ÖSYM'nin sınavlar için hizmet alım esasları belirlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2011 09:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının Sınav Hizmetlerine Yönelik Mal ve Hizmet Alımları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle, ÖSYM'nin sınav, ölçme, değerlendirme ve yerleştirme hizmetlerini yerine getirirken, gerçek kişiler, kamu tüzel kişileri veya özel hukuk tüzel kişilerinden, sınav hizmetleriyle sınırlı olmak üzere, ihtiyaç duyduğu aşamalarda; soru hazırlama, donanım ve yazılım olarak bilgisayar ve iletişim altyapısı, baskı, paketleme, taşıma, dağıtım, güvenlik, iş gücü hizmet ve mal alımlarına ilişkin usul ve esasları belirlendi.

ÖSYM, yönetmeliğe göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, idare menfaatlerinin gözetilmesi ve korunmasını, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlayacak.

Ancak sınavlarda güvenlik veya gizlilik gerektiren ihtiyaçların karşılanmasında; güvenlik veya gizliliğin gerektirdiği hususlar da dikkate alınacak.

Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal ve hizmet alımları bir arada ihale edilmeyecek. Ödeneği olmayan işler için ihaleye çıkılacak.

Alım, ihale, muayene ve kabul işleri, ihale yetkilisince oluşturulacak komisyonlar eliyle yürütülecek.

Soru hazırlama ihtiyacının gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet alımı suretiyle karşılanması, yönetmelik esasları uyarınca gerçekleştirilecek.

Mal veya hizmet alımları ihalelerinde açık ihale, belli istekliler arasında ihale, pazarlık usullerinden biri uygulanacak. Açık ihale ve belli istekliler arasında ihale usullerinde ilan yapılması zorunlu olurken, diğerleri için zorunlu olmayacak.

-Yurt dışından temin-

ÖSYM, bazı hallerde ihtiyaçlarını ilan yapmaksızın, komisyon kurmaksızın ve teminat almaksızın piyasadan doğrudan temin edebilecek.

İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi; sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili özel bir hakka sahip olması; mevcut mal, ekipman, teknoloji veya hizmetlerle uyumun ve standardizasyonun sağlanması için, beş yılı aşmamak üzere ihtiyaç duyulan orijinal yedek parça, ek malzeme veya bakım, onarım, revizyon, teknik destek ve hizmetlerin ilk alım yapılan gerçek veya tüzel kişiden temin edilmesi; 4734 sayılı Kanun'da belirlenen limitin on katını aşmayan sınavlarla sınırlı mal veya hizmet alımları; doğrudan ithaline gerek görülen mal, malzeme ve cihazlar ile yurt içinde imali henüz gerçekleşmemiş olan malzeme ve cihazlar, gerekli fiyat araştırmaları yapılmak suretiyle doğrudan yurt dışından temin edilebilecek.

Yurt dışından alımlarda; yürürlükteki ithalat ve gümrük mevzuatı, navlun, sigorta maliyetleri için uygun taşıma aracının tespiti gibi hususlar dikkate alınarak toplam maliyet tutarı yönünden değerlendirme yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal veya hizmetler, bu kuruluşlarla fiyat ve diğer şartlarda anlaşma yapılarak temin edilebilecek.

Sözleşme süreci ile ilgili olarak sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan mücbir sebepler ise doğal afetler, kanuni grev, genel salgın hastalık, kısmi veya genel seferberlik ilanı ile gerektiğinde ÖSYM tarafından belirlenecek benzeri diğer haller olarak belirlendi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale edileceği yazılı olarak duyurulmuş veya ilan edilmiş olan işler, ÖSYM'nin tabi olduğu ihale mevzuatı hükümlerine göre sonuçlandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber