Milli Emlak denetmenleri memurlaştırmaya tepkili
Milli Emlak'ta neler oluyor?
YILMAZ YILDIZ / GÖZDEN KAÇANLAR
Kamu yönetiminde geçiş süreçleri bazen sıkıntılı olabiliyor. Bakanlıkların yeniden yapılandırılmasında şu ana kadar 5-6 bakanlıkta gerekli düzenlemeler yapıldı.
Örneğin Maliye Bakanlığında vergi incelemesi yapmakta olan vergi denetmenleri, gelirler kontrolörleri, hesap uzmanları ve maliye müfettişleri, "Vergi Müfettişi" unvanı altında tek bir çatıda birleştirildi.
Yine Yetki Kanunu kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığında, Milli Eğitim Bakanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında gerekli düzenlemeler yapıldı. Yapılan tüm düzenlemeler ile denetim ve teftiş birimleri korundu ya da güçlendirildi.
En son gelen bilgilere göre Maliye Bakanlığında yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlanıyor. Bu KHK ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Muhasebat Genel Müdürlüğü yeniden yapılandırılıyor.
Fakat bu yapılandırmanın öncekilerinden bir farkı var; öncekilerde denetim ve teftiş birimleri korunurken, burada tam tersi bir durum söz konusu.
Milli Emlak Kontrolörü, Milli Emlak Denetmeni, Muhasebat Kontrolörü, Muhasebe Denetmeni olarak görev yürütmekte olan denetim elemanlarının (yaklaşık 800 kişi) uzman kadrosuna alınarak memurlaştırılacağı ve denetim birimlerinin tasfiye edileceği belirtiliyor.
Türkiye yüzölçümünün yarıdan fazlasını yöneten, yaklaşık 4 milyon taşınmazı bulunan, 81 il 861 ilçede teşkilatlanması olan Milli Emlak Genel Müdürlüğünün denetimsiz bırakılması anlaşılabilir değil.
Yapılmak istenen düzenleme ile bir denetim boşluğu ve zaafiyet oluşacağı kesin gibi görünüyor.
Yabancıya mülk satışının kolaylaştırılması için çalışmaların yapıldığı, Kanal İstanbul gibi İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere bir çok ilimizde çılgın projelerin hayata geçirilmesinin planlandığı, gayrimenkul sektörünün hareketlendiği bir dönemde böylesine önemli bir kurumun denetim biriminin daha da güçlendirilmesi gerekmez mi?
Bu konuda bizimle düşüncelerini paylaşan Milli Emlak kontrolörleri de şu görüşte:
"Yapılması düşünülen çalışma ile, 'Devletin sizlere ihtiyacı yok. Sizi memur yapacağız' demek inanın çok büyük bir yanlıştır. Yapılan uygulamaların Hükümetimizin politikalarına, adalete, vicdana, hakkaniyete ve hukukun üstünlüğüne sığmayacağını düşünüyor, bunca yıllık emeklerimin ve 800 kişilik bir denetim kadrosunun emeklerinin, çalışmalarının bir düzenleme ile yok edilmek istenmesini büyük bir üzüntü ve şaşkınlık içerisinde karşılıyoruz."