Mesleki çalışma içermeyen 4/B'li sağlık personelinin başka bir hastaneye görevlendirmesine iptal kararı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2012 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T. C.
MARDİN
İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2011/374
KARAR NO : 2011/1978

DAVACI : AYŞEGÜL TUNA ' yı Temsilen Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sözü Sendikası

VEKİLİ : A v . İclal GÜNDÜZ

Emniyet Müdürlüğü Karşısı Arif Alper İş Merkezi Kat 4 Yakutiye/ERZURUM

DAVALI : ŞIRNAK VALİLİĞİ / ŞIRNAK

DAVANIN ÖZETİ : Şırnak 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta ve Kontrol Merkezinde 657 sayılı Yasanın 4/B maddesi kapsamında Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapan davacı tarafından, 1 ay süreyle Beytüşşebap Devlet Hastanesi'nde görevlendirilmesine ilişkin Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü'nün 28/12/2010 tarih ve 14546 sayılı işleminin iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Yürürlükteki mevzuata uygun olarak tesis edilen işlemde yetki şekil konu sebep ve maksat yönlerinden hukuka aykırlı ve iptali gerektirir bir hususun bulunmadığı, haksız açılan davanın reddi gerektiği savunulmaktadir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Mardin İdare Mahkemesi ' nce dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü:

Dava, Şırnak 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta ve Kontrol Merkezinde 657 sayılı Yasanın 4/B maddesi kapsamında Acil Tıp Teknisyeni olarak görev yapan davacı tarafından, 1 ay süreyle Beytüşşebap Devlet Hastanesi'nde görevlendirilmesine ilişkin Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü'nün 28/12/2010 tarih ve 14546 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

Her ne kadar mevzuatımızda aynı kurum içinde geçici görevlendirme müessesesi düzenlenmemiş ise de, bir kamu kurumunun görev alanı içinde yer alan bir hizmeti yürütmek amacıyla o hizmetle ilgili konuda uzmanlaşmış kamu görevlilerini kadroları üzerinde kalmak üzere, belli bir süre ile görevlendirmelerinin mümkün olduğu yargı içtihatlarıyla kabul edilmiş bulunmaktadır.

Kamu hizmetinin yürütülmesinde, kamu görevlisinin bir başka yerde geçici görevle görevlendirilmesi olağan bir yöntem olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından zorunluluk bulunması halinde istisnai olarak başvurulabilecek bir müessesedir.

Geçici görevlendirmede, prensip olarak idarenin takdir yetkisi bulunmakla birlikte, bu yetki mutlak ve sınırsız bir yetki olmayıp kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlıdır. Geçici görevlendirme işlemlerinin hukuken geçerli bir nedene dayanması gerektiği ve bu işlemlerin diğer idari işlemler gibi idari yargı mercilerinde hukuksal denetime tabi tutulacağı idare hukukunun bilinen ilkelerindendir.

Dava dosyasının incelenmesinden, davacının, Şırnak 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta ve Kontrol Merkezinde 657 sayılı Yasanın 4/b maddesi kapsamında acil tıp teknisyeni olarak görev yapmakta iken, Şırnak İl Sağlık Müdürlüğü'nün 28/12/2010 tarih ve 14546 sayılı işlemi ile 1 ay süreyle Beytüşşebap Devlet Hastanesi'nde görevlendirildiği, bu geçici görevlendirme işleminin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Olayda, davalı idare savunma dilekçesinde, davacının hizmet sözleşmesinin 6. maddesinin c bendi gereğince yılda bir ayı geçmemek şartıyla personel ihtiyacı bulunan Beytüşşebap Devlet Hastanesi'nde görevlendirildiği ifade edilmekte isede; hizmet sözleşmesinin 6. maddesinin c bendinde " (Personel;) İl Sağlık Müdürlüklerince düzenlenen mesleki eğitim çalışmaları için bir ayı geçmemek üzere pozisyonu tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilir." kuralı yer almaktadır.

Buna göre, hizmet sözleşmesi gereğince davacının, sadece İl Sağlık Müdürlüklerince düzenlenen mesleki eğitim çalışmaları için bir ayı geçmemek üzere geçici olarak görevlendirilebileceği anlaşılmakla, personel ihtiyacı olduğu belirtilen Beytüşşebap Devlet Hastanesi'ne bir ay süre ile geçici olarak görevlendirilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle , d ava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 1 06 , 60.- TL yargılama giderinin d avalı idareden alınarak davacıya verilmesine, 550, 00 .- TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacı ya verilmesine, artan posta ücretinin isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğin i izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde kararın tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde Diyarbakır Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 30/09/2011 tarihinde oybirliği yle karar verildi.

Başkan

ÖMER ÇAPA

94905

Üye

ABDULLAH SOLAK

101597

Üye

TUĞBA SÜRÜCÜ

101135

YARGILAMA GİDERLERİ :

Başvurma Harcı : 18,40-TL

Karar Harcı : 18,40-TL

Vekalet Harcı : 2,90-TL

Yürütme Harcı : 30,30-TL

Posta Gideri : 36,60-TL

TOPLAM : 106,60-TL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber