Toplu sözleşme dediler 15 aydır beklemedeler
15 Ağustos'ta memur maaşının belirlendiği toplu görüşme, 12 Eylül referandumu ile toplu sözleşmeye dönüştürüleceği için bu tarihte yapılmadı. Kurulun gündeminde bulunan yasa TBMM'ye gönderilmeyince memurlar toplu sözleşmeye 15 aydır oturamadı
CAHİT SARAÇOĞLU
KESK'e bağlı memur sendikaları eyleme başladılar. Toplu sözleşme yasası Bakanlar Kurulu'nu sunulmuş durumda ancak, bir türlü görüşülüp TBMM'ye sevk edilmiyor. Memurlar toplu görüşmeyi her yıl Ağustos'un 15'inde yaparlardı. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "toplu sözleşme yasası çıkacak, yeni yasayı mı beklersiniz, yoksa toplu görüşmeye göre mi görüşmelere geçelim" önerisine memur sendikaları referandumda anayasa değişikliği ile getirilen toplu sözleşmeden yana oldukları için toplu sözleşmeyi tercih ettiler. TBMM Genel Kurulu'nda memur katsayılarında herhangi bir artışın olmadığı hatırlatması yapılırken, memurlarla toplu sözleşmenin yapılmaması gerekçe gösteriliyor. Ancak yasa bir türlü TBMM'ye gönderilemediği için 15 aydır memurlar toplu sözleşmeye oturamıyor. Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme hakkının 12 Eylül 2010 referandumu ile verildiği halde yasanın 15 aydır çıkmadığını, buna karşın şike yasasının bir ayda iki kez çıktığını belirterek, "Gelinen noktadan memnun değiliz" dedi. Gündoğdu, "53. madde toplu sözleşme hakkını veriyor, Bundan açış yok" şeklinde konuştu.
Umutları Başbakan Erdoğan'da
Toplu sözleşmeyi sağlayacak Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda yapılacak değişiklik taslağında, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun yapısıyla ilgili de sıkıntıların olduğunu ifade eden Gündoğdu, Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunarak, "Yasamız sizi bekliyor, buna el atmalısınız. 2,5 milyon memur, milyonlarca da emekli 12 Eylül referandumunda yüzde 58'le 'evet'le gerçekleştirdiğimiz anayasanın 53 ve 128. maddelerindeki değişikliğin TBMM'de gereğinin yapılmasını bekliyor" dedi.