10 Soruda Polis Alımı
Açılacak "Polis Meslek Eğitim Merkezleri" yoluyla 10 polis alınmasına imkan veren 5336 sayılı Kanun, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, her ne kadar medyada, "10 bin polis alınacağı" şeklinde haberleştirilmekte ise de, 2005 yılında alınabilecek en fazla polis sayısı 2 bindir. Polis meslek eğitim merkezlerine girişler seçme sınavı ile olacaktır. Polis alımına ilişkin olarak hazırladığımız 10 soruluk dosya için başlığa tıklayın.
1) Polis alımı nasıl yapılacak?
Polis alımı için Bakanlar Kurulu Kararı ile Polis Eğitim Merkezi açılacaktır. Bu merkezlere giriş ise seçme sınavıyla yapılacaktır.
2) Sınava Kimler Başvurabilecek?
Sınava, en az dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlar girebilecek.
3) Yaş Sınırı var mı?
Yapılacak olan sınava, sınav tarihi itibarıyla 27 yaşından gün almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 29 yaşından gün almamış erkek adaylar katılabilecek...
4) Sınav nasıl yapılacak? KPSS geçerli olacak mı?
İlgili Kanunda seçme sınavı yapılacağı belirtilmekte ve bu sınavdan başarılı olanların altı aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimine alınacağı belirtilmektedir. Bu konuda İçişleri Bakanlığınca bir yönetmelik çıkarılacak olup, bu detaylar yönetmelikte açıklanacaktır.
5) Polis eğitim merkezlerine giren öğrencilerin masraflarını kim karşılayacak?
Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitim-öğretim, parasız yatılı ve üniformalı olup, öğrencilerin iaşe, ibate ve sağlık giderleri ile diğer istihkakları Devletçe karşılanır. Ayrıca, öğrencilere polis meslek yüksek okulu öğrencilerine ödenen miktar kadar harçlık ödenir.
6) Hangi halde öğrencinin polis meslek eğitim merkezi ile ilişiği kesilir?
Polis meslek eğitim merkezlerindeki eğitim-öğretim süresi içerisinde; giriş şartlarını taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, eğitim ve öğretimini başarı ile tamamlayamayanlar, sağlık ve disiplin yönünden polis olamayacağına yetkili kurullarca karar verilenlerin polis meslek eğitim merkezleri ile ilişikleri kesilir. Sağlık veya ölüm dışındaki nedenlerle ilişiği kesilenlerden, ödenen harçlık ve yapılan masraflar kanunî faizi ile birlikte tahsil edilir.
7) Polis meslek eğitimi merkezini başarılı tamamlayan hangi unvanda atanacak?
Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar.
8) Bu şekilde aday polis olarak atananlar kaç yıl nakil isteyemecek?
Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar.
9) Hangi halde öğrenciler kendilerine yapılan masrafı geri ödemekle yükümlü?
Altı yıl boyunca polislik yapmakla görevli olanlar bu süre zarfında memuriyetten çekilmeleri, çekilmiş sayılmaları, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası almaları ve aslî memurluğa atanamayarak ilişiği kesilmeleri halinde mecburi hizmet sürelerinin kalan her yılı için, kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını tazminat olarak ödemek zorundadırlar.
10) 2005 yılında kaç polis alınacak?
2005 yılında bu şekilde, en fazla 2 bin polis alınacak