DES, 8 yıllık kesintisiz eğitimin kaldırılmasını istedi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2011 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) kesintisiz eğitimin kaldırılmasını istedi. 28 Şubat sürecinde dayatılan 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının meslek eğitimini yok olma noktasına getirdiği belirtilen açıklamada, pedagojik olarak büyük sakıncalar oluşturan kesintisiz eğitimin kaldırılması istendi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen "Türkiye'de Mesleki Eğitimin Durumu ve Geleceği" adlı yuvarlak masa toplantısının moderatörü olarak sonuç önerisini kamuoyuna açıklayan DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, 13 yıl önce, 28 Şubat sürecinde dayatılan 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasının meslek eğitimini yok olma noktasına getirdiğini ve pedagojik olarak büyük sakıncalar oluşturduğunu savunarak, kesintisiz eğitimin kaldırılmasını istedi.

"BEDENSEL VE BİLİŞSEL FARKLILIKLAR BULUNAN ÇOCUKLAR BİRBİRİNDEN AYRILMALI"

Sendika olarak, 18. Milli Eğitim Şurası'nda, sekiz yıllık zorunlu kesintisiz temel eğitimin "kademeli" hale getirilmesine ilişkin öneri sunduklarını, bazı sendikaların ve üyelerin de desteğiyle önerilerinin oy çokluğuyla şura kararı haline geldiğini söyleyen Avcı, "Anaokulu dahil, bir ila dördüncü sınıfların eğitimin birinci kademesinde, beş ila sekizinci sınıfların eğitimin ikinci kademesinde okuyacağı sistem hem psikolojik hem de pedagojik olarak uygulanması gerekiyor. Bedensel olarak gelişmiş 15 16 yaşındaki çocuklar, 6-7 yaşındaki çocuklara koridorlarda, bahçede, kantinde şiddet uygulayabiliyor. Önerimizdeki amaçlardan birisi de aralarında büyük bedensel ve bilişsel farklılıklar bulunan bu çocukları birbirinden ayırmaktır." dedi.

"15 YAŞINDA MESLEK ÖĞRENİLMEZ"

15 bin dolayında yeni bir yönetici kadrosu israfı yaratmamak için birinci ve ikinci kademe binalarının birbirinden ayrı fakat tek müdüre bağlı ve her binadan sorumlu müdür yardımcılarının görevlendirilmesi şeklinde bir yönetim sisteminin getirilmesini öneren Gürkan Avcı, "Kesintisiz eğitim, çocuklarımızın sosyal, duygusal, psikolojik gelişimlerine zarar verdiği gibi yetenek ve kişilik gelişimleri yanı sıra akademik ve mesleki eğitimlerini de olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı. Dünyanın hiçbir yerinde mesleki eğitime 15 ? 16 yaşlarında başlanılmadığını, mesleki eğitimde erken yaşın esas olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, "Gençlerimizin mesleki eğitimde daha başarılı olması için, meslek liselerinin gelişmesi için ve ekonomik açıdan işletmelerin nitelikli eleman bulmasını kolaylaştırmak için 8 yıllık kesintisiz eğitimin kaldırılması gerekiyor." dedi.

"MİLLİ EĞİTİM OTOMATİK PİLOTTAN TAMAMEN KURTULMALI"

Avcı, kademeli eğitimin öğrencilerin mutluluk ve başarısını artıracağını, eğitimde tek tip öğrenci yetiştirme sistemsizliğinden kurtaracağını, eğitim sisteminde verimliliği getireceğini, akademik eğitimde uzmanlaşmanın önünü açacağını kaydederek, "Bugün eğitim sistemimizin temel sorunlarından birisi haline gelen dershane zorunluluğunun, özel derslerin ve kursların kademeli eğitime geçilmesi durumunda azalacağını düşünüyoruz. Milli eğitim sisteminde önemli reformlar ve başarılı yenilikler gerçekleştirerek milli eğitimi hantallıktan ve otomatik pilottan kurtaran Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in milyonlarca çocuğumuzun geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir konuda adım atmasını ve eğitim tarihimizi 13 yıllık hatadan ve baskıcı uygulamadan kurtarmasını bekliyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber