Engellilere ait 'Parmak İzi Veri Bankası' oluşturulacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2012 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından zihinsel engellilerin gönüllü parmak izlerinin alınmasıyla oluşturulacak 'Parmak İzi Veri Bankası' projesinin tanıtımı yapıldı.

Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği koordinesinde Olay yeri İnceleme ve Parmak izi Şube Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından planlanan zihinsel engelli vatandaşların gönüllü parmak izlerinin alınmasıyla oluşturulacak veri bankası projesinin tanıtımı için ilgili resmi ve özel tüm kurumların katılımıyla geniş katılımlı tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Proje ile kaybolma, kaçırılma, kaçma veya meydana gelebilecek çeşitli olaylarda zihinsel engelli vatandaşlara ve yakınlarına kolay ve hızlı bir şekilde ulaşılması hedefleniyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Emniyet Müdür Yardımcısı 2. Sınıf Emniyet Müdürü Seydali Atik, projenin amacını ve neden ihtiyaç duyulduğuna dair düşüncelerini ifade etti. Daha sonra Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Emniyet Amiri Ufuktan Yıldız, kaybolan, kaçan, kaçırılan veya başka bir şekilde kolluk kuvvetlerine bildirilen zihinsel engelli vatandaşlarımızın bulunduklarında, kendilerini ifade edememelerinden dolayı polis ve jandarmanın ailelere ulaşmakta ya da kimlik tespiti yapmakta zorlandığından bahsetti.

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'nde görevli Komiser Halil Yiğit ise ?Parmak izinin her kişiye göre karakteristiği vardır. Sağlıklı olan her insanın potansiyel engelli adayıdır. Herkesin gönüllü olarak parmak izi vermesi gerekiyor. Bu bir vatandaşlık görevi olarak algılanmalıdır. Bu projede zihinsel engelli vatandaşlarımızın veli veya vasilerine ulaşılarak onların rızaları doğrultusunda parmak izlerinin alınması sağlanacaktır. Emniyet Teşkilatı bünyesinde oluşturulacak bu veri bankası sayesinde muhtemel kayıp vakalarında bulunan engellilerin kimliklerinin tespiti konusunda büyük kolaylıklar sağlanacaktır. Böylece ailelerine ulaşmak daha hızlı olacak ve mağduriyetler en aza indirilecektir. Onları mağdur etmemek için emniyet birimine gelmelerine gerek olmadan, biz onların kapısına kadar gideceğiz. Bu herkesin kazanacağı projede sizlerin desteği çok önemlidir. ? dedi.

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hakkı Seçilmiş de parmak izi alma yetkisinin 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'ndan alındığını, buna göre polisin, yine aynı kanunun ilgili maddesindeki düzenlemeyle gönüllülük esasıyla idari parmak izi alabileceğini ve bunun adli parmak iziyle aynı olmadığını dile getirdi.

Tanıtımlardan sonra karşılıklı fikir alışverişi yapılarak eksik kalan konularla ilgili tamamlayıcı bilgiler paylaşıldı.

Toplantının sonunda ise İl Emniyet Müdür Yardımcısı Atik, benzer durumda olan vatandaşlarla karşılaşılması halinde bu durumdan haberdar edilmelerini, gönüllülük yönünde rıza göstermeleri halinde gerekli işbirliğinin sağlanmasına yönelik Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'nde iletişim bilgileri verilen emniyet yetkilileriyle temasa geçmelerini istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber