Vekalet ücretleri en fazla 3 yıl emanet hesapta kalacak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2011 11:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VEKALET ÜCRETLERİ EN FAZLA ÜÇ YIL EMANET HESAPTA KALACAK

Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri ve Özel Bütçeli İdarelerde Hukuk Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanun Hükmünde Kararname ile 1389 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılarak emanet hesaplarda sürekli olarak diğer yıllara aktarılan vekalet ücretlerinin üç yılın sonunda bütçeye gelir kaydedileceği hükme bağlanmıştır.

Bu KHK'nın Davalardaki temsilin niteliği ve vekalet ücretine hükmedilmesi ve dağıtımı başlıklı 14 üncü maddesinde bu konudaki esas ve usuller şu şekilde belirlenmiştir:

1- Tahkim usulüne tabi olanlar dahil adli ve idari davalar ile icra dairelerinde idarelerin vekili sıfatıyla hukuk birimi amirleri, muhakemat müdürleri, hukuk müşavirleri ve avukatlar tarafından yapılan takip ve duruşmalar için, bu davaların idareler lehine neticelenmesi halinde, bunlar tarafından temsil ve takip edilen dava ve işlerde ilgili mevzuata göre hükmedilmesi gereken tutar üzerinden idareler lehine vekalet ücreti takdir edilir.

2- İdareler lehine karara bağlanan ve tahsil olunan vekalet ücretleri, hukuk biriminin bağlı olduğu idarenin merkez teşkilatında bir emanet hesabında toplanarak idare hukuk biriminde fiilen görev yapan personele aşağıdaki usul ve sınırlar dahilinde ödenir.

3- Vekalet ücretinin; dava ve icra dosyasını takip eden hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü veya avukata % 55'i, dağıtımın yapıldığı yıl içerisinde altı aydan fazla süreyle hukuk biriminde fiilen görev yapmış olmak şartıyla, hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara % 40'ı, hukuk biriminde görev yapan diğer personele % 5'i eşit olarak ödenir.

4- Ödenecek vekalet ücretinin yıllık tutarı; hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü, avukatlar için (10.000) gösterge, diğerleri için (6.000) gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık brüt tutarının oniki katını geçemez.

5- Yapılacak dağıtım sonunda arta kalan tutar, hukuk biriminde görev yapan ve (b) bendindeki tutarları dolduramayan hukuk birimi amiri, hukuk müşaviri, muhakemat müdürü ve avukatlara ödenir. Bu dağıtım sonunda arta kalan tutar üçüncü bütçe yılı sonunda ilgili idarenin bütçesine gelir kaydedilir.

6- Hizmet satın alınan avukatlara yapılacak ödemeler bu madde kapsamı dışındadır.

Sonuç olarak 1389 sayılı Kanun gereğince dağıtılamayan vekalet ücretleri bir sonraki yıla devrediyor ve bu devir sürekli olarak diğer yıllara aktarılarak devrediliyordu. 659 sayılı KHK ile üç yılın sonunda devredilemeyen vekalet ücretleri ilgili kurumun bütçesine gelir kaydedilmek suretiyle emanet hesapta kalma süresi üç yılla sınırlanmıştır. Bu suretle emanet hesaplarda yıllarca bekletilip de dağıtılamayan vekalet ücretlerinin de akibeti belli olmuştur. Ödenecek vekalet ücretlerinin tutarında ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Vekalet ücretlerinin dağıtımına ilişkin esas ve usulleri düzenleyen yönetmelik ise daha sonra Bakanlar Kurulu Kararıyla düzenlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber