TKDK kapasitesini aşan bir işe yelteniyor... Bu ısrar neden acaba?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Kasım 2011 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, alacağı uzman personel için duyuruya çıkmış ve bu duyuruya 6 bin 500 aday başvurmuş ve bu kişiler yazılı sınava alınmıştır. Sınav sırasında yaşanan aksaklıklardan dolayı sınav iptal edilmiştir.

TKDK yaptığı açıklamada, Hacettepe Üniversitesini suçlamıştır. Oysaki bu sınavın soruları TKDK tarafından hazırlanmıştır. Sınavın matbaada basılma ve üniversiteye ulaştırılma görevi de TKDK'na aittir. Hacettepe Üniversitesinden sadece sınıf kiralanmış ve gözetmen tahsisi istenmiştir. Gözetmenlerin hatalı davranışları olabilir ama esas sorun, matbaa'da yaşanmıştır. Bir çok ziyaretçimiz, soru güvenliğinin sağlanmasının çok ciddi bir iş olduğunu, TKDK'nun bu tür bir alt yapısı olmadığını belirtmektedirki, bu çok haklı bir gerekçedir.

Kurumun, bu derece büyük katılımlı bir sınavı kendisi yapmak istemesi, ve sözlü sınavı dahi gerekli görmemesi, yazılı sınav sorularının sızdırılabileceği şüphesini doğurmaktadır. Zira sözlü sınavın, sesli ve görüntülü kayıt zorunluluğundan dolayı iptal imkanı bulunmaktadır. Ancak yazılı bir sınavın eğer sızdırma kısmı ispat edilemez ise mahkemede iptal edilmesi mümkün değildir.

Etik ilkelere dair yönetmeliğin 10. maddesinde "Kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar." hükmü yer almaktadır. TKDK, herhangi bir tecrübesi olmayan bir konuda, ısrarcı olmakta ve çok bir organizasyonun sorumluluğu altına girmektedir. MEB ve ÖSYM'nin veya Anadolu Üniversitesinin uzun yıllara dayanan birikiminin kendisinde olduğunu düşünmektedir. Bu husus etik ilkelere aykırıdır. Kurum yöneticilerinin Etik Kurulu Başkanlığına şikayet edilmesi gerekmektedir.

TKDK yeni sınavı, 4 Aralıkta tekrar edeceğini açıklamış ve bu kez sınavı Gazi Üniversitesinde yapacağını duyurmuştur. Ancak, bu sınavın nerede yapılacağından ziyade,

1- Sınav sorularını hazırlayacak kurum personelinin bu soruları sızdırmaması için ne tür tedbirler alındığı,

2- Matbaada basılacak soruların hangi matbaada basılacağı, bu matbanın güvenliğinin nasıl sağlanacağı,

çok daha önemlidir.

Bu bağlamda, TKDK herhangi bir tecrübesinin mümkün olamayacağı sınav konusunda tüm işlemleri MEB veya Anadolu Üniversitesine devir etmelidir. Aksi haldeadalet ilkesine zarar verecek, kamunun ciddiyetini zedeleyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber