Başka bir kuruma geçişte işlem basamakları
Bir çok memurlar.net üyesi zaman zaman, başka bir kuruma naklen geçişin nasıl olacağı konusunda soru yöneltmektedir. Bu husus, 657 sayılı Kanunda veya başka bir yönetmelikte tek tek yazmamaktadır. Bu nedenle, bu soruya özel bir bilgilendirme yapmak uygun olacaktır. İşlem basamaklarının ne olduğu hakkında bilgi için tıklayınız.
1- Aşağıdaki yazı, A kurumunda memur olarak çalışmakta olan bir memurun, B kurumundaki başka bir memuriyete geçişine ilişkindir. Belediyeden, TSK'dan veya üniversiteden başka bir belediyeye, üniversiteye veya genel bütçeli kurumlara nakil hakkında da aşağıdaki işlem basamakları uygulanmaktadır.
2- Ancak işlem basamaklarını belirtmeden önce şu hususu vurgulamak gerekmektedir: Bir memur başka bir kurumdaki her unvana naklen atama isteyememektedir. Naklen atama istenilecek unvanın, o kurumun görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliğine uygun olması gerekmektedir. Örneğin memur olarak çalışan bir kişi, mühendislik mezunu olsa dahi, başka bir kurumdaki mühendis kadrosuna naklen atanamaz. Sadece şuan bulunduğu unvanla aynı denkteki diğer unvanlara naklen atama isteyebilir. Aynı denkten neyin anlaşılması gerektiği, geçiş yapılmak istenen kurumun atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yer almaktadır.
İŞLEM BASAMAKLARI
1- Geçiş yapılmak istenen kurumun personel genel müdürlüğüne, naklen geçiş yapılmak istediğine dair bir dilekçeyle başvurulmalıdır (Kurum bu başvuruya olumlu yanıt vermek zorunda değildir. Takdir hakkı vardır. Bu nedenle, kurumun en üst düzey yöneticisine ulaşılmalıdır)
2- Geçiş yapılmak istenen kurum geçişi kabul ederse, bu halde, çalıştığınız kuruma muvafakat sorulacaktır.
3- Çalıştığınız kurumun muvafakat vermesi gerekmektedir. (Muvafakat vermesi zorunlu değildir. Ancak muvafakat verilmeme işleminde hizmet gereklerine uygunluk olmadığı düşünülüyorsa, dava konusu edilebilir)
4- Muvafakat verilirse, yeni kurum atama yapar.
5- Atamayı yapan kurum, çalıştığınız kuruma ilişik kesme yazısı yazar. (İlişik kes yazısına rağmen, kurumlar bu yazıyı da bekletmektedir. Kanunen, "ilişik en geç 15 günde kesilir" diye bir kural bulunmamaktadır)
6- Çalıştığınız kurum, ilişiğinizi keser. Size tebliğ edilir. Siz de tebliğ ettikten sonra, kurumdan ayrılır ve diğer kuruma başlarsınız.