapıştı

Park halindeki 06 BS 099 plakalı 1999 model Laguna marka araç şiddetle patladı. Bu aracın patlaması sonucu çevresindeki diğer LPG'li araçlar da yanmaya başladı. Aracın bagajına yerleştirilen bombanın yoğunluğu, aracın ikiye bölünmesine, bir parçasının, ?devlet mahallesi? diye bilinen Şükrü Saracoğlu Mahallesi'ne düşmesine yol açtı. Aracın tavanı da ağaca yapıştı ve itfaiye ekiplerince indirdi.

Yanındaki LPG'li araçlar yandı

Patlamanın etkisiyle bomba yüklü aracın park halinde bulunduğu 39 numaralı apartmanın giriş katındaki Vodafone, Nadir Kuruyemiş ve bir kasap dükkanı çalışanları ile çevreden geçen vatandaşlar ağır yaralandı. Yaralılara ilk müdahale olay yerine gelen polis ve vatandaşların yardımıyla yapıldı. 39 numaralı apartmanda bulunanlar da tahliye edildi.

Güvenlik komedisi

Polis, olayın ardından Kumrular caddesi ve bu caddeye açılan tüm sokakları kapattı. Olay yerine gelen bomba imha uzmanları ve dedektör köpekler, ikinci bir bomba ihtimaline karşı arama yaptı. Bu sırada, caddeye kimse sokulmazken, caddedekilerin dışarı çıkartılmaması şaşkınlık yarattı.

Patlamadan sonra teneffüs

Patlamanın ardından alev alan 6 araç söndürüldü. Patlamanın olduğu 39 numaralı binanın hemen karşısındaki Namık Kemal İlköğretim Okulu'ndaki öğrenciler de tenefüse çıktıkları sırada tahliye edildi. Öğrencilenin patlama sırasında tenefüste olmaması, ölü ve yaralı sayısının armasını önledi.

3 ölü, 10'u ağır, 34 yaralı

Patlamanın etkisiyle yaralanan 34 kişi hastanelere sevk edildi. Yaralılardan 10'unun durumunun ağır olduğu, 3'ünün hayati risklerinin sürdüğü öğrenildi. Ölenlerin, asgari ücretlecep telefonu bayiinde çalışan 22 yaşındaki Mustafa Bingöl ile kuruyemişçide çalışan 18 yaşındaki Orhan Güzel ve Dürdane Beyan olduğu belirlendi.

1 kilometre ötede yaralandı

Patlamanın etkisiyle, caddenin sonunda bulunan Necatibey Caddesi'ndeki Polis Akademisi'nde nöbet tutan bir kadın polis de yaralandı.

Zaman ayarlı, plastik patlayıcı

Patlamanın ardından slogan atan bir genç kız gözaltına alındı. Ancak kısa süre sonra bırakıldı. Polis, çevredeki işyerlerinin güvenlik kamerası kayıtlarına el koydu. Ayrıca metrelerce öteye savrulan araç parçalarını tek tek topladı. Olay yerinde bombanın parça tesirini artırmak için kullandığından şüphelenilen 5-6 kilogram kadar çivi ve bilye gibi metaller bulundu. Olay yerinde kabloların da bulunması üzerine, uzmanlar, bombanın plastik, zaman ayarlı ve parça tesirli olduğu teşhisi yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber