Yabancı hekime Türkiye vizesi/ Video
Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı doktor ve hemşirelerin, diploma denkliği alması ve Türkçe dil barajını aşması gerekiyor...
Sağlık örgütlerinin ağırlıklı olarak tepki gösterdiği yabancı hekimlere Türkiye'nin kapısını açan kanunun yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, diş hekimi, eczacı, ebe ve hasta bakıcılar hariç özel sağlık kuruluşlarında çalışacak tüm yabancı sağlık meslek mensuplarını kapsıyor. Türkiye'deki sağlık örgütlerinin ağırlıklı olarak tepkili olduğu düzenlemenin açıklanan yönetmeliğine göre, yabancı hekimler için gereken koşullar şöyle: ?Diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin onaylanmış ve Bakanlıkça tescillerinin yapılmış olması. Mesleğini icra etmesine kanunen engel hali bulunmaması. Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılı olunması. İlgili mevzuata göre Türkiye'de çalışma ve ikamet izni alınması. Hekimler için zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası.?
SENDİKALAR TEPKİLİ
Sendikalar ise çıkartılan yönetmeliğe tepki göstererek uygulamanın zafiyetlere yol açabileceğini iddia etti. Türkiye'nin genç iş gücünden yararlanması gerektiğini söyleyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, ?Bu ülkede yüzde 10 işsizlikten bahsediliyor. Ülkemizin kendi beyin gücü, gençleri var. Ülkemize dışarından hekim getirilmesi yerine kendi beyin gücümüzden, kendi kültürümüzü, örfümüzü, adetimizi bilen hekimlerin yetiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz? diye konuştu. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de ?Yabancı doktor ve hemşirelerin kontrolü nasıl yapılacak? Bunların ajan ve misyonerlik faaliyet için gelmeyeceğinin garantisini kim verebilecek? Bunu tespit edemezler, Türkiye'ye yarın doktor adı altında bir sürü bu tür insanlar gelebilir? dedi.