'Polisim ama çaresizlikten çadır çaldım, utanayım mı!'

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Kasım 2011 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kenan BUTAKIN

Art arda iki depremle yıkılan Van'da çadır isyanına depremzede vatandaşlardan sonra ilde görevli devlet memurları da katıldı. Yaşadıkları sıkıntıları bir mektupla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ileten polislerden biri ise çadır çalmak zorunda kaldığını itiraf etti...

Van'da meydana gelen depremler, hayatı felç etti. Hasarlı binalara giremeyen vatandaşların sayısının artması, çadır talebine de tavan yaptırdı. Ancak Van'da çadır bulamayan sadece vatandaşlar değil. Devlet memurları da bu zorlu şartlardan şikayetçi. Örneğin kalacak yerleri olmadığını belirtip zor şartlar altında çalıştıklarını söyleyen polis memurları, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne toplu bir şikayet mektubu gönderdi. Van, Erciş ve Muradiye'de görevli yaklaşık 2 bin polis memurunun yaşanan her iki depremin ardından barınma ve zor yaşam koşullarını anlatan mektupta, bir de acı bir itiraf yer aldı. Van merkezde görevli bir polis memuru, kendilerine çadır verilmediği için çadır çalmak zorunda kaldığını itiraf etti. ?Çalmak' yerine ?almak' kelimesini kullanan polis memuru dışında kadın polisler de barınma, tuvalet ve duş sorunu nedeniyle isyan etti.

Ne arayan var ne soran

Van Merkezde görevli evli polis memuru: ?Van merkezde görev yapıyorum. Ne ilk depremde ne de ikincisinde arayan soran oldu. İkinci depremden sonra evimiz hasar gördüğü için çadıra çıkmak zorunda kaldık. Çadır dağıtımının yapıldığı özel harekât şubesine gidip benle birlikte 6 arkadaşım için bir çadır istediğimde komiser muavini tarafından neredeyse kovuldum. Peki, ben ne yaptım? Kendi kurumumdan çadır almak zorunda kaldım. Maalesef acı ama gerçek bu! Yaptığımdan utanayım mı yoksa 6 arkadaşım gibi yüzlerce olan mağdur polisleri bu hale düşürenler mi utansın bilemiyorum. ?

Tuvalet ve duş alacak yer yok

Van Çevik Kuvvette görevli kadın polis memuru: ?Deprem olalı neredeyse üç hafta oldu, iki gün öncesine kadar, kumanya verilmiyordu. Aş evlerinden yemek yok polise, valiliğin talimatıymış. Polise ilgi alaka yok, karakolların hali çok kötü. Barınma en büyük sorun, duş alacak yerler yok, bayan tuvaleti yok, seyyar tuvalet yok, çadır kentte polisler kalamıyor, polis ancak öldüğünde mi kıymet bilinecek.?

Eşlerimiz arabalarda ısınıyor

Van Erciş'te görevli evli polis memuru: ?Ne evimiz kaldı ne kullanacak eşyamız. Sesimizi duyuramıyoruz. Depremin ilk gününden beri canla başla çalıştık çalışmaya devam ediyoruz. Lojmanlar harap durumda. İstirahat edemiyoruz. Ne psikoloji kaldı ne de dayanacak güç. Maddi sıkıntılarımız başladı. Şimdi kar yağıyor eşlerimiz arabalarda ısınmaya çalışıyor biz görevdeyiz biri bizi duysun artık.?

Lojmanda 8 kişi kalıyoruz

Van Muradiye'de görevli polis memuru: ?Emniyetin burada sobalı bekâr lojmanları var. Çok eski yapılar. İki artı bir olan bir evde 7-8 kişi kalmaya çalışıyoruz. Yeme içmeyi dışarıdan kendi bütçemizden kısıtlı imkânlarla sağlıyoruz. Arayıp görev dışında nasılsınız bir hasarınız var mı diyen az insan oldu. Ancak görev için aranıyoruz. Herkesin morali sıfırın altında. Artçılar devam ediyor ama şiddetli oluyor. O nedenle kimse evine giremiyor. Zaten eşyasını düşünen yok. Bunlar Muradiye'nin genel sorunu.?

Sağlık çalışanları perişan

Sağlık-Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin: ?Van'da 3 bin 200 sağlık çalışanı var. 400'ü de doktor. Bu kişilerin yüzde 90'ını Van'da depremzedelere hizmet ediyor. Ayrıca geçici görevlendirme ve gönüllü olarak da gelenler var. Bu kişilerin tamamına yakını çadırlarda kalıyor. Bazıları da sahra hastanesi çadırlarında kalmaya gayret ediyor. Çok küçük bir kısmı da tek katlı evi olanların yanında kalıyor. Ne yazık ki uygun yaşam şartları yok. Ben bile 5.6'lık depremden sonra bir kez yüzümü yıkayabildim. Duş imkânımız yok. Perişan bir haldeyiz. Sağlık çalışanları fedakârlıklarına rağmen çaresiz kalıyor.?

Öğretmenler de çadırda kalıyor

Türk Eğitim Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız: ?Van ve Erciş'te yaklaşık 5 bin öğretmen var. Yüzde 80'ini Van dışından gelenler oluşturuyor. Eğitim dönemi 5 Aralık'ta başlayacak. Dışarıdan gelen 4 bin öğretmen kalacak yer olmadığı için memleketlerine gitti. Vanlı öğretmenler ise çadırlarda kalıyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den gelip eğitime başlayacak öğretmenler için konteynırlar talep ettik. Kendisi bize öğretmenler için yerleşim kampları düzenleneceğini söyledi.?

ÖĞRETİM ÜYELERİ KENTTE KALIYOR

Van'dayız, ayaktayız

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğretim üyelerinin kader birlikteliği için Van'da kalmaya karar verdiğini söyledi: ?Depremden dolayı ?Gideyim' diyen öğretim üyesiyle muhatap olmadım. Öğretim üyelerimin öteden beri kadirşinaslığına güveniyorum. Daha önce gitmek isteyen birkaç arkadaşımdan, depremden sonra ?Hocam buradayız, dimdik ayaktayız, yanınızdayız' diyenler oldu. Felaketler, afetler, kader birlikteliğinin daha güçlü olması gereken zamanlardır. Kader birlikteliği yaptık.

YÖK: Prefabrik yapacağız

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Van'daki öğrencilerin deprem nedeniyle şehri terk etmelerinin çeşitli sakıncalar doğuracağını belirterek, ?Gerekirse prefabrik inşaatlar yaparak öğrencilerimiz ve öğretim görevlilerimizi Van'da tutacağız? dedi.

Başbakan kızmıştı

Başbakan Erdoğan, Cuma gittiği Van'da bazı memurların şehirden tayin isteklerine sert çıkmış ve ?Öğretim üyeleri, memurlar, bizden Van'ı ?terk etme' gibi bir şey istemesin. Eğer öğretim üyeliğini bırakacaksa bilemem. Ama bir başka devlet üniversitesine gideyim' diye bir şey bekliyorsa kusura bakmasın müsaade etmeyiz? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber