Çocuk ıslah evlerinde 'gardiyan ağabey' formülü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ocak 2012 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞULE DAĞLI

Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, çocuk mahkûmlar için 'gardiyan ağabey' formülü geliştirdi. UNICEF'in desteklediği projede infaz koruma memurları, kahvaltıdan yatma saatine kadar çocuklarla zaman geçiriyor. Ekip lideri, 'ağabey' rolü üstlenerek hem cezaevi şartlarını iyileştirmeye hem de çocukları sosyal hayata adapte etmeye çalışıyor.Halk arasında 'gardiyan' olarak bilinen infaz koruma memurları, çocuk mahkûmlar için koğuşlara girdi. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, UNICEF işbirliğiyle küçük mahkûmlara tutsaklıklarını unutturacak 'ARDEF' isimli proje geliştirdi. Koruma memurlarının sabah kahvaltısından yatma saatine kadar çocuklarla birlikte olduğu projede cezaevi, aktivite ve eğitimlerle dışarıdan farksız hale getiriliyor. Ekip lideri, 'ağabey' rolü üstlenerek sosyal hayata daha sağlıklı adapte olmalarını sağlıyor.

Projenin uygulandığı Maltepe Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda 36 koğuşun 21'inde ekip lideri olarak infaz koruma memuru bulunuyor. Memur Burak Karaca, güne çocuklarla yaptığı kahvaltıyla başlıyor. Her çocuğu, kendisi için ayrı olarak belirlenmiş kurs ve eğitimlere yönlendiren ekip lideri, öğlen yemeğinde yine çocuklarla buluşuyor. Çocuklar da Burak ağabeylerini çok sevdiklerini dile getirerek "Dışarıda görmediğimiz ilgiyi buradaki abi ve ablalarımızdan görüyoruz." diyor.

Kurum Müdürü Naci Yıldız da 'ARDEF ve geliştirilen birçok proje ile cezaevlerinde büyük değişiklik yaşandığını belirtiyor. Cezaevi bünyesinde 15 çeşit kurs olduğunu söyleyen Yıldız, çocuk cezaevinin diğerlerinden en büyük farkının, burada çocukların cezaevinde olduğu hissinin en aza indirilmesi olduğunu söylüyor.

Kurum psikoloğu Gülçin Şenyuva ise cezaevindeki çocukların yüzde 10'unun ailesinin ziyarete gelmediğini ve birçoğunun evsiz olduğunu ifade ediyor. Bu nedenle çocuklarla birebir ilgilenilmesinin son derece önemli olduğuna değinen Şenyuva, "Çıkardığımız risk ve ihtiyaç analiziyle çocuğun röntgeni çekerek, ona özel bir yol haritası çıkarıyoruz. Ve sonrasında çocukların kişiliğine göre özel eğitim ve iyileştirme programı hazırlıyoruz." diye konuşuyor. Şenyuva'nın verdiği bilgiye göre projenin bir sonraki hedefi ise grup koçlarının 3 vardiya şeklinde 24 saat çocuklarla olması.

Kısa adı ARDEF olan 'Yasalarla İhtilafa Düşen Çocuk ve Ergenler için Araştırma ve Değerlendirme Formu', pilot olarak Ankara, Antalya ve Maltepe Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz kurumlarında 3 yıl önce uygulanmaya başlandı. Proje kapsamında infaz koruma memurlarının yanı sıra çocukların ailelerine de eğitim verildi.

En büyük isteği umre

M.T. 17 yaşında bir tutuklu. Cezaevinde hayatların nasıl değiştiğine örnek bir hikâye onun yaşadıkları. Küçük yaşta suça itilen M.T., 1,5 ay gibi kısa bir sürede Kur'an'ı hatmetti. Şimdi en büyük isteği umreye gitmek. 'Bir insan neden suç işlemez?' sorusuna verdiği cevap ise düşündürücü: "Allah'tan korktuğu için." Hocaları sayesinde neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğrendiklerini söyleyen M.T., "İçimizde eğer yeterince Allah korkusu olsaydı biz zaten buralarda olmazdık." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber