CMK rötuşu polisi memnun etmedi

Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni CMK'da savcılar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluğa yazılı arama izni verebilecek. Ancak, polis CMK'nın 158, 161, 163 ve 165. maddelerinde de değişiklik istiyor.

Yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda (CMK) yapılan kısmi rötuşu polis yetersiz buldu. Yeni değişiklikle kolluk amirine arama, el koyma ve belgeleri inceleme yetkisi verildi. Savcılar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluğa yazılı arama izni verebilecek. Ancak, polis CMK'nın 158, 161, 163 ve 165. maddelerinde de değişiklik istiyor. Söz konusu bu maddelerde, polisin inisyatifi cumhuriyet savcılarına devrediliyor. Bu maddelerde kolluk görevlilerinin, cumhuriyet savcısının adli olaylara ilişkin sözlü ve yazılı emirlerini yerine getirmesi zorunlu tutuluyor. Savcıya, sözlü veya yazılı emirlerini yerine getirmemeleri halinde, kolluk görevlileri hakkında doğrudan soruşturma yapma yetkisi veriliyor. Yani mesleğe yeni atanmış olan bir savcı, herhangi bir ilin emniyet müdürü ve tüm kolluk amirleri hakkında istediği an soruşturma açabilecek. Bu maddeler polisi kaygılandırıyor.

Yeni CMK'da yer alan "Şikayet ve ihbarı kabul edecek makamlar"la ilgili bu maddelerde, kolluğun inisiyatifi tümüyle yok ediliyor. Yeni CMK'nın 158. maddesine göre, kolluğa yapılan her şikayet kolluk tarafından kabul edilecek. Polisin itiraz ettiği yeni CMK'nın 161. maddesinde ise şu hüküm bulunuyor: "Şikayet ve ihbarı alan veya asayiş ve düzeni sağlama görevi sırasında bir adli olayı haber alan veya bir adli olaya el koyan kolluk makamları, acil ve zorunlu tedbirleri alacak. Sonra durumu derhal cumhuriyet savcısına seri vasıta ile bildirecek. Cumhuriyet savcısından olaya ilişkin aldığı talimat doğrultusunda hareket edecek."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber