Türk tıbbının zaferi
Kalp ameliyatı sonrası akciğerlerinde su biriken Zafer Avcı'ya, elleriyle ?açık kalp masajı' yapan Türk doktorlar, genç işadamını 72 saat boyunca akciğer cihazına bağlayarak kurtardı.
İSTANBUL
Özlem Yurtçu
TEKSTİL ihracatı yapan 41 yaşındaki işadamı Zafer Avcı geçtiğimiz ekim ayında özel bir hastanede yaptırdığı kontrolleri sırasında vücudunda ?saatli bomba? taşığıdığını öğrendi. Kalpten beyne giden şah damarında 6.5 santimetre çapında bir anevrizma (baloncuk) ve aort kapağında yetmezlik vardı. Acilen ameliyat olması gerekiyordu, aksi taktirde yaşamını yitirebilirdi. 2008 yılında 2 milyon 400 bin euro'ya mal olan ?Türkiye'nin en pahalı yatı?nı imal ettirerek gündeme gelen işadamı Muzaffer Avcı'nın da kardeşi olan Zafer Avcı, ABD'deki ünlü kalp merkezleri de dahil pek çok hastaneyi araştırdı ve sonunda Koşuyolu Kalp Hastanesi'ni tercih etti. Avcı yaklaşık 1.5 ay önce, 3 saat süren açık kalp ameliyatına alındı. Ameliyat sırasında kalbin devre dışı bırakılması gerekiyordu ve bu nedenle Zafer Bey kalp akciğer pompasına bağlandı. Ameliyat sorunsuz geçti.
Akciğerleri 3 gün devre dışı kaldı
Yoğun bakıma alınan genç işadamı, normal odaya çıkarılacağı gün aniden fenalaştı. O anda kontrol için yanında bulunan doktoru Prof. Mete Alp, hastasının, nadir görülen bir ameliyat sonrası reaksiyon olan ?pomp poising (pompa zehirlenmesi)? tablosuna girdiğini anladı. Avcı'nın göğsü yeniden açıldı, Prof. Dr. Alp ve ekibi, hastanın o an duran kalbine elle masaj yaparak onu hayatta tutmayı başardı. Ancak Avcı'nın akciğerleri sıvıyla dolmuştu ve oksijeni vücuda taşıyamıyordu. Avcı, kalp nakli sırasında hastayı hayatta tutmak için de kullanılan kalp-akciğer cihazı ECMO'ya bağlandı. Tam 3 gün boyunca Avcı'nın akciğerleri yerine ECMO nefes aldı. 72 saat sonra normale dönmeye başlayan işadamı, birkaç gün sonra da durumunun düzelmesiyle yoğun bakımdan çıkarıldı ve daha sonra da taburcu oldu.
Uluslararası kongrelerde sunulacak
ZAFER Avcı'yı hayata bağlayan doktorlar, şimdi mucize hastayla ilgili bir makale hazırlıyor. Prof. Dr. Mete Alp ?Zamanında müdahale ve tecrübeli ekip sayesinde Zafer Bey'i yaşatmayı başardık. Pompa zehirlenmesiyle oluşan ?ıslak akciğer' dediğimiz tabloda hastanın ciğerleri suyla dolar. Mecburen ECMO'ya bağlarız ciğerleri devre dışı bırakmak için. Ancak bu kritik tabloları atlatıp hayatta kalabilen hasta sayısı da çok değil. Dünyanın en iyi kalp merkezlerinde de pompa zehirlenmesi ve ıslak akciğer sendromu sonrası ECMO ile hastayı yaşatma başarısı yüzde 1-2'dir? dedi. Hayata tutunmayı başaran Zafer Avcı ?Türkiye tıp konusunda dünyayla yarışabilecek konumda? diye konuştu.