Hastalık raporları yönetmeliği ne zaman çıkacak?
Hastalık raporlarına ilişkin olarak daha önce Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan "Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik" esas alınıyordu. Ancak 5510 sayılı Kanun ile bu yönetmeliğin dayanak maddesi olan 657 sayılı Kanunun 107. maddesi yürürlükten kaldırılmıştı ve SGK'nın çıkardığı bir tebliğ esas alınarak sorunlar çözümlenmeye çalışılmıştı. Ancak, 25 Şubat 2011 tarihli toplu 657 değişikliğinde yeni bir yönetmeliğin çıkarılacağı hüküm altına alınmasına rağmen, 7 aydır bu yönetmelik hala çıkarılamamıştır.
"Raporları Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin" 107 inci maddesinde "Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya resmi sağlık kurulları tarafından verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye ile Dışişleri Bakanlıklarının mütalaaları alınarak Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca düzenlenecek bir yönetmelikle belirtilir." hükmü yer almaktadır.
Bu hükmün dayanağı 657 sayılı Kanunun 107. maddesidir. 107 madde, 5510 sayılı Kanunun 106 maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Diğer taraftan; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 105. maddesi 25.02.2011tarihli ve 27857 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Kanunla değiştiirilmiştir. Yeni düzenleme şu şekildedir:
"Hastalık ve refakat izni
Hastalık raporlarının hangi hallerde, hangi hekimler veya sağlık kurulları tarafından
verileceği ve süreleri ile bu konuya ilişkin diğer hususlar, Sağlık, Maliye
ve Dışişleri Bakanlıkları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun görüşleri alınarak
Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir."
Bu düzenmeler gereğince, hükümde ismi geçen kurumların bir araya gelip, yönetmeliği çıkarması gerekiyordu. Ancak, 7 aya yaklaşan bir zaman geçmesine rağmen hala yönetmelik yayımlanamamıştır.
Memurlar.net'e gelen iletileri incelediğimizde, uygulamadaki boşluğu gören yöneticilerin illerde farklı farklı uygulamalara gittiği görülmektedir. Örneğin, şuan hiçbir belge istenmeden memurlar tedavi kurumlarına gitmekteyken, bazı kurumlarda, hastanaye gidebilmek için amirden onay şartı koşulmaktadır.
Bu bağlamda, uygulama farklılıklarını sonlandırmak amacıyla bir an önce söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe konulması uygun olacaktır.
Öte yandan, düzenleme yapılırken, kötü niyetli memurlar varsayımından hareket edilerek iyi niyetli memurların mağdur edilmemesi ve şuanki kazanılmış durumdan geriye gidilmemesi gerekmektedir.